Suri Cruise (6) omtales som moteikon: - Svært uheldig, mener barnepsykolog

Den 6 år gamle datteren til Katie Holmes og Tom Cruise har blitt et yndet paparazzi-objekt og ikke minst kaster journalistene seg over hennes mange designerantrekk. Det er barnepsykolog Willy-Tore Mørch kritisk til.

Suri Cruise har et langt mer kjent ansikt enn de fleste 6-åringer. Minst like kjent som Suris ansikt er hennes enorme garderobe, som er fylt til randen med designerklær, - sko og -tilbehør.

Den unge trendsetteren har allerede fått en egen moteblogg kun dedikert til hennes antrekk, og den siste tiden har hun fått særlig mye oppmerksomhet for sine mange eksklusive pelskåper og jakker. Mens Suri noen ganger poserer og vinker til fotografene, finnes det minst like mange bilder hvor 6-åringen tydelig gjemmer ansiktet og gråter.

Kritisk

Mens motebloggen og flere motenettsteder hyller Suris klesstil, skriver blant annet Hollywood Life om at hun skjemmes bort over en lav sko av kjendisforeldrene.

Barnepsykolog Willy-Tore Mørch er svært kritisk til oppmerksomheten Suri får.

- Når så små barn får rollen som for eksempel moteikon er det svært uheldig. Et barn på seks år får da et press på seg og en enorm interesse fra mange hold som det ikke er modent for. Det kan skape rekasjoner som fortvilelse og gråt, noe vi jo ser på disse bildene. På lengre sikt kan det gå ut over selvtillit og selvfølelse, sier Mørch.

- Et barn skal ikke trenge å ha en voksenrolle, fortsetter barnepsykologen.

Terje Mortensen

Videre mener barnepsykologen at når en seksåring får moteikon-status legger det press også på foreldrene til andre barn.

- Det er mange grunner til at jeg er kritisk til dette. Blant annet er det kjent at barn helt ned i barnehagealder er utsatt for motepress og det er ikke bra med tanke på selvtillit. Samtidig øver det et press på foreldre og det kan ende med at det å ikke ha råd til de riktige klærne blir et grunnlag for mobbing, sier Willy-Tore Mørch.

Han mener kjendisforeldre som Katie Holmes og Tom Cruise har et stort ansvar for å holde barna unna rampelyset.

- Suri Cruise er en helt vanlig seks år gammel jente som helt klart bør skånes for denne typen oppmerksomhet, mener barnepsykologen.

Høye hæler

Allerede som 3-åring ble Suri fotografert med glitrende sko med høye hæler på shoppingtur med mamma Katie Holmes i Boston. Det var bare starten på Suris fashionista-liv og fra den gang har hun blitt avbildet flere ganger med pensko med høye hæler.

Mamma Katie Holmes fikk like etter kraftig kritikk fra flere underholdnings- og motenettsteder, som hun svarte på.

- Som alle andre små jenter elsker hun mine høye hæler. Jeg fant de små jenteskoene med hæler til henne og hun elsker dem, sa Katie Holmes til E! Online.

Suri har ofte på seg designerplagg fra blant annet Missoni og Dolce & Gabbana og det blir jevnlig skrevet om hvor bortskjemt 6-åringen er.

Mamma Katie forteller dessuten at det er en bestemt liten Suri som kler på seg hver morgen.

- Hun bestemmer hva hun skal ha på seg selv. Hun plukker ut alle sine egne klær og det har hun gjort siden hun var halvannet år gammel, sier Katie Holmes til New York Magazine.

Hvordan var din opplevelse i dag?