Motehus må punge ut - fotograf vant strid om Johaug-bilder

Luksusmotehuset Eger må betale 40000 kroner til fotograf Baard Lunde etter en lang krangel om bruken av hans Therese Johaug-bilder.

Av ERLEND OFTE ARNTSEN

Det har Oslo tingrett slått fast i en dom denne uken. 2. desember 2011 sendte det eksklusive shoppingsenteret Eger ut en pressemelding med fem høyoppløselige bilder av skiesset Therese Johaug til en rekke riksmedier.

Iført Stella McCartney-gullbluser skulle Johaug fronte «Norges mest eksklusive motehus» i deres julekampanje og figurere på forsiden av deres julemagasin.

Beskjeden til Presse-Norge var at bildene var til gratis bruk, og de ble benyttet blant annet av Dagbladet.

Det var bare ett problem: Eger hadde ikke avtalt utsendingen og gjenbruken av Johaug-bildene med fotograf Baard Lunde.

I tillegg hadde de - etter avtale - brukt ett av bildene på såkalte «bysøyler» i Oslo, men uten å kreditere Lunde. Etter først å ha krevd 90000 kroner for den ikke-avtalte utsendingen av bildene og manglende kreditering, deretter redusert kravet til 40000 kroner, stevnet Lunde motehuset for retten. Eger hadde kun tilbudt 15000 kroner.

Viktig

Nå må de likevel punge ut til sammen 40000 kroner. «En profesjonell aktør innen motebransjen som Eger bør ha et mer bevisst forhold til regler om opphavsrett for fotografer enn det som har kommet frem i denne saken», står det i dommen.

- Dommen er klinkende klar. Vi fotografer lever av bildene våre og det kan ikke være sånn at kunder fritt kan ta dem. Det har vært viktig prinsipielt å sette ned foten i denne saken, sier Lunde.

Han er også tilkjent saksomkostninger.

Overrasket

Eger har brukt over 100000 kroner på advokater i saken - Lunde nærmere 80000 kroner.

- I stedet for å gjøre opp Lundes beskjedne krav, møtte Eger med flere advokater og en lang rekke vitner fra Medie-Norge, som alle gjorde det de kunne for å snakke ned verdien av Lundes bilder. Men intet av dette førte frem. Retten avviser så å si alt, og kommer også med skarp kritikk av Eger, sier Magnus Stray Vyrje, Lundes advokat.

- Eger er overrasket over dommen og er helt uenig i tingrettens vurdering. Resultatet er i strid med både bransjepraksis og rettspraksis, men det går denne dommen helt på tvers av. Eger vurderer å anke dommen, sier advokat Camilla Vislie.

- Smålig

Hun mener at gjenbruk av bilder man allerede har betalt for, normalt er gratis eller kan skje til halv pris. Eger nådde imidlertid fram på ett punkt: Lunde må betale motehuset 3000 kroner for å ha brukt julemagasincoveret deres som henvisning til tidligere arbeider på nettsiden sin etter at konflikten oppsto og Eger hadde nektet ham dette.

- Jeg synes det var smålig at de lagde en sak ut av det, sier Lunde.

- Det var ikke et spørsmål om penger. Dette er en symbolsk sum og det er prinsippet det handler om, sier Vislie.

MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?