Kommentar: – Det er plass til alle!

INFLUENCERE: Janka Polliani (t.v.) og Annabel Rosendal under moteuken i København i 2018. Foto: Marie-Paola Bertrand

Moteinfluencer Janka Polliani svarer på kritikken motehistoriker og journalist Ragnhild Brochmann retter mot influenceryrket. 

MinMote
Publisert:

Denne uken gikk Ragnhild Brochmann ut og stilte spørsmål ved, og kritiserte, influencernes plass i motebransjen i en kronikk i Morgenbladet. Brochmann utdypet kritikken i denne MinMote-saken fredag.
Nå svarer influencer Janka Polliani i en kommentar til MinMote:Jeg elsker pennen til Ragnhild, og hadde jeg ikke vært influencer av yrke hadde jeg slukt mye av ordene. Jeg velger å tro at mitt narsissistiske yrke likevel har satt noen positive spor i bransjen.

Et av de viktigste sporene er mangfold! Mangfold har utvilsomt alltid vært en av de største utfordringene i motebransjen. Størrelse, alder, hudfarge, etnisitet; you name it.

Mangfoldet motebransjen har manglet har man funnet hos influencere med bredde i alder, størrelse, etnisitet og hudfarge. Dette har gjort at bransjen har vært nødt til å tenke annerledes og designerne er mer inkluderende enn tidligere.

Verdens mest anerkjente motemagasiner bruker bilder av influencere på trykk for at leserne skal kunne bli inspirert, de har egne streetstyle fotografer på plass under moteukene for å se hvordan «vanlige» menn og kvinner bærer de seneste trendene fordi mannen i gaten kan relatere seg mer til dette enn til moteserier med syltynne modeller, det er magasinene selv som har bygd opp influencere til å bli mektige talerør i bransjen, ikke influencere selv.

Les også: Isabella Löwengrip: – Jeg vil aldri leve sånn igjen

Og hvem det er egentlig å skylde på? Under moteukene er det influencere som gir mest dekning av visninger, norske magasiner og aviser dekker tidvis en norsk visning, men da mer oppstyret utenfor som streetstyle eller kjendiser.

CREWET: De norske influencerne Darja Barannik, Janka Polliani, Annabel Rosendahl, Tine Andrea Lauvli og Marianne Theodorsen under moteuken i København i 2018. Foto: Christian Vierig/Getty Images

Jeg har selv i mange år blitt kontaktet av magasiner og aviser for å kunne gi dem mine vurderinger av visningene fordi magasiner ikke har budsjetter eller folk til å være til stede selv.

Jeg hadde jobbet i TV-bransjen i årevis og frilans i magasiner da jeg bestemte meg for snart 9 år siden å go for it. Jeg er konsulent for varemerker, influencer, jeg sitter i Copenhagen Fashion Week show-komitee og jeg har fått en stemme innenfor det jeg elsker. Det har vært gøy, jeg gjorde min største passion til levebrød. Men bransjen jeg elsker og støtter er dømmende.

At influencere tar mye plass i motebransjen betyr ikke at man må utelukke kultur, det er plass til alle! Små gründere med egne merker som tidligere ikke har klart å gjøre seg bemerket har gått internasjonalt fordi de har fått merket sitt på internasjonale influencere.
Norske brands får vise under store moteuker og får massevis av oppmerksomhet. Jeg tenker at vi trenger en holdningsendring i bransjen. For i mitt yrke møter jeg kreative, hardtarbeidende kvinner og menn, gründere som støtter hverandre. Eller, er det ikke plass til alle?

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.