Maria Pasenau utfordrer med ny fotobok om ungdomskultur
Fotografen (23) deler intime selvportretter og mener «det er stort «fuck you» til de dødskjedelige bøkene der ute».
Maria Pasenau har fått mye oppmerksomhet for sine rå og ærlige bilder. Som en av stjernene i Oslos undergrunnsmiljø deler hun fra livet som ungdom – helt uten filter.
Nå har fotografen gitt ut sin første fotobok, «Whit Kind Regrets Pasenau», som er folkefinansiert via Kickstarter.
Hun mener boken er et viktig dokument som viser et ekte bilde av norsk ungdomskultur.
Bildene er tatt gjennom tre år og skiller seg fra de glansede, perfekte bildene vi er vant til å se på Instagram. Det er nakenhet, menstruasjon, dagen derpå, kjærlighet og ikke minst selvportretter. Alt vist gjennom fotografens største gleder og sorger.
På forsiden av boken poserer hun kun i kledd kjærestens boksershorts. Blikket er festet i kameraet, og hendene knyttet. Hun beskriver det som en moderne sinnatagg.
– Det er et stort «fuck you» til de dødskjedelige bøkene der ute som ikke tør å gjøre noen ting.
Pasenau er utdannet fotograf, og jobber blant annet som fotoredaktør for Natt & Dag. På kort tid har hun blitt et navn å regne med, og hun har stilt ut bildene sine både i Malmö og Oslo, for å nevne noe.
– Jeg får spørsmål om hva boken egentlig er, og svaret er at det er livet mitt. Det er en del av historien til meg og gjengen min.
Ny bølge på Instagram: – Jeg tenker ikke på hvem som ser og ikke ser
I boken vil hun utfordre skjønnhetsidealet som regjerer på Instagram.
– Hva er egentlig skjønnhet? Det er det ingen som vet, for det er helt individuelt. Men det virker ikke sånn. Og det er nesten ikke lov til å mene noe annet heller, sier hun.
Coffee table-boken er spekket med bilder av Maria Pasenau selv og menneskene rundt henne. Gjerne nakne.
– Nakenhet er det fineste. Om man har på seg klær kan man alltid se når bildet er tatt. Å være naken er helt tidløst og mye nærmere. Det er ikke noe skummelt å være naken på et bilde syns jeg. Det er fryst, og man kan ikke pirke på det.
– Jeg tror mange er uenige i det?
– Et bilde har jeg full kontroll over. Om det er snakk om å ødelegge sin fremtidige karriere, må man huske at dette er et bilde. Jeg har valgt å dele dette, og hvis noen misbruker det eller velger å se på det på en annen måte er det deres problem.
– Har du grenser for hva du kan publisere av deg selv?
– Nei, ikke egentlig.
– Så du har ikke tenkt at noen bilder må skrotes fordi de er for nære eller voldsomme?
– Jeg er veldig redd for at folk skal bli redde av å se bildene. Men jeg vil også at folk skal se dem, og jeg syns det er sunt at folk ser nakenhet i en annen situasjon enn bare porno eller sexy posisjoner. Dette er følelser i en annen setting, selv om det kan være flaut i starten, sier hun og legger til:
– Jeg føler at mange har vonde tanker om å være naken. Det syns jeg er trist.
Hun gir noe av skylden til Instagram, som hun også mener «blir forsøplet av reklame».
– Streetstyle brukes til å promotere
Til over 8000 følgere deler hun innblikk fra egen hverdag, og hun nekter å la seg kjøpe.
– Noen selger hele seg selv til reklame. Jeg får også masse forespørsler, men det er noe jeg selvfølgelig ikke vil. Jeg er en kunstner, ikke en reklameplakat. Jeg tar også mye bilder av meg selv, men ikke på den måten.
Bildene i boken er for drøye for Instagrams regler.
– Noen har sagt at jeg ikke kan selge den i butikker på grunn av coveret. Dette er ingen Instagram-vennlig bok, for der ville innholdet ha blitt slettet, sier hun.
Hun sier at hun respekterer Instagrams regelverk om at kvinners brystvorter må dekkes til, men at hun liker å tøye grensene.
– Jeg skjønner ikke hvorfor en brystvorte er farlig, mens en annen ikke er det. Jeg er ikke først og fremst en dame, jeg er en person. Jeg trodde vi hadde kommet lenger på dette stadiet.
Pasenau sier hun har blitt mer kjent med seg selv av å ta bilder av seg selv i forskjellige situasjoner. At boken kan være for nærgående for noen, ser hun på som en fordel.
– Det er greit at folk får en reaksjon, og jeg syns det er verre om folk blar likegyldig gjennom. Jeg vil at det skal vekke følelser.