Russisk milliardærfrue på norsk designstol utløste rasismeanklager
Kritikken raste etter at den russiske milliardærfruen Dasha Zhukova (32) lot seg avbilde på en norsk-designet stol som forestiller en halvnaken, mørkhudet kvinne.
Det skriver britiske The Independent. Da bildet nylig ble publisert på det russiske nettmagasinet Buro247, var det mye som tydet på at redaktør og Chelsea-frue Dasha Zhukova hadde satt seg på feil stol:
Stolen, som er designet av norske Bjarne Melgaard, forestiller en utstillingsdukke av en mørkhudet kvinne i en lite flatterende posisjon.
Tilbakemeldingene lot ikke vente på seg: Flere beskyldte magasinet for å være rasistiske, og på sosiale medier har kritikere tatt til ordet. Mange deler sin avsky og skuffelse over at bildet i det hele tatt har kommet på trykk.
Kvinnen i stolen er langt fra noe ubeskrevet blad: Ved siden av å være redaktør for magasinet Garage, er 32-åringen gift med eieren av fotballklubben Chelsea, Roman Abramovitsj. Sammen har de to barn.
Til tross for at stolen finnes i flere utgaver og farger, er det mange som reagerer på at det nettopp er en mørkhudet kvinne som blir brukt.
Kort tid etter at artikkelen ble lagt ut, valgte nettmagasinet derfor å beskjære bildet slik at stolen ikke lenger er synlig. De har også fjernet bildet fra sin profil på Instagram.
Nå legger moteikonet og redaktør for det omtalte magasinet, Miroslava Duma, seg flat.
– Vi er mot rasisme, kjønnsdiskriminering eller annet som krenker noens rettigheter. Vi elsker, respekterer og ser opp til mennesker uavhengig av deres etnisitet, kjønn eller sosial status, skriver hun i en offisiell beklagelse.
Den russiske milliardærfruen har også gått ut med en beklagelse overfor de som oppfatter bildet som rasistisk.
– Jeg avskyr rasisme, og vil gjerne be om unnskyldning til alle som har blitt fornærmet av dette bildet, sier den russiske milliardærfruen til London Evening Standard.
Det er imidlertid ikke alle som lar seg provosere. Kunstkritiker i britiske The Guardian, Jonathan Jones, mener kritikken – både mot stolen og bildet – er feilslått. Han skriver at stolen har en referanse til det berømte designet til popart-kunstneren Allen Jones, som i 1969 laget en lignende stol med en hvit kvinne.
– Stolen til Melgaard er alt annet en rasistisk. Tvert i mot så stiller den spørsmål ved makt og representasjon, skriver han.