Kommentar: Neglepleieren lider så dropp den rimelige manikyren

SKJØNNHETENS PRIS: Når vi forventer stadig lavere priser, kan vi ikke være naive og tro det ikke kuttes i et annet ledd, skriver MinMotes kommentator om avsløringene i den amerikanske neglepleieindustrien. Her ser vi Kim Kardashian få sine negler stelt i Beverly Hills. Foto: NTB scanpix

Jeg har tatt min siste billigpedikyr på ferie i USA. Og det synes jeg du skal vurdere også.

Camilla Bjørn
Publisert:

En gransking av manikyr- og pedikyrbransjen i USA avdekker særdeles uverdige forhold. Før helgen avslørte New York Times at neglepleiere i storbyer som New York er konsekvent underbetalt, blir grovt utnyttet og jobber under vilkår som minner om hallikvirksomhet. Saken har vakt oppsikt verden rundt, spesielt er forvtilelsen stor blant amerikanske forbrukere.

For amerikanske storbykvinner er ukentlig pleie av hender og føtter blitt dagligdags, og noe de sjeldent betaler mer enn et par hundrelapper for. Det er også en tjeneste vi turister gjerne nyter på ferie i USA og Asia.

Les første del av gravesaken til New York Times her.

Ferske tall teller over 17 000 neglesalonger i USA. På majoriteten av dem jobber det asiatiske og latinamerikanske kvinner som tjener snaue 300 kroner dagen. Og selv om du tipser neglepleieren beholder hun trolig ikke mer enn en liten del, spesielt hvis du tipser med bankkort.

For å holde ansatte i tøylene utsettes arbeidere også for overvåking og fysisk straff, ifølge avsløringen.

Kommenterer: MinMotes Camilla Bjørn.

En 20-år gammel kinesisk kvinne forteller om sine tre første måneder i USA. Hun gjorde som mange andre neglepleiere; godtok å betale en New York-salongeier flere hundre dollar i måneden «for å få lov» til å jobbe der (med kun tips som lønn), inntil eieren fant henne dyktig nok til å lønnes. Det tok tre måneder.

Xue Sun steller negler i Queens under navnet Michelle og viser avisen sitt hjem. En ettroms hun deler med fetteren og fire andre mennesker. Gardiner i taket skiller sengene deres fra hverandre.

Som det ikke var nok; kjemikalene i negleprodukter er påviselig knyttet til kreft, og linkes til spontanaborter og fosterets utvikling.

Negle- og voksbehandlinger ser ut til å bli mer vanlig også her i Norge. I fjor skrev MinMote at etterspørselen på «brazilians» har eksplodert blant norske kvinner. Parallelt har en rekke store kjøpesentre fått lakkbarer som steller hender og føtter. I bybildet ser jeg dessuten stadig nye småaktører. La oss håpe forholdene i Norge er milevis unna USA.

Så hvordan skaffe seg en etisk manikyr?

I møte med over 150 neglepleiere og salongeiere var det kun tre som henviste New York Times til lovlydige salonger. Plasser som betaler minstelønn og overtid, samt opererte med lovlige arbeidstider. I jakten på en salong med etikken på rett plass er topprådet å gjøre research, prate med neglepleieren din og ikke minst være villig til å betale mer.

Neglebransjeavsløringene, i likhet med kontroversene i klesindustrien hvor fabrikkarbeidernes arbeidsvilkår får fatale konsekvenser, minner oss på noe viktig som forbrukere.

Når vi forventer stadig lavere priser, kan vi ikke være naive og tro det ikke kuttes i et annet ledd. Som oftest ut av lommene til arbeiderne selv.

Pleier du å ta manikyr/pedikyr når du er på reise i utlandet? Del dine tanker om saken i kommentarfeltet.

Publisert:

Finn mer innhold om: