Nå blir dette trendy

UTEN BH: Christopher Kane var ikke alene om å sende den ene modellen etter den andre nedover catwalken iført avslørende topper. Foto: Getty Images

Det var spesielt én trend som utmerket seg blant catwalk-modellene under moteuken i London. - Norske forbrukere vil adoptere trenden, mener ekspert.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Etter fem dager, 58 motevisninger og en horde av internasjonale kjendiser er moteuken i London avsluttet - og en vågal trend for neste sommer er født, skriver Daily Mail.

Gjennomsiktige overdeler som viste modellenes bryster gikk igjen på catwalken hos flere av de mest innflytelsesrike designerne. Erdem, Tom Ford, Alice Temperley, Zeynep Kartal, Christopher Kane og Burberry Prorsum var blant motehusene som droppet bh under de gjennomsiktige overdelene.

London Fashion Week

Zeynep Kartal. Foto: Getty Images

London Fashion Week

Alice Temperley. Foto: Getty Images

London Fashion Week

Erdem. Foto: Getty Images

London Fashion Week

Burberry Prorsum. Foto: Getty Images

Trend blant norske jenter

Trendanalytiker og sosialantropolog, Gunn-Helen Øye, tror den gjennomsiktige trenden vil nå norske forbrukere på en mer delikat og diskret måte sommeren 2015.

KOMMENDE TREND: Trendanalytiker Gunn-Helen Øye mener norske jenter vil adoptere den gjennomsiktige overdelstrenden på en litt mindre vågal måte. Foto: NTB Scanpix

- Når store designere viser gjennomsiktige overdeler og nakne kropper på catwalken, så tar vi etter i større eller mindre grad. Så ja, vi kommer nok til å se den norske varianten av dette, sier Øye og fortsetter:

- Jeg var nylig på ballettforestillingen Jiří Kylián i Opraen, og der var de kvinnelige danserne helt nakne oventil uten at jeg hørte så mye som et pip om det blant folk etter forestillingen var ferdig, sier hun.

Et frigjøringsstandpunkt

Catwalk-trenden kommer i kjølvannet av den virtuelle frigjøringskampanjen «Free The Nipple Movement» som flere stilikoner har engasjert seg i, blant annet supermodell Cara Delevingne. Også Bruce Willis datter, Scout LaRue Willis, er blant dem som har frontet kampanjen.

Kampanjen er en protest mot at det i dag er ulovlig å gå toppløs og amme i offentlighet i flere land og stater, samt at bilder av kvinner med synlige brystvorter blir fjernet fra sosiale medier som Instagram og Facebook.

Øye tror ikke det er tilfeldig at catwalktrenden som ble presentert under moteuken i London, kommer like etter «Free The Nipple»-kampanjen.

- Alle små drypp er med på å skape nye trender. Den sosiale mediekampanjen var med på å sette et frigjøringsstandpunkt og dette er et typisk eksempel på at moten henger seg på hvor «body and mind» kobles opp mot hverandre, sier hun.

Cara og Rihanna

UTFORDRENDE: Cara Delevigne var et syn for manneøyet da hun poserte for fotgrafene i en gjennomsiktig blondekjole. Foto: Getty Images

Cara og Rihanna

TIDLIG UTE: Rihanna ble kåret til årets moteikon av CFDA Fashion Awards tidligere i år. Da hun ankom utdelingen viste hun brystvortene i en helt gjennomsiktig kjole. Foto: Getty Images

På rød løper

Tidligere i år ble det lansert bikinitopp som følge av den massive oppmerksomheten rundt nakne bryster i sosiale medier. Bikinioverdelen fikk navnet «The TaTa Top».

Foto: TheTataToop.com

Stilikonet Rihanna, som la ned sin Instagram-konto etter å ha blitt sensurert av bildedelingstjenesten, ble kåret til årest stilikon av CFDA tidligere i år. Og på utdelingen dukket hun opp i en strassbelagt gjennomsiktig kjole som viste brystvortene.

Cara Delevingne dukket også nylig opp i en meget avslørende blondekjole uten bh under, da hun gjestet mannebladet GQ sitt årlige arrangement.

At stjernene allerede har kastet seg på trenden, kan tyde på at Øye har rett i at trenden vil slå an, mener MinMote-leder Sonia Huanca Vold.

- Det er ikke slik at vi alle kommer til å kaste bh-en neste sommer, men jeg tror at trenden også vil nå Norge på sikt. For et par år siden begynte de store stjernene å vise frem trusene sine under gjennomsiktige rød løper-kjoler, og i år har flere norske kjendiser gjort det samme - blant annet «Sy Om»-forfatter Jenny Skavlan og skuespiller Gitte Witt, sier hun.

Redaktøren i det feministsike tidsskriftet Fett, Hilde Sofie Pettersen, mener at det er bra at det blir satt fokus på å avseksualisere kvinnelige brystvorter, men er usikker på om trenden vil ha en frigjørende effekt blant norske kvinner.

- Alt er avhengig av kontekst. Hvis det å vise nakne bryster gjøres av politiske årsaker, som med #freethenipple, er det én ting. Hvis man deler nakenbilder på sosiale medier kun for å få oppmerksomhet, så er ikke akkurat det i seg selv noen frihetserklæring, sier hun.

Se supermodell Cara Delevingnes Instagram-innlegg:


untitled linkuntitled link
Publisert:

Finn mer innhold om: