De nye designtalentene: Maja Stabel
– Jeg har lyst til å bevise at det går an å lage mote som ikke bare ser bra ut, men som også er bra både for miljø og mennesker, sier Maja Stabel (32).
I serien «De nye designtalentene» skal MinMote møte flere unge norske designtalenter. Vi har allerede tatt en prat med Søster Studio og Malin Molden og nå er det klesdesigner og illustratør Maja Stabel vi skal høre mer om:
Maja Stabel er utdannet klesdesigner og faglærer fra OsloMet. Etter dette har hun også tatt utdannelsen «Sustainable Fashion» i København. Hun bor like utenfor Trondheim på en gård, med samboer og sønnen deres. Det er her på gården hun syr og utvikler design, mens kollegaen Janne Steimler tar seg av det administrative.
– Jeg har alltid ønsket meg alt annet enn et A4-liv og det kan man vel si at jeg har lyktes med. Jeg har kun vært ansatt en gang i fulltidsjobb, utenom det har jeg bare jobbet for meg selv.
Hun har for tiden mange prosjekter på gang. Først og fremst jobber hun med en ny kolleksjon basert på «Zero waste»-teknikken, som går ut på å bruke hele stoffet og kaste minst mulig, hvor hun bare bruker gjenbrukstekstiler.
– Det er de rammene jeg har satt meg for kolleksjonen, det gir meg riktignok noen begrensninger for uttrykket, men jeg liker godt den utfordringen. Samtidig gjør det meg mer kreativ, forteller hun ivrig.
De nye it-jentene: Vera Wollmann.
– Kolleksjonen har et stilrent preg, med en del mønstre. Den skal ganske snart presenteres på en workshop i Oslo hvor vi inviterer et knippe kunder og bransjefolk. Tilbakemeldingene jeg får, tar jeg med meg i videreutviklingen av kolleksjonen.
For et par uker fikk hun også midler fra omstillingsprogrammet for Indre Fosen kommune, til å starte et prosjekt i samarbeid med vekstbedriften Noris AS. De er allerede i gang med å sette opp et systudio, hvor innvandrere og ungdom som har falt utenfor arbeidslivet skal få arbeidstrening ved å gjøre praktiske oppgaver knyttet til klesproduksjon.
Slik skal de forhåpentligvis etter hvert kjenne eierskap til prosjektet, og oppleve det som meningsfullt og gøy.
– Dette prosjektet har jeg stor tro på. Målet er at det skal være flere skreddere tilknyttet studioet og de som er der for arbeidstrening skal få lære seg å lage skikkelig fine plagg. Dette gjennom oppgaver som håndsøm, broderi, enkeltsøm, sy på knapper og finne gode gjenbrukstekstiler og kvalitetssjekke at det blir bra, sier hun spent og legger til:
– Jeg har lyst til å bevise at det går an å lage mote som ikke bare ser bra ut, men som også er bra både for miljø og mennesker. Og ikke minst, at det kan gjøres lokalt.
Selv om Stabel nå har planene klare og er full av pågangsmot, har det ikke alltid vært like lett å jobbe som klesdesigner.
– Det er veldig klisjé, men veien er aldri rett frem, jeg har tatt mange omveier. Da jeg etablerte mitt eget merke i 2013, skjønte jeg jo raskt at det var veldig vanskelig å starte opp et eget merke uten penger og med lite erfaring, så det gikk dårlig. Jeg har prøvd mange ting i mellomtiden, blant annet å holde kurs og workshops.
Maria Pasenau utfordrer med ny fotobok om ungdomskultur
Stabel begynte allerede som 14-åring å sy sine egne klær med morens symaskin. Hun var høy og tynn, så klærne passet bedre når hun fikset dem selv. Hun sydde for eksempel sammen to bukser, fordi de var for korte. Så lenge hun kan huske har hun også elsket å tegne.
– Jeg hadde lyst til å studere både klesdesign og illustrasjon, men valget falt på klesdesign, fordi dette føltes tryggere. Det jeg kan av illustrasjon er selvlært, jeg har tegnet enormt masse og prøvd meg frem, sier Stabel.
På skolen i København lærte hun om metoden «Zero waste», en ny form for mønsterkonstruksjon.
– Jeg lagde en kolleksjon for en dansk designer som var veldig geometrisk i uttrykket sitt, så da brukte jeg mye trekanter. Etter hvert fant jeg ut at dette ble nokså komplisert, så da startet jeg med å utvikle mønstre som kun besto av rektangler. Uttrykket mitt er oversized da jeg er veldig glad i litt store klær, og fordi det kan være utfordrende å få firkanter til å bli ettersittende, stramme klær, sier designeren.
Et av de mest populære designene hennes som er laget med denne mønsterkonstruksjonen, er teppekåpen. Denne ble til da hun tilbake i 2017 fikk et oppdrag fra Forbrukerrådet. De ville at hun skulle lage noen plagg med «Zero-waste»-metoden og gjenbruk.
– Jeg bruker hele pleddet i teppekåpene mine og alt går til kåpen. Tidligere brukte jeg nye tekstiler, men gjenbruk er mye bedre, utdyper hun.