Ina (25) lot hårene gro – får trusler

LAR HØVELEN LIGGE: Ina Luna Gundersen har ikke barbert seg de siste seks årene. Foto: Privat.
LAR HØVELEN LIGGE: Ina Luna Gundersen har ikke barbert seg de siste seks årene. Foto: Privat.

– Det handler om at jeg ikke gidder å shave meg og at jeg syns det er fint. Hvis kjæresten min hadde lagt ut en video med sitt kroppshår hadde ingen reagert på den måten. Hvert fall ikke sagt at han fortjener å dø på grunn av det, sier Ina Luna Gundersen.

– Det startet ikke som en kamp. Det er rart at folk skal bry seg så jævlig om hva andre gjør med kroppene sine, sier Gundersen til MinMote.

Ina Luna Gundersen freelancer som videojournalist, men har også en hobby på siden. 25-åringen er en av flere som ønsker å normalisere kroppshår hos kvinner, gjennom å blant annet bruke sosiale medier. Tidligere i år lastet hun ned den populære appen TikTok under aliaset «lunatichh», der hun har 40.000 følgere. Der opplever hun daglig å få negative tilbakemeldinger fra fremmede. Gundersen har også mottatt trusler fordi hun poster videoer hvor kroppshåret er synlig.

Håret har grodd i seks år

Ideen om å la være å barbere seg kom til Gundersen i 2014 da hun var på studietur i Vietnam.

– Jeg så modeller på Instagram som viste kroppshår, og jeg tenkte at det var kult og annerledes. Jeg har vokst opp i et samfunn hvor det ikke har vært normalt og se kroppshår på kvinner, og jeg tenkte ikke at å unngå å barbere meg var et alternativ. Etter jeg så disse bildene sluttet jeg å shave, sier Gundersen.

FÅR MANGE BLIKK: Gundersen opplever stadig at folk ser på leggene hennes. Foto: Marte Gundersen.
FÅR MANGE BLIKK: Gundersen opplever stadig at folk ser på leggene hennes. Foto: Marte Gundersen.

Under Vietnam-oppholdet postet Gundersen et bilde på Instagram, der kroppshårene hennes syntes. Da hun kom tilbake til hjembyen Moss, opplevde hun at hårveksten ble den store «snakkisen».

– Jeg følte at alle snakket om det. Folk på byen som jeg ikke kjente noe særlig kom bort og sa «vi vet at alle hater deg for at du ikke barberer deg, men vi syns det er kult, bare sånn at du vet det». Etter dette har jeg blitt bevisst på å prøve å normalisere noe som mange reagerer så sterkt på og ser på som et problem, sier Gundersen.

Fått trusler

De siste årene har kjendiser som Miley Cyrus, Bella Thorne og Madonna rettet fokuset mot å normalisere kroppshår på kvinner. Men det er fremdeles mange som har fordommer og sterke meninger om hvordan kvinner velger å se ut.

Les også: Amerikansk kleskjede fronter kjønnshår

Under «lockdown» tidligere i år opprettet Gundersen en TikTok-profil. Det er særlig her kroppshårene har blitt gjenstand for debatt.

– Jeg publiserte en video på TikTok, som var helt irrelevant til kroppshår, og for meg som ikke har shavet på seks år reflekterte jeg ikke over at kroppshårene var synlige i videoen. En time etter jeg hadde postet videoen hadde jeg titusenvis av visninger og flere hundre kommentarer. Jeg husker at jeg tenkte «var den så morsom?» Men kommentarene handlet kun om hårene mine.

– Jeg tenkte «hva skjedde her, liksom?» Det var så enormt mye hat, og jeg ble helt sjokkert, legger hun til.

MYE HAT: Dette er kun et utvalg av kommentarer Gundersen sier hun mottar regelmessig. Foto: Privat.
MYE HAT: Dette er kun et utvalg av kommentarer Gundersen sier hun mottar regelmessig. Foto: Privat.

Får flest kommentarer fra gutter

De som kommenterer er for det meste unge norske gutter. Men også flere fra USA og andre steder i Europa, forteller Gundersen.

På TikTok-appen kan brukere reagere på videoer som blir lastet opp og lage en «duett», hvor begge videoene vises samtidig.

– Det er kanskje ti gutter om dagen som filmer at de later som om de barberer meg. Og det ironiske er at de som sier jeg er så ekkelt og uhygienisk, ofte er gutter med skjegg! Altså ... du har hele fjeset dekket av hår, og jeg har litt på leggene, sier Gundersen oppgitt.

Blitt en kjønnskamp

Gundersen syns det er synd at det å være kvinne med kroppshår har blitt en del av kjønnskampen.

– Det handler om at jeg ikke gidder å shave meg og at jeg syns det er fint. Hvis kjæresten min hadde lagt ut en video med sitt kroppshår hadde ingen reagert på den måten. Hvert fall ikke sagt at han fortjener å dø på grunn av det.

– Jeg blir så provosert når en jævla fyr skal fortelle meg hva jeg skal og ikke skal gjøre med kroppen min.

– Hvorfor gidder de ikke bruke tiden sin på noe annet? Shit ... Vi har ikke kommet lengre. Det er fremdeles høye forventninger og krav til det å være kvinne, forteller Gundersen.

– Kjipt at yngre jenter leser kommentarene

De verste og drøyeste kommentarene rapporterer Gundersen, i håp om at brukeren vil miste kontoen sin. Gundersen sier at hun ønsker å skåne sine yngre følgere fra slike kommentarer.

– Jeg blir ikke redd når jeg får slike kommentarer, for det virker som tomme trusler. Hvert fall hvis de bor i et annet land, som mange av dem gjør. Jeg gidder ikke å lese negative kommentarer som utelukkende handler om kroppen min. Det er kjipt å vite at yngre jenter som ser på videoene mine leser disse drøye kommentarene.

Tror mange ikke tør å la hårene gro

Gundersen tror mange ikke tør å slutte å barbere seg, fordi de ikke ønsker å risikere å få negative tilbakemeldinger.

– Noen dager har jeg lyst til å fjerne håret på leggene fordi det er deilig å legge seg under dyna med glattbarberte legger. Men nå har jeg stått i dette så lenge at jeg føler folk kanskje kommer til å tenke at jeg er hyklersk, svak eller at jeg ga etter for presset.

– Går jeg for eksempel forbi en guttegjeng og har på meg skjørt stirrer alle med store øyne, og når jeg snur meg peker de på meg og ler av meg. Det er ikke alltid man har så lyst til at det skal skje. Jeg må alltid stå i det, og det er flere dager jeg bare ønsker å være usynlig.

Får god støtte

Til tross for at Gundersen har fått mange ubehagelige kommentarer, mottar hun ofte meldinger fra jenter som takker henne for åpenheten hennes.

– Jeg har fått flere hyggelige kommentarer fra yngre følgere som sier det betyr mye at jeg prøver å normalisere kroppshår. Jeg hadde satt pris på om jeg hadde sett en selvsikker dame med kroppshår da jeg var yngre.

Å barbere seg har blitt en norm

Professor i helsepsykologi ved UiO, Ingela Lundin Kvalem, forteller til MinMote at hårfjerning i moderne tid har utviklet seg til å bli en norm, som gjennom årene har blitt påvirket av mediene, moten og reklamebransjen.

– Moteindustrien og reklameindustrien har vært med på å skape et behov som ikke var der fra før. Fjerning av kroppshår har blitt en norm, og noe som forventes av kvinnen. Spesielt innenfor vestlig kultur og samfunn der majoriteten barberer seg, forteller Kvalem.

Hun forteller videre at det har blitt skapt et skjønnhetsideal, som er vanskelig å oppnå med tanke på retusjering i reklame.

– Forskjellen er hvilken grad man tar dette idealet innover seg og gjør det til sitt eget. De som begynner å sammenligne seg med andre har en større risiko for og være misfornøyd, avslutter Kvalem.

Hår har en funksjon

Leder for seksualitetsundervisningen og chat-tjenesten ved Sex og samfunn i Oslo, Stine Solli forteller at mange unge jenter har en oppfatning om at de skal fjerne kroppshår.

– Det er synd at det er så mye fokus på det å fjerne hår, siden det skjer med alle mennesker, men kan variere i mengder. Flere kan kjenne på det å føle seg annerledes om de har mye kroppshår. For mange jenter er det opplagt å fjerne hår på leggene, men hvorfor det er sånn er det vanskelig å svare på, sier Solli.

Les også: Holzweiler satser i Oslos nye «it»-område

Fremstilt som hårløs

Kroppshår er på kroppen for en grunn og er ikke mer uhygienisk enn å ikke ha hår, forteller Solli.

SYNS DET ER DUMT: Stine Solli syns det er dumt at unge jenter skammer seg over noe som er helt naturlig. Foto: Privat
SYNS DET ER DUMT: Stine Solli syns det er dumt at unge jenter skammer seg over noe som er helt naturlig. Foto: Privat

– Jeg tror at mange tenker at det å fjerne hår kanskje ser mer ryddig ut enn å la håret gro, men det er på ingen måte mer renslig og fjerne hår enn å beholde det. Det er viktig å huske at kroppshår har en funksjon, blant annet å beskytte huden. Det er i utgangspunktet noe positivt og, men det er heller ingen fare å fjerne det dersom en ønsker det.

Solli kan ikke forstå hvordan kroppshårene til Gundersen kan skape disse reaksjonene.

– Slik er ikke holdningene jevnt over, heldigvis, men umiddelbart tenker jeg at dette kommer av holdninger om at kvinner skal passe inn i en viss rolle, og når da noen bryter dette mønsteret er det dessverre noen som reagerer kraftig. Det virker helt rart for meg at noen skal kommentere slik på grunn av kroppshår, fortsetter Solli.

Blitt mer representert

Kvinner har i lang tid kjempet for å fremme at kroppshår er naturlig, og gjennom sosiale medier kan mennesker som Gundersen være med på å normalisere kroppshår.

– Det har blitt litt mer nyansert de siste årene. Kroppshår har blitt mer representert i motebildet og sosiale medier som viser at man kan være kvinne og feminin men fremdeles ha både kroppshår og kjønnshår. Sånn sett føler jeg ting har blitt litt bedre, men fremdeles er det nok noen usunne forventninger, spesielt til kvinner om at kroppshår er noe en skal fjerne, sier Solli.

Hvordan var din opplevelse i dag?