Mor og datter slår tilbake mot mobbing

Frode Hansen

Gro Ilebakke og datteren Kathrine (17) føler seg mobbet og uthengt etter at de sto frem på minMote med skuffelsen over adventskalenderen fra kosmetikk-kjeden KICKS.

AV: ELISE LAUSTSEN OG SONIA HUANCA VOLD

Ilebakke ville glede datteren med årets julekalender fra KICKS, men innholdet svarte ikke til forventningene.

Kalenderen hadde en prislapp på 300 kroner, men lovet innhold for 1055 kroner. Skuffelsen har vært stor også blant andre kalenderkjøpere.

– Vi stilte opp til intervju med minMote fordi vi følte oss lurt av KICKS. De beklaget og valgte å trekke produktet fra markedet. Likevel er det jeg og datteren min som nå blir uthengt på nettet.

Uthengt i sosiale medier

Kort tid etter at saken var publisert på minMote, ble et arrangement opprettet på Facebook av komiker Lars Nordmo. Nordmo oppfordret folk til å møtes for å gå i fakkeltog til støtte for Ilebakke og datteren. Nær 2000 meldte seg på det fiktive arrangementet. I tillegg ble det skrevet svært mange kommentarer som stilte Ilebakke og datteren i et dårlig lys.

– Jeg finner rett og slett ikke ord. At folk kan behandle andre på den måten er uforståelig for meg. De er selvsagt med på å trykke ned stemningen, men samtidig bryr jeg meg ikke om det de skriver. Det sier mer om dem enn om oss, sier den fortvilte moren til minMote.

Torsdag mottok også Ilebakke en SMS fra en ukjent person:

«En gammel uføretrygdet dame, kjøpte en kalender til flere hundre kroner til sin ynkelige datter. Kalenderen inneholdt ikke gull, så framtiden var ikke sikret – hun følte seg veldig lurt og gikk til pressen med saken. Håper hun nå får litt erstatning, så kan hun kanskje kjøpe brus til jul»

Svarer mobberne

– Man skulle tro Norge hadde endret seg etter 22. juli. Hvor har det blitt av alle rosene og all kjærligheten som lå i luften? Det er veldig mange som ikke har det så lett nå rundt juletider. De som synes 300 kroner er lite penger, kan heller gjøre noe for å glede andre fremfor å slenge dritt til mennesker de ikke kjenner, sier Ilebakke.

Hun reagerer særlig på oppførselen til Avisa Nordlys, som publiserte en egen sak om Nordmos arrangement og linket til Facebook-gruppen uten å kontakte henne. Etter at artikkelen ble publisert, økte medlemsantallet betraktelig.

– At de var med på å henge oss ut er helt på trynet. De har skrevet en sak som handler om oss, uten engang å kontakte oss. Jeg bryr meg ikke om alle kommentarene om meg, men det er ikke greit å tråkke på en helt uskyldig jente som nettopp har fylt 17 år.

Åpen om situasjonen

Ilebakke er åpen om sin økonomiske situasjon, og etterlyser mer forståelse fra det norske folket. På sin Facebook-profil har hun blant annet fått kommentarer som: «Hadde du vært en god mor, hadde du laget pakkekalender til henne selv...»

– Jeg har ikke mye penger å rutte med, men jeg gjør alt for at barna mine skal ha det bra. Julen er en tid med mye utgifter og det er vanskelig nok å få endene til å møtes i utgangspunktet. Når jeg har kjøpt en dyr kalender til datteren min, er det klart jeg blir skuffet når det viser seg å være svindel, forklarer hun.

Hun mener folk burde tolket saken annerledes.

– Førjulstiden skal være en fin tid, ikke en tid med skuffelser. Jeg mente ikke at livet var ødelagt på grunn av den kalenderen, det burde jo folk også skjønne. Norge er et rikt land, men det merker ikke jeg noe til. Hadde folk forstått hvor store utfordringer bursdager, julegaver og advent er for oss, hadde de nok ikke slengt all denne dritten, sier Ilebakke.

Hvordan var din opplevelse i dag?