Sjekk likheten: Har Kylie Jenner kopiert norsk influencer?

INSPIRERT?: Kylie Jenner og Katarina Petrovic (t.h) er fans av den store stråhatten. Foto: AFP/Privat.
INSPIRERT?: Kylie Jenner og Katarina Petrovic (t.h) er fans av den store stråhatten. Foto: AFP/Privat.

Den norske influenceren Katarina Petrovic har blitt innblandet i «naken-under-hatt»-sammenligning med Kylie Jenner.

Sommer er som kjent agurktid, og det synes også i kjendisspaltene rundt om i verden. Nå har Kylie Jenner nok en gang fått kritikk – denne gangen fra influenceren Amanda Ensing som mente Jenner hadde kopiert bildene hennes der hun poserte naken under en hatt:

A post shared by Kylie 🤍 (@kyliejenner)

Jenner var kjapt ute med å avfeie kritikken.
– Sitert fra Kim K, du er ikke på min inspirasjonstavle, men jeg fikk inspirasjon fra Pinterest, sa hun ifølge Harpers Bazaar som er blant mediene som har omtalt saken.
Saumfarer man Internett og motekampanjer gjennom årene, finner man flere eksempler på at «naken + hatt + bilder» kan være en moteriktig kombinasjon. I fjor tok en gigantisk stråhatt fra stjerneskudd-designeren Jacquemus Instagram og moteverdenen med storm. Den norske influenceren og gatemotestjernen Katarina Petrovic sikret seg hatten, og har delt flere bilder av seg selv iført den store stråkreasjonen, noe også designeren selv la merke til.

– Det ikke til å legge skjul på at bildet jeg tok i fjor sommer gikk litt viralt på Instagram etter at Jacquemus delte det. Det var virkelig å se overalt den sommeren, og for så vidt en god stund i etterkant. Jeg blir fremdeles tagget i det bildet daglig, så det inspirerer tydeligvis, sier hun.

Internetts egne motepoliti, Diet Prada, har også viet saken oppmerksomhet i sine Instagram stories.

Der har de også snappet opp at norske Petrovic var blant dem som tidlig delte bilder av seg selv naken under en giga-stråhatten – over et år før både Jenner og Ensing.

– Jeg er helt sikkert ikke den første som har posert naken under en hatt, sier hun da MinMote spør om hattekonflikten.

Hatte-diskusjonen som nå har blusset opp har fått navnet #hatgate, hadde heller ikke gått ubemerket hen hos Petrovic før Diet Prada slang seg på saken.
– Jeg skal være ærlig å si at jeg lo litt godt da jeg så at en annen stor influencer hevdet at Kylie hadde kopiert henne, da hennes og Kylie sitt bildet ikke var i nærheten til å ligne på hverandres. Det var veldig åpenlyst at hun ikke hadde hentet inspirasjonen sin fra henne.

Motepolitiet Diet Prada har over 1,3 millioner følgere, og tagget norske Petrovic i sin story. Det har ført til økt pågang på Petrovics konto.
– Allerede da Kylie la ut bildet ble jeg tagget av flere og kontaktet på direktemelding. Det samme gjelder etter at Diet Prada la ut sin post og i etterkant la ut bilde av meg i Story. Folk følger med, tagger og deler – rett skal være rett, sier hun og ler.

I en verden hvor mye handler om nettopp det å dele inspirasjon, syns Petrovic at det er stas å bli lagt merke til.
– Man legger jo litt tid i å ta bilder og man håper jo at de bildene man tar skal inspirere. Så da gjorde jeg nok noe riktig i investere i årets trendhatt og kaste bikinien den sommeren, sier hun.

Luksussolhatten koster opprinnelig omkring 6600 kroner.

– Hva tenker du om at du kan ha influencet influencere til hatteposering?
– Hehe, det kan jo se ut som jeg har gjort det – og det er jo bare veldig kult og morsomt! Noen har funnet sin vri på bildet, men andre har laget ganske så like «remakes». I noen av de sistnevnte tilfellene har jeg til og med blitt tagget!

Supermodell Bella Hadid var kanskje blant de som var aller tidligst ute med å dele et bilde med en stor stråhatt, men stilte ikke helt naken.

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

Hatte-konflikten har ført til en diskusjon om hvor mye det er lov til å la seg selv inspirere på sosiale medier. Petrovic mener det er et skille mellom inspirasjon og kopiering.

– En ting er å kopiere, en annen ting er å la seg inspirere. Det gjør vi alle daglig – noen ganger bevisst andre ganger ubevisst. Så lenge man lar seg inspirere – enten det er av en posering, et antrekk eller bare av et bilde – og gjør det til sitt eget, med en egen vri, syns jeg det bare er et kompliment. Da har man jo oppnådd noe med det man har delt. Dersom man blir kopiert derimot, kan jeg tenke meg det ikke føles like godt. Man legger som sagt mye tid i det man deler, og for mange er det også ganske personlig, avslutter hun.

Uansett, kanskje det beste er å ta det helt med ro – hatt eller ei.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?