Slik påvirket Bill Cunningham New York-moten

ELSKET JOBBEN: New York Times-fotografen Bill Cunningham i kjent stil under New York Fashion Week.

En samlet moteverden sørger over Bill Cunningham (87). Men hvordan ble han verdens viktigste gatemote-fotograf?

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

William J. «Bill» Cunningham Jr. har blitt verdenskjent som motefotograf for New York Times. I all salgs vær og vind har han syklet gjennom byen i jakt på de seneste trendene. Han har tolket gatemoten på et helt eget nivå, og har fått lovord fra bransjen i hele verden.

Bill Cunningham har fanget motepulsen i New York i en årrekke. Nå kan han få et gatehjørne oppkalt etter seg der han trivdes best: Nemlig på 5th avenue.
Nylig har det blitt startet en underskriftskampanje for å oppkalle hjørnet av 5th Avnenue og 57. gate etter nettopp Bill Cunningham. Det var her, like i nærheten av butikker som Tiffany, Bergdorf Goodman og Saint Laurent, han likte aller best å fange bilder av gatemote med kameralinsen.

Og om du ikke har sett den: Her er en herlig dokumentarfilm om den legendariske fotografen.

I særegen stil var har alltid kledd i blå arbeiderjakke. Han er kjent for sin svært nøkterne levemåte, og har uttalt «om man ikke tar imot pengene kan folk heller ikke si hva man skal gjøre».

Den ikoniske fotografen, som ofte fotograferte på sosietetsfester, har også sagt at han ikke likte å fotografere kvinner i lånte klær – han likte bedre når de hadde brukt pengene selv.

I dokumentaren sier han blant annet at «Det beste moteshowet er på gaten. Slik er det, og slik har det alltid vært.»

Celeber fan

Gjennom nesten 40 år har Cunningham ukentlig delt sitt syn på gatemote i sin egen spalte, noe som har gjort at han har fått stor respekt i en samlet motebransje. Anna Wintour har for eksempel sagt at «Alle kler seg for Bill». Etter at veteranen gikk bort søndag, 87 år gammel, har en hel moteverdenbeskrevet hvor viktig han har vært for gatemoten i New York.

Cunningham begynte å fotografere folk på gaten under andre verdenskrig. Han beskrev ikke seg selvsom en god fotograf, men sier selv at grunnen til at han er en god gatemotefotograf er at han rett og slett elsker velkledde kvinner.

ØYE FOR DETALJER: Bill Cunningham jobbet iherdig på motevisninger. Her i 2015.
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.