Balenciaga-sjef etter skandalen: – Angrer stort

GJØR ENDRINGER: Balenciaga-designer Demna sier han angrer stort etter kampanjen merket lanserte høsten 2022.

Demna åpner opp om skandalen for første gang.

Malin Gaden
Publisert:

November 2022 havnet det populære motehuset Balenciaga, med designer Demna (designeren har siden 2021 gått bort fra etternavnet Gvasalia, red.anm.) i spissen, i hardt vær.

Merket presenterte sin nye kampanje på en måte som fikk folk til å reagere kraftig. Balenciagas reklamebilder viste nemlig barn som poserte med kosebamse-vesker kledd i lakk og lær, med tydelige referanser til BDSM-miljøet.

Et annet reklamebilde viste en veske liggende på et utdrag fra en høyesterettssak som omhandlet seksualisering av barn.

Motehuset høstet blant annet kritikk fra Kim Kardashian, som lenge har støttet det kjente merket. I et innlegg på Instagram skrev stjernen at hun var rystet og måtte revurdere hele samarbeidet. Les den fulle teksten her.

Balenciaga tok også selv til Instagram for å kommentere kritikken. I en såkalt «Instagram-story», som forsvinner etter 24 timer, skriver merket at de «fordømmer på det sterkeste overgrep mot barn i enhver form».

Nå, tre måneder senere, uttaler designer Demna seg om skandalen i Vogue.

– Jeg angrer stort

– (...) Jeg skjønte ikke hvor upassende det ville bli å ha disse tingene i bildet og fremdeles ha barnet der i midten. Det var dessverre feil idé og en dårlig beslutning av meg. Vi skulle ikke ha hatt med barn i bilder som inkluderer objekter som ikke er relatert eller passende for dem. Ingen, meg selv inkludert, stilte spørsmål ved om dette var upassende.

Videre forteller designeren at de hadde kontroll-prosesser underveis, men at ingen så at dette var problematisk.

– Jeg angrer stort. Vi lærte mye av dette, og vi skal fremover ha valideringstrinn før et eneste bilde går ut. Jeg ønsker å si at jeg er lei meg. Jeg beklager på det sterkeste for hva som skjedde og til alle som ble såret av det.

NYHETER

Kylie Jenners løve-antrekk hos Schiaparelli får krass kritikk

Tar grep

Like før intervjuet med Demna ble sluppet, la også Balenciaga ut sitt første Instagram-innlegg på en stund. Her kommer det frem at merket og The Kering Foundation inngår et partnerskap med National Children’s Alliance (NCA) for de neste tre årene.

I tillegg til å støtte NCA i sitt arbeid, ønsker Balenciaga å lære fra deres nye samarbeidspartner om «beskyttelsen av barn og hvilke grep voksne kan ta for å promotere barns sikkerhet og velvære.»

Dette tre år lange programmet har også som mål å hjelpe rundt 55 000 barn, som vil få tilgang til mental helsehjelp.

A post shared by Balenciaga 🕊 (@balenciaga)

«Cancelled»

I tiden etter at kampanjebildene ble sluppet har flere tatt til sosiale medier for å dele sine tanker om Balenciaga.

Kritikken har virkelig haglet rundt motehuset, og på sosiale medier har flere «kommet frem» til den konklusjonen at Balenciaga nå er «cancelled».

Direkte oversatt betyr det å bli kansellert. Dette skjer ofte med folk eller bedrifter som har ytret eller gjort noe som ikke faller i god jord hos folk, og den såkalte trenden for å «kansellere» noen har blomstret de siste årene.

Samtidig som Balenciaga møter motstand fra folk verden over, har også Kanye West, som nå bare vil gå under navnet Ye, opplevd kanselleringskulturen. I oktober 2022, under moteuken i Paris, viste han nemlig frem en rekke gensere trykket med ordene «White Lives Matter» på ryggen. På forsiden av genseren var det også et bilde av pave Johannes Paul II.

Kanye West viste høsten 2022 frem en kolleksjon som har fått mye kritikk. I tiden etterpå har flere samarbeidspartnere, deriblant Adidas, kuttet alle bånd med artisten og designeren.

West tok i ettertid til Instagram for å forklare tanken bak de oppsiktsvekkende plaggene, men flere av postene er senere blitt slettet.

Flere nettaviser- og magasiner har omtalt det som er blitt skrevet av West, og ifølge Complex skal han ha sagt at «alle vet at Black Lives Matter var en bløff. Nå er det over. Vær så god.»

Dette skapte ikke bare sterke reaksjoner i sosiale medier, men også under selve visningen. Jaden Smith endte opp med å forlate visningen, og Gabriella Karefa-Johnson, en av Vogues moteredaktører, ble rystet av moteshowet hun deltok på.

«Jeg er rasende ... Samler tankene mine ... DM meg for avhandling. Uforsvarlig oppførsel.»

I ettertid har flere merker valgt å avslutte sitt samarbeid med Kanye, deriblant Balenciaga og Adidas.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: