Sjekk gjenbruksprinsessen: Mette-Marit bruker gamle plagg etter luksuskritikk

Hun vekker oppsikt med dyre italienske designerplagg, men den siste tiden har kronprinsesse Mette-Marit (38) vist at hun også kan være god på gjenbruk.

Kirsti Hovland
Publisert:

Av KIRSTI HOVLAND, CAMILLA BJØRN og SONIA HUANCA VOLD

Det bør hun fortsette med for ikke å skape avstand til folket, ifølge fagfolk VG har snakket med. VG og minMote har en rekke ganger satt fokus på kronprinsessens mange designerplagg fra kostbare italienske motehus.

I begynnelsen av mai kunne minMote avsløre at Mette-Marit lånte en Valentino-kjole til en verdi av over 100 000 kroner til MET-gallaen i New York. 38-åringen befant seg da i storbyen for å representere den norske designeren Nina Skarra.

De tre siste ukene har imidlertid kronprinsessen flittig brukt garderoben, som under kronprinsparets fylkestur i Møre og Romsdal og kongeparets 75-årsdagsfeiring.

VGs bilder viser at et par av plaggene har vært favoritter fra midten av 2000-tallet, som en grønn drakt, samt en hvit todelt kreasjon med tydelige sømmer.

Nylig dukket dessuten Mette-Marit opp i en genser fra butikkjeden Zaras høstkolleksjon da hun besøkte ungdomsprosjektet Kjør for Livet i Melhus, Sør-Trøndelag. Denne genseren brukte hun også da hun deltok på en Coldplay-konsert i fjor vinter. Og mandag ble det kjent at Mette-Marit ønsker å bidra til å sette fokus på gjenbruk ved å selge egne klær på nettloppemarkede Bloppis.no.

Forskningsleder i Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO), Ingun Grimstad Klepp, med klær som arbeidsfelt, mener Mette-Marit er inne på et uutnyttet potensial innen miljø og norsk klesdesign, men at det bør jobbes videre med.

– Det å bruke klær fra egen garderobe flere ganger er en god ting, men det kan ikke defineres som gjenbruk, sier Grimstad Klepp og fortsetter:

– Jeg hadde ønsket at kronprinsessen valgte norsk luksus fremfor italiensk og jeg hadde syntes det var spennende om hun brukte eller fikk sydd om klær fra dronning Sonjas og kronprinsesse Märthas (kong Olavs kone, red. anm.) garderober. DET ville virkelig vært gjenbruk, påpeker SIFO-eksperten.

Trendspesialist og designer Lisy de Rohan Birkeland, som jobber i NRK, trekker paralleller til Storbritannias hertuginne Kate. Helt siden forlovelsen med prins William har hun markert seg med klesvalg fra kommersielle butikkjeder.

– Mette-Marit har nesten utelukkende brukt dyre designerklær, mens hertuginne Kate ikke er ofte å se i designerklær. Kate går for det meste i high street brands i stedet for couture, som Zara og Reiss og LK Bennett. Mette-Marit bør kunne vise større kreativitet og ikke alltid ty til designerklær. Vise mer fantasi i valg av merker. Det å blande vanlige klær med dyrere er alltid et tegn på kreativitet, sier Lisy de Rohan Birkeland og fortsetter:

– I dagens samfunn må man også stille spørsmålet om kongelige på samme måte som før skal være synonymt med dyre klær. Det kan skape avstand og isolere litt, sier de Rohan Birkeland.

Dronning Sonja er velkjent for sin store gjenbruksfrekvens, noe som er dokumentert gjentatte ganger i pressen. Spesielt flink er hun til å få sydd om sine mange gallakjoler, og dermed gi dem nytt liv.

Lisy de Rohan Birkeland mener Dronningen er et utmerket forbilde på gjenbruk:

– Dronningen har vist gjenbruk ved flere anledninger og ofte fått sydd om kjoler også.

Gjenbruk eller ikke, bevisstheten rundt konsum av klær er uhyre viktig i vår tid, påpeker SIFOs Ingun Grimstad Klepp:

– Tekstilindustrien er en av de mest forurensende industriene i verden. Den korte brukstiden på klær er dermed en av de største truslene for miljøet. Derfor er det viktig at kronprinsessen som er så synlig viser at et plagg kan ha verdi over lang tid.

Slottet: – Mette-Marit engasjerer seg i gjenbruk

Gjenbruk av klær, sko og vesker er hovedreglen for kvinnene i kongefamilien, ifølge kommunikasjonssjef på Slottet Marianne Hagen.

Hagen har følgende kommentar til VGs sak på kronprinsessens gjenbruk:

– Kronprinsessen engasjerer seg i dette temaet og vil gjerne bidra til å sette søkelys både på gjenbruk, redesign og en mer miljøvennlig tekstilindustri, skriver Hagen i en epost til VG.

Hun fortsetter:

– Kvinnene i Kongefamilien har hundrevis av offisielle representasjonsoppgaver og de aller fleste av disse blir behørig fotodokumentert. Gjenbruk av klær, sko og vesker er en selvfølge og en nødvendighet. En gjennomgang av fotomaterialet fra de siste årene ville vise at gjenbruk er hovedregelen.

Overfor VG understreker Hagen at også gallakjoler gjenbrukes, mens siden det er få gallamiddager i løpet av et år, går det mye lengre tid mellom hver gang disse dukker opp igjen.

– I tillegg har Kronprinsessen en sammensatt hverdagsgarderobe til bruk i interne møter og arbeidsmøter i inn- og utland, skriver Hagen.

LES OGSÅ: Amerikansk motenettsted: - Mette-Marit er vår stilfavoritt!

LES OGSÅ: Sjekk Mette-Marits indianerøredobber

LES OGSÅ: Slik får du Mette-Marits stil på budsjett

Publisert:

Finn mer innhold om: