- Jeg har savnet en utdannelse

Etter bare ett år på videregående skole sluttet Vendela Kirsebom for å bli modell. Nå vil hun unngå at døtrene gjør den samme feilen.

Kirsti Hovland
Publisert:

Da datteren Julia (15) nylig fikk tilbud om å møte den kjente motefotografen Bruce Weber, satte Kirsebom foten ned.

- Du dro ut i verden som tenåring selv, men din datter Julia skal ikke få gå i dine fotspor riktig ennå?

- Jo da, hvis hun vil. Men skole er ekstremt viktig og enda viktigere enn da jeg vokste opp. Er du aktuell for motebransjen som 15-åring, er du også det om noen år. Begynner man å gå inn i dette tidlig og får tilbud om store kampanjer, kan det bli vanskelig å si nei. Men kunnskap om matte og naturfag er viktigere. Jeg har savnet en utdannelse.

- Men å si nei til et møte med Bruce Weber og kanskje en kampanje for ett av USAs sterkeste motemerker for ungdom, Abercrombie & Fitch?

- Vi kunne ikke ha dratt midt i eksamenstiden med alt det innebar av jetlag og så videre. Men det er sprøtt å tenke på at da jeg var omtrent på Julias alder, skaffet jeg meg min egen leilighet, og dro til Paris og Milano for å jobbe som modell. Jeg sluttet etter første året på videregående. 16 år gammel gikk jeg mitt første show i Paris, det var for Versace.

- Selv har du jo hatt stor suksess med nettopp Bruce Weber?

- Å, ja. Vi gjorde jo Elisabeth Arden-kampanjen, som jeg var ansiktet til i åtte år. Amerikanske Vogue, franske Vogue... Hvis Julia skulle satse, hadde jeg nok foreslått at vi startet i USA og ble der en stund, så hun fikk en skikkelig følelse for hva mote er. Men vi snakket senest om det i går, da det kom et tilbud om en fotoshoot, at nå er fokuset å komme inn på riktig skole neste år.

- Kunne du ha vært programleder igjen for «Top Model» nå som du har en datter som står i samme modellbyrå som deg selv, MIKA, i Stockholm?

- Jeg kunne gjerne vært programleder igjen, men ikke med Julia i programmet iallfall. «Top Model» er heller ikke et konsept for å finne en ny supermodell, mer reality der det er personlighetene, mer enn en ny Kate Moss som gjelder. Dette er ikke som Eileen Ford som leter etter en ny modell.

- Og av den amerikanske modellguruen Eileen Ford ble du altså oppdaget av som 13-åring. Du sa i et intervju med VG for 10 år siden at «innerst inne når jeg føler meg usikker, går det på at jeg ikke har noen utdannelse». Da var du 36 og hadde begynt på Bjørknes privatskole for å avslutte den skolegangen du hadde avsluttet som 17-åring. Er du fortsatt usikker på grunn av manglende utdannelse?

- Ikke usikker på den måten lenger. Men mange ganger kunne jeg ha ønsket meg en vanlig jobb. Å, så deilig det kunne ha vært å dra til et sted og treffe de samme menneskene. Sånn kan jeg tenke. Hannah, 13-åringen min, kan også si «åh, hvorfor må du til Bergen i morgen, mamma. Skulle ønske du hadde en vanlig jobb». Jeg reiser stort sett hver uke. Ofte innebærer det en overnatting også. På den annen side, har jeg oftere enn andre mødre anledning til å være med til tannlege og doktor, slike ting.

- Du er vokst opp som enebarn og traff først din biologiske far i Tyrkia for halvannet år siden, gjennom et program på NRK. Hva har dette møtet betydd for deg i ettertid?

- Det kom seks fra familien i Tyrkia til Julias konfirmasjon i fjor! Og det var veldig fint at både fra Olafs familie og min var det oversatt taler til engelsk av hensyn til våre nye tyrkiske familiemedlemmer. Der satt muslimske familiemedlemmer i en veldig lang konfirmasjonsseremoni i en katolsk kirke i pinseheten i fjor og var der for Julia.

- Du og Olaf Thommessen ble skilt da jentene deres var 7 ½ og 9 år gamle. Hvordan har dette vært?

- Vi har beholdt vennskapet og har vært gode foreldre for våre døtre. Jentene våre bor hos oss begge og bytter på det som de selv ønsker. Når de er hos meg, bor de sammen med Ewald og meg og hans sønn Elias, som er konfirmant i år.

- Du fikk oppleve hvor skjørt livet var da Olaf ble rammet av en hjerneblødning da jentene deres var små. Hva har denne erfaringen lært deg?

- Den gjorde meg forberedt på at alt kan skje her i livet. Men slike situasjoner gjør noe med en. Og barna trenger at hverdagen fortsetter som før, en normalitet, at de fortsatt kan leke og hoppe tau. Og at vi voksne går på jobb.

- Og hva er jobb for deg, nå?

- Jeg har min egen smykkekolleksjon som jeg utvikler sammen med designeren Nina K for David Andersen. En brillekolleksjon jeg utvikler med mitt eget team og som vi har hatt suksess med i en rekke land. I tillegg har jeg en hudpleieserie under mitt eget navn. Jeg har utviklet min egen business og trenger ikke vente på at andre skal ringe meg. Det er utrolig tilfredsstillende.

- Hva med ekteskap? Du har vært forlovet med Ewald i tre år nå? Hva var det du falt for ved ham?

- Jeg falt for sveisen hans (dreads) og at han spiller bassgitar. Og at han var kul, snill, hele pakka. Det er ikke sånn at vi ikke skal gifte oss, det er kjempeviktig, men hittil har vi hatt nok med livet vårt egentlig.

Publisert: