Mette-Marits kjoler splitter Norge

LUKSUSDESIGN: Denne spesiallagde kjolen fra Pucci bar kronprinsesse Mette-Marit under prinsesse Madeleines bryllup i Stockholm i vår. Slike spesiallagde kjoler har en startpris på 70.000 kroner for de billigste variantene. Foto: Christine Olsson / NTB scanpix Foto:
MinMote
Publisert:

Av Kristine Hellem Aanstad og Herman Prein Moestue

Halve befolkningen mener kronprinsesse Mette-Marit bør kjøpe alle klærne sine selv eller opplyse om hun får dem i gave, viser undersøkelse.

Klesdebatten rundt kronprinsesse Mette-Marits designerkjoler blusset opp igjen i starten av juli da hun i et intervju med Dagbladet Magasinet uttalte at «når folk bare er opptatt av hvilke kjoler og sko jeg har på meg, er det noe fryktelig galt et sted».

I en undersøkelse utført for VG av analysebyrået InFact svarer nesten 50 prosent av de spurte at de har en negativ holdning til at store klesprodusenter gir bort klær til Mette-Marit:

FAVORITT-DESIGNEREN: I dronninginnsettelsen i Amsterdam dukket kronprinsesse Mette-Marit opp i en lang Valentino-kjole. Den var spesialsydd til henne og kostet sannsynligvis mange titalls tusen. Foto: NTB Scanpix

24,5 prosent mener at kronprinsessen bør kjøpe alle klærne sine med egne penger, mens 24,2 prosent mener at hun bør opplyse når hun mottar kjoler og lignende i gaver.

Mette-Marit har en lukrativ garderobe som inneholder blant annet designerkjoler fra Valentino, Pucci og Giambattista Valli. Flere er haute couture - også kjent som verdens mest eksklusive design - spesialsydd til kronprinsessen.

Foreslår gaveregister

Historiker og kongeekspert Trond Norén Isaksen er enig med dem som mener kronprinsessen bør oppgi når hun mottar gaver fra motehus.

- Akkurat som våre stortingsrepresentanter har et gaveregister, kunne man sett for seg noe liknende for kongehuset. Det ville vært en naturlig ting å gjøre, og jeg tror det kunne spart henne for mye kritikk i denne debatten, sier han.

Isaksen understreker at kongehuset forventes å vise frem prakt.

- Dette stammer fra renessansen, men er nok underspilt i Norge, hvor kongehuset har kjørt en enkel stil siden landet ble uavhengig i 1905.

Han er likevel ikke i tvil:

- Det er blitt mer eksklusivt de siste årene.

I undersøkelsen kommer det frem av 23,9 prosent av de spurte mener at hennes eksklusive garderobe er kritikkverdig, mens 43,3 prosent mener at den er helt grei.

Oppgir ikke pris

Kronprinsessen må ikke skatte av luksusgavene fra motegigantene. Dermed trenger hun heller ikke å oppgi nøyaktig hvor mye hun betaler selv, og hva som er sponset.

Hvor mye kronprinsessen betaler for antrekkene sine, varierer, har Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen uttalt til VG tidligere.

- Noe kjøpes til full pris, noe er gaver, noe får hun med rabatt og mye kjøper hun på salg. Kronprinsessen kjøper klær for private midler, sa hun til VG.

Når det kommer til spørsmål om kronprinsessen bør skatte av gaver hun mottar, er folket delt: 39,5 prosent mener at det er soleklart at hun bør det, mens 39 prosent mener det er unødvendig.

Da kronprinsessen fikk spørsmål fra NRK under helgens 40-årsfeiring om diskusjonen som har vært rundt hennes kostbare garderobe, fikk journalisten et kort svar:

- Det tar vi en annen dag. Nå skal vi feire sammen med mannen min, svarte hun.

Slottet har i helgen ikke ønsket å kommentere resultatet av spørreundersøkelsen.

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.