Kjendisstylistene om veien til suksess

DUO: Tomas Erdis og Nikola Grozdic har i ti år jobbet med sminke og hår. De er både kolleger og bestevenner.

Bestekompisene Tomas Erdis (36) og Nikola Grozdic (29) har i over ti år fikset modeller og kjendisers sveis og sminke til store motekampanjer. Nå går de nye veier.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Du har kanskje sett dem i sosiale medier, behind the scenes i bakgrunnen på celebre fotoshooter for motemagasiner, reklame- og musikkvideoinnspillinger.

Hår- og sminkestylistene havner ofte litt i bakgrunnen, selv om de har en stor porsjon av æren for hvordan sluttresultatet på en kampanje blir.

Tomas Erdis og Nikola Grozdic har kjente navn som Sophie Elise, Maria Mena og Camilla Phil, magasiner som Elle og klesskjeder som BikBok og Cubus, på sin faste kundeliste.

Denne uken starter duoen sitt eget agentur, Blunk;details. I den forbindelse har MinMote snakket med dem for å bli bedre kjent med kreative kompisene.

Hei, hyggelig å hilse på dere! Fortell litt om dere selv og hva dere jobber med.

Tomas: – Tomas Erdis heter jeg, Tomas uten h, jeg er 36 år og har jobbet med dette siden 2010 i både USA og i Norge, og er født og oppvokst i Sverige. Jeg jobber med make-up og hår for artister og profilerte mennesker, for blant annet magasiner og reklamer.

Nikola: – Jeg begynte å jobbe i salong da jeg var 13 år, og har siden jobbet på Gevir før jeg kjøpte meg inn og ble medeier og kreativ leder i Inch i fjor. Jeg har også jobbet en del i Stockholm og på moteuker blant annet i Paris og Milano.

– Dere er en duo, både i jobb og privat. Hvordan ble det dere to?

Nikola: – Vi er bestevenner som jobber sammen, en god miks. Det startet egentlig på en jobb for lenge siden, gjorde det ikke det Tomas?

Tomas: – Jo.

Nikola: – Tomas skulle gjøre noe fjær-greier. Tomas, du kan fortelle. Du husker bedre enn meg.

Tomas: – Vi skulle gjøre en beauty shoot, og skulle være litt kreative da, så vi brukte fjær. Og så endte vi opp med å gå så nærme på ansiktet at håret ikke ble med, så Nikola måtte bare gå hjem. Så det var ikke så god stemning.

– Men dere ble venner likevel?

Tomas: – Haha, etter hvert.

Nikola: – Etter mye om og men.

Begge ler.

– Hva er den gøyeste jobben dere har hatt sammen?

Nikola: – Vi har hatt ekstremt mange gøye jobber sammen synes jeg, så jeg føler ikke at det er én jobb som har vært mye bedre. Hele tingen er å få lov til å gjøre fine ting sammen, så lenge vi er sammen så føler vi de fleste jobbene er gøy. Men det er ekstra gøy å få reise, og oppleve nye steder. Mye gøy skjer.

Nikola og Tomas på musikkvideoinnspilling med Astrid S.

– Hvorfor jobber dere så godt sammen?

Tomas: – Vi er veldig bestemte på hva vi liker, og tør å være åpne om det. Vi har veldig god dynamikk og arbeidsmoral sammen.

– Hva har vennskapet deres å si i jobbsammenheng?

Tomas: – Vi er litt som søsken, vi krangler. Folk sier vi er som et gammelt ektepar når de er med oss.

Nikola: – Vi diskuterer mye, men det handler om at vi ikke er redde for å si fra. Vi pusher hverandre kreativt.

Artisten Astrid S med hår og sminke gjort av Tomas og Nikola.

– Hva er den største tabben dere har opplevd på jobb? Noen morsomme historier?

Nikola: – Tomas har de beste historiene!
Tomas: – Ja, hm, det er ganger hvor jeg har glemt maskara på sett, eller glemt å bruke maskara og bare måtte latet som det bare skal være sånn, at det er looken vi går for. Haha.

Nikola: – Skal du ikke fortelle om da du dro til Paris for å gjøre Elle, men ikke hadde med deg koster?
Tomas: – Å Gud, jo. Første gang jeg skulle jobbe med magasinet Elle, så dro vi til Paris. Jeg hadde ikke så god råd da. På flyet var jeg spent og nervøs. Vi skulle skyte to moteserier, og vi skulle til Paris – kjempespennende og gøy. Da vi landet fikk jeg flashback i hodet mitt av at jeg ser at alle sminkekostene mine ligger nyvasket på kjøkkenbenken hjemme. Jeg fikk panikk. Men jeg hadde ikke penger, og måtte låne penger av fotografen til koster. På den tiden var det ikke nett på mobilen i utlandet, så jeg måtte lete etter Wifi over alt for å klare å finne Sephora.

– Jeg fant Sephora, hadde 200 lånt kroner, og fant sånn reisestørrelse-koster, minikoster. Jeg kjøpte dem og fikk låne noen. Jeg var så nervøs, men jeg fikk det til da, og vi endte opp med å selge moteseriene til forskjellige land. Og, under et cover med Camilla Pihl for Elle, var jeg så sliten at jeg tegnet på to bryn. De ble kjempemørke og store, så Nikolas bare: «Har du tatt for mye på brynene eller?» så vi begynte og le og måtte fjerne det. Så skulle jeg ta på maskara, og prøvde en ny type. Det ble ikke bra, og så ut som edderkoppvipper. Så da var Camilla sånn: «Herregud, hva skjer!?» og lo. Det tok noen runder før coveret ble som det ble.

Fra shooten hvor Pihl holdt på å ende opp med edderkopp-vipper.
NYHETER

Camilla Pihl ammer sin nyfødte datter på Elle-forside

– Dere har lenge vært tilknyttet Pudder Agency, fortell om deres nye byrå. Hvor går veien?

Tomas: – Vi har startet vårt eget stylingbyrå, hvor vi håper vi kan jobbe tett med både gamle og nye klienter. Det skal hete Blunk; details.

– Vi tar med oss Sophie Elise, Camilla Phil, Maria Mena, og skal fortsette å ha kampanjer for kunder som BikBok, Cubus, Elle og andre motemagasiner, men på vår måte.

Login • Instagram

– Hvorfor ville dere starte for dere selv?

Tomas: – Vi var bare klare for noe nytt, nye utfordringer, og å gjøre noe på egen hånd. Vi elsker bransjen, og jobben vår og menneskene vi får jobbe med. Vi vil lage noe hvor vi kan styre litt mer selv, samtidig som vi håper å kunne heve nivået.

– Hvorfor vil dere være en del av mote- og skjønnhetsbransjen?

Tomas: – Fordi vi elsker å være kreative og å få folk til å føle seg bra.

Nikola: – Ja, det er en gøy bransje, som vi forhåpentligvis kan være med på å forme til det bedre. Bransjen har utviklet seg veldig mye de siste årene, og vi vil være med på å spisse det. Hår, make-up, foto og styling er ikke bare en lek, men tung jobb. Det forstår folk mer og mer.

– Hva er det beste og verste med den norske mote- og skjønnhetsbransjen?

Nikola: – Fra gammelt av var det kanskje en litt lukket bransje, men nå er det mer åpent for alle. Det er ikke så ensformig lenger. Alle typer mennesker og modeller får delta.

Tomas: – Ja, det er mer inkluderende. Men jeg skulle ønske at Norge turte mer å være begge deler: både den aktive personen som går i fjellet men også vise at det er gøy å uttrykke seg med mote, sminke, hår og klær.

– Er man fremdeles litt for kjedelige i Norge? Er dette noe dere vil bidra til, at folk skal tørre mer?

Tomas: – Jeg synes det, selv om vi har kommet en lang vei. Jeg ønsker at folk skal tørre mer, være seg selv og prøve seg frem.

Nikola: – Ja, skjønnhet er ikke bare én ting. Det er forskjellig fra person til person, og alle er vakre. Det er det jeg føler man må tørre, å embrace seg selv og være den man er. Det har forandret seg, folk tør mer, men vi må bli kvitt den janteloven.

– Hva er deres største drøm karrieremessig?

Tomas: – Det er et litt kjedelig svar, men det er å jobbe med mennesker jeg trives med. Lage ting som er fint, sammen med folk man har det gøy med.

Nikola: – Enig, men jeg synes også det er gøy å kunne «branche ut» og jobbe med kunder i utlandet. Det er gøy å sette seg mål og kunne jobbe mot dem. Det er motiverende. Jeg elsker å jobbe med dyktige og kreative mennesker som får deg til å bli enda flinkere enn du allerede er. Bare det i seg selv er givende. Til syvende og sist er det å jobbe med et team som er flinke, og man kan utvikle seg med, det beste.

– Hva inspirerer dere?

Tomas: – Oi, alt mulig egentlig. Farger på bygg, vannet, mennesker. Jeg elsker når folk tør å være seg selv. Bare er.

Nikola: – Enig. Og å ta på strukturer i naturen, steiner, trær, kjenne blader, mose og gress. Kjenne på forskjellige ting.

– Hva er deres beste skjønnhetsråd?

Nikola: – Drikke nok vann. Det har alltid vært min greie. Sove nok, ta vare på seg selv. Ikke gå over stokk og stein med trender, men være tro mot seg selv og hvordan man er laget og ser ut. Være snill mot seg selv.

Tomas: – Veldig enig der. Ha det gøy, tør å utfordre deg. Ikke vær trendslave, men utvikle deg selv.

– Sist, har dere ett sminke og hårtips til leserne?

Tomas: – Jeg elsker glitter. Det er fantastisk å bruke og leke med, man må ikke ha så mye, bare litt i øyekroken eller vipperoten på øyenlokket for eksempel gjør en ekstremt stor forskjell.
Nikola: – Mitt beste hårtips, dette går alltid igjen, fordi frisører ofte sier man ikke skal vaske håret for ofte: Vask håret hver dag om du føler du trenger det, men bruk gode produkter, det viktigste er at du føler deg fin.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: