Praktikant manglet lovet lønn – Holzweiler rydder opp

GJØR ENDRINGER: Susanne Holzweiler (t.v.), Andreas Holzweiler og Maria Skappel Holzweiler (t.h.) har støtt på utfordringer i forbindelse med ansettelse av praktikanter.
GJØR ENDRINGER: Susanne Holzweiler (t.v.), Andreas Holzweiler og Maria Skappel Holzweiler (t.h.) har støtt på utfordringer i forbindelse med ansettelse av praktikanter. Jil Yngland / VG

– Det er ingenting vi ønsker mer enn å etterbetale alle internships som har vært ulønnet, sier motemerket.

Rettelse: I en sak om Holzweiler og praktikanter som manglet etterbetaling i lønn, publisert 03.05.22, var MinMote i kontakt med en kilde som hevdet at vedkommende hadde krav på lønn for sitt arbeid. Dette kravet er senere bortfalt, da personen ikke hadde krav på lønn under studieløpet. MinMote har derfor lagt inn presisering, samt endret tittel, bildetekst og ingress på saken. MinMote har derfor også fjernet et sitat. Rettelsen ble foretatt kl. 13.21, 10.05.22.

I februar ble det kjent at Holzweiler hadde lagt ut en stillingsutlysning hvor de søkte en ulønnet praktikant som skulle jobbe hos dem et halvt år.

Andreas Holzweiler kunne fortelle til MinMote at det hele var en feil som de i etterkant har rettet opp.

Noen dager etter at nyheten ble kjent og kritikken strømmet på, kunne Holzweiler fortelle at de kom til å etterbetale praktikantene. På Instagram skrev merket at de hadde hatt en intern gjennomgang etter medieoppslagene, og at den viser at de har hatt 19 personer som har vært ansatt i ulønnede praktikantstillinger siden 2014.

– Uavhengig av hva som er, eller har vært bransjestandard for øvrig, ønsker vi å rette opp tidligere praksis. Vi tar nå kontakt med alle tidligere praktikanter for å sørge for at de får betalt for sin praksisperiode, skrev de på Instagram i februar.

ØNSKER Å ETTERBETALE: Susanne Holzweiler (t.h.) sier til Kapital at de fremdeles ønsker å etterbetale alle internships som har vært ulønnet.
ØNSKER Å ETTERBETALE: Susanne Holzweiler (t.h.) sier til Kapital at de fremdeles ønsker å etterbetale alle internships som har vært ulønnet.Mattis Sandblad / VG

Forsøker å rydde opp

Det har nå gått tre måneder siden dette. Ifølge Kapital skal praktikanter nå rase etter løftebrudd fra Holzweiler. Her hevdes det nemlig at de ikke har fått lønnen de ble lovet.

– Dessverre, sånn som det ser ut nå, kom de med uttalelsen for å redde sitt eget skinn utad. Det virker ikke som det er noe de faktisk har tenkt å holde, forteller en praktikant til Kapital.

Andreas Holzweiler sier til MinMote at de forsøker å rydde opp.

– Derfor prøver vi så godt vi kan å dokumentere varighet og omfang av den enkeltes internship og å kontakte den enkelte. Det har ikke vært helt lett, dels fordi praksis rundt internships har vært mer uformell enn ansettelsesforhold for øvrig, og dels fordi selskapet gjorde en stor slettejobb da den nye personvernsloven (GDPR) trådte i kraft i 2018. I tråd med lovgivningen slettet vi derfor persondata, sier han og legger til:
– Det er ingenting vi ønsker mer enn å etterbetale alle internships som har vært ulønnet, og har kontaktet alle vi har oversikt over i våre systemer. Om noen likevel ikke har blitt kontaktet, så beklager vi det på det sterkeste, sier Andreas Holzweiler og oppfordrer praktikantene til å ta kontakt med merkets Head of people, Anne Gro Björling.

Har forsøkt å ta kontakt

En intern MinMote har vært i kontakt med jobbet for motemerket i en periode. Da MinMote publiserte denne saken 03.05.2022 hadde vedkommede ikke hørt noe om lønnen som ble lovet i mediene, eller kommet i kontakt med dem til tross for forsøk på dette.

Etter publisering har den tidligere ansatte kommet i kontakt med merket, og kommet frem til at vedkommende ikke hadde krav på etterbetaling, ettersom praksisperioden var en del av et studieløp og et krav fra utdanningsinstitusjonen. MinMote har derfor gjort endringer i saken. Forsøket på å komme i kontakt med merket lot seg ikke gjøre, ettersom henvendelsen ble stoppet av et spamfilter.

MinMote har også snakket med en annen intern som på publiseringstidspunktet hverken har hørt noe fra merket eller fått penger.

– Jeg har også prøvd å finne ut hvordan jeg kan kontakte dem for å stille spørsmål direkte, men det viser seg å være vanskelig.

Etter at denne saken først ble publisert, har hun kommet i kontakt med merket, og fått bekreftet etterbetaling.

Til info: MinMote kjenner deres identitet, men de ønsker å være anonyme av hensyn til videre jobbmuligheter.

Etterbetalte i mars

MinMote tok kontakt med en rekke merker i februar og spurte om deres rutiner med praktikanter. Her kom det blant annet frem at Gasellebedriften Ella&il også vil etterbetale interns.

MinMote har tirsdag vært i kontakt med Ella&il som sier saken ble håndtert i styret deres da saken dukket opp.

– Styret fattet vedtak i mars om at alle interns som ikke er del av et studieopplegg alltid blir lønnet når de er i praksis hos oss. Videre ble det også tatt styrevedtak på at interns som hadde jobbet ulønnet skulle få tilbakebetalt. Disse fikk tilbakebetalt i mars og saken er nå avsluttet fra vår side, sier Lene Holmen-Jensen fra Ella&il.

ELLA&IL: Lene og Rikke Holmen-Jensen.
ELLA&IL: Lene og Rikke Holmen-Jensen.

Vanlig praksis?

Flere av merkene MinMote snakket med i vinter trekker frem at det er nokså vanlig med ulønnede internships i bransjen.

Bård Nylund, avdelingsleder i LO, uttalte til MinMote at han har forståelse for at virksomheter ønsker seg erfarne medarbeidere, men at det er viktig å lønne folk for jobben de gjør.

– I Norge gjør vi det slik at dersom du utfører arbeid for noen, så skal du ha lønn for arbeidet du gjør. Det gjør Norge til det trygge og robuste samfunnet vi er, kunne Nylund fortelle i februar.

– Det å holde på å rekruttere unge mennesker, som desperat jobber for å få relevant erfaring, til å jobbe gratis – og i tillegg skrive at det er gode muligheter for jobb etterpå – det er som å tilby folk å jobbe gratis i seks måneder. Et sånt arbeidsliv er vi ikke interessert i å ha.

Rettelse: I en sak om Holzweiler og praktikanter som manglet etterbetaling i lønn, publisert 03.05.22, var MinMote i kontakt med en kilde som hevdet at vedkommende hadde krav på lønn for sitt arbeid. Dette kravet er senere bortfalt, da personen ikke hadde krav på lønn under studieløpet. MinMote har derfor lagt inn presisering, samt endret tittel, bildetekst og ingress på saken. MinMote har derfor også fjernet et sitat. Rettelsen ble foretatt kl. 13.21, 10.05.22.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?