Kronprinsessen får krass kritikk for egen pelsbruk

PÅ NÅLØYET: Kronprinsesse Mette-Marit var en av gjestene på magasinet Hennes prisutdeling «Nåløye» onsdag kveld, og delte selv ut «den grønne prisen». Her deler hun ut pris til designer Leila Hafzi. Foto: NTB Scanpix

Kjendisdesigner Kjell Nordström mener det er merkelig at arrangøren av «Nåløyet» har valgt kronprinsessen til å dele ut en miljøvennlig pris, mens hun selv viser seg i pels. 

MinMote
Publisert:

Av MARTINE HAUG NYSETHER og ODA MARIE MIDBØE

Onsdag kveld gikk moteprisutdelingen «Nåløyet» av stabelen i Oslo, arrangert av magasinet Henne. Kronprinsessen var en av prisutdelerne, og hedret designer Leila Hafzi med en pris ny av året, nemlig den «grønne prisen».

Prisen deles ut til en designer som har en bærekraftig, etisk og miljøvennlig profil. I juryens begrunnelse for valget av vinner ble det også klart at dyrevelferd også var vektlagt.

- Bør ikke ha noen svin på skogen

At nettopp kronprinsessen er den som deler ut en grønn pris, får kjendisdesigner Kjell Nordström, også kjent som «Baron von Bulldog», til å reagere kraftig. Allerede før utdelingen kritiserte han valget av prisutdeler i nettopp denne kategorien.

– En grønn pris er en etisk pris, en miljøpris, og jeg synes derfor at det er litt merkelig at en som bruker pels skal dele den ut, sa Nordström til minMote onsdag kveld.

Han setter spørsmålstegn ved valget av prisutdeler, som han mener går stikk i strid med prisens budskap.

– Kanskje det bare er en glipp fra arrangørens side. Pels er et brennhett tema i Norge akkurat nå, og jeg mener at når man representerer et land, er det ikke nøytralt å gå med pels. Det var det kanskje for 100 år siden, utdypet han, og la til at han mener at pelsbruk representerer en bransje som står for dyremishandling.

KRITISK: Kjendisdesigner Kjell Nordström er skuffet og provosert over at kronprinsesse Mette-Marit ikke svarer på hvorfor hun bruker ekte pels. Foto: Fredrik Solstad / VG

- Majoriteten av den norske befolkningen er i mot pels, og mener man ikke skal gå med pels. Når man deler ut en grønn pris, bør man ikke ha noen svin på skogen, sa han.

minMote har vært i kontakt med Slottet, som ikke ønsker å kommentere saken.

- Provosert og skuffet

Kort tid etter utdelingen som Nordström selv var på, la han ut et åpent brev på sin Facebook-side adressert til kronprinsessen. minMote har fått tillatelse til å gjengi innholdet.

Her skriver designeren at han forsvarer Mette-Marit som moteikon og som en viktig ambassadør for motebransjen, men at han er skuffet over at kronprinsessen velger å bruke pels og ikke svarer på spørsmål om hvorfor.

«I mange år har jeg nemlig, ikke bare gitt kronprinsessen komplimenter for sin stil, men også kritisert kronprinsessen for å bruke ekte pels. Jeg regner med at det blitt lagt merke til. I like lang tid har både jeg (og alle andre som er like opptatt av dyrevelferd som meg) prøvd å få kronprinsessen til å ta standpunkt, eller i hvert fall komme med en uttalelse til hvorfor kronprinsessen velger å bruke ekte pels. Det har kronprinsessen alltid valgt å ignorere, eller valgt å ikke kommentere, når spørsmålet blitt stilt på direkten av journalister. Det må jeg ærlig få lov til å si, har både skuffet og provosert meg», skriver han i brevet, som har mottatt en rekke støtteerklæringer på designernes Facebook-side.

Det er ikke første gang kronprinsessen får kritikk for sin pelsbruk. Da EU ble tildelt Nobels fredspris i 2012, reagerte også Nordström kraftig på pelsbruken, og fikk støtte fra flere hold.

GLAD I PELS: Kronprinsesse Mette-Marit har brukt pels ved en rekke anledninger tidligere. Kronprinsessen brukte den lyse kåpen med pelskrage i 2012, mens den sorte kåpen med pelskrage brukte hun under et besøk i Ukraina i 2006. Foto: NTB Scanpix

- Ikke lett for noen å være perfekt

Den prestisjefylte Nåløyet-utdelingen ble for ellevte gang arrangert av magasinet Henne onsdag kveld, og selv forsvarer arrangøren valget av prisutdeler.

Ellen Arnstad, juryleder i «Henne Nåløyet» og sjefredaktør i Se og Hør, skriver i en epost til minMote at de er glade for at kronprinsesse Mette-Marit viser et grønt engasjement ved at hun delte ut den nye grønne prisen til Leila Hafzi, som gjennom mange år har vært en rollemodell når det gjelder bærekraftig mote.

Videre skriver hun at målet med prisen har vært å sette fokus på bærekraftig design og miljøvennlig klesproduksjon i alle ledd.

- Dette er ikke et enkelt område, men i og med at Nåløyet er den viktigste motedesignprisen i Norge i dag, har vi hatt et ønske i anledning HENNEs 20-års jubileum å bidra til å gjøre en forskjell. Det er ikke lett for noen å være perfekt innenfor dette området, men hvis flere gjør litt, så vil det bidra til en positiv utvikling, skriver Arnstad i eposten, og fortsetter:

- Kronprinsessens støtte gir økt kjennskap og bevissthet rundt dette temaet. Det var det viktigste for oss nå, og hun har vært en god ambassadør for Nåløyet og norsk klesdesign i en årrekke. Vi håper også at denne prisen øker bevisstheten hos forbrukere og designere. På HENNE Nåløyet ble det ikke vist plagg laget av dyrepels. På generell basis mener HENNE Nåløyet at det er viktig med fokus på pelsfrie alternativer i fremtiden, da det finnes så mange andre materialer man kan bruke. Utover det har jeg ingen øvrige kommentarer, skriver hun videre.

SAMMEN PÅ UTDELING: Sjefsredaktør i Henne, Laila Madsö, kronprinsesse Mette-Marit og Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad var i godt humør på Nåløyet-utdelingen, hvor kronprinsessen delte ut miljøpris. Foto: NTB Scanpix

Dyrevernsorganisasjon med kritikk-støtte

Kjell Nordström får støtte av dyrevernorganisasjonen NOAH, som etterlyser at kronprinsessen tar et standpunkt mot pels.

- Det er jo først og fremst utrolig trist at medlemmer av kongefamilien viser seg i et produkt som flertallet av det norske folk forbinder med dyrs lidelser og som veterinærfaglige miljøer i Norge ønsker avviklet, sier NOAHs leder Siri Martinsen til minMote og legger til:

- Mette-Marit skal representere norske verdier, og den overveiende delen av den norske befolkningen ønsker ikke at dyr skal lide for et forfengelighetsplagg som pels.

Martinsen påpeker at kronprinsessen har bevisst eller ubevisst tatt et standpunkt til pels – ved å være pelsbransjens reklameplakat ved å gå i plagg som forbindes med dyreplageri.

- Spørsmålet er hvilket grunnlag kronprinsessen har tatt dette standpunktet på. Jeg tror ikke Mette-Marit støtter en industri hvor dyr er innesperret i trange bur, på en uforsvarlig måte – men at kronprinsessen har valgt å se bort fra fakta og den dokumentasjon som finnes.

- Det er ingen unnskyldning, og som et bevisst menneske som er opptatt av medfølelse og respekt for miljøet, bør også respekt for dyr høre med. Nå håper NOAH at Mette-Marit tar dette standpunktet som mange har ventet på, sier Martinsen.

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.