Estelle skal bære Victorias dåpskjole

Kongelige dåpskjoler blir ofte brukt i generasjoner. Se bilder av flere dåpskjoler som har gått i arv.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Snart står også prinsesse Estelles navn på den eksklusive lille blondekjolen som både morfar Carl Gustaf (66) og mamma Victoria (35) ble døpt i.

Prinsesse Estelle skal svøpes i tradisjonsrike blonder på dåpsdagen 22. mai, hvor kronprins Haakon er en av fadderne.

På sin store dag skal hun bære en silkekjole med utsøkte blondedetaljer – den samme som kronprinsesse Victoria selv ble døpt i for 35 år siden.

– I de fleste kongefamilier henter man gjerne fram dåpskjoler som har fulgt slekten i mange generasjoner når en ny prins eller prinsesse skal døpes, sier kongeekspert Kjell Arne Totland.

Kong Carl Gustafs far, Gustaf Adolf, var den første som bar den samme kjolen i 1906. Senere ble den nåværende svenskekongen også døpt i den, i likhet med alle hans fire søstre.

Siden den gang har både Victoria og søsknene Madeleine og Carl Philip brukt kjolen – og tradisjon tro fått sine navn brodert på den.

– Jeg har selv sett den tradisjonsrike, svenske dåpskjolen, og den er veldig vakker, mener Totland.

Han forteller videre at det også hører en lue og en liten cape til kjolen.

Historisk kreasjon

Kongeekspert Kjell Arne Totland forteller at det også i Norge er tradisjon å brodere navnet til barnet på dåpskjolen. En av de mest kjente kjolene har imidlertid bare to navn – prinsesse Ingrid Alexandra og kong Olav.

Da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit døpte Ingrid Alexandra i 2004, holdt de kjolen hemmelig helt fram til den store dagen. Da bar morfar kong Harald sitt gråtende barnebarn opp midtgangen i Slottskapellet, etterfulgt av storebror Marius Borg Høiby som bar dåpslyset. Den lille jenta var kledd i en lys, kremfarget dåpskjole med mange lag florlett stoff, blondedetaljer og smale silkebånd.

Silkesateng-kjolen til Ingrid Alexandra, samme kjole som daværende prins Olav ble døpt i på Sandringham slott i 1903, er en historisk kreasjon.

Prinsesse Ingrid Alexandra var den første til å bruke kjolen etter den gang, og den har heller ikke blitt brukt siden.

– Kjolen er virkelig utsøkt, med sine mange kapper i de fineste blondestoffer, sier kongeekspert Totland.

Mens kjolen var arvet, hadde den lille prinsessen fått en ny lue til dåpen – laget for å passe til kjolen fra en annen tidsepoke.

Fra Victoriatiden

Prinsesse Diana rakk å få ikonstatus i løpet av sin korte tid som prinsesse, og ble hyllet blant annet for sin stilsikkerhet. Da hun døpte sin første sønn prins William Arthur Philip Louis i Buckingham Palace, plukket hun ut en spektakulær dåpskjole fra 1800-tallet. Den fremsto som et hav av silke og blonder. Ettersom William var nummer 167 i kjolens arverekke, hadde kjolen skiftet farge fra ishvit til mørk offwhite, og han ble også den siste til å bruke kjolen.

– Dåpskjolen i den britiske kongefamilien er et praktstykke fra Victoria-tidens England. Den er nærmest overdådig i all sin prakt, sier kongeekspert Totland.

Danske kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har døpt alle sine fire barn og i 2011 måtte de finne to kjoler, ettersom tvillingene Vincent og Josephine skulle døpes.

Dermed passet det bra at mormor dronning Margrethe hadde funnet en liten prinsessekjole da hun ryddet i sin avdøde mors gamle saker. Prins Vincents kjole stammer fra 1800-tallet og har blitt båret av hele 19 kongelige babyer.

Begge de to dåpskjolene matchet mamma Marys kremfargede blomsterhårpynt. Frederik og Mary klarte heller ikke velge bare én norsk fadder, og ga det ærefulle oppdraget til både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Tirsdag 22. mai er imidlertid prinsesse Estelles dag. Hun har allerede sjarmert morfar Carl Gustaf og mamma Victoria, men da kan den lille stjernen også erobre resten av Sverige – i deres gamle kjole.

LES OGSÅ: Dette er Kate og Pippas London - her shopper søstrene

LES OGSÅ: Mette-Marit på galla i kjole til 100.000 - se hennes Valentino-garderobe

LES OGSÅ: Mette-Marit snek seg rundt på kjendisfest

Publisert: