Eminem fyller 40 år: - Jeg vil huskes som et moteikon

I dag fyller rapperen Eminem 40 år, og i løpet av sin karriere han han fått status som ikon. Selv vil han huskes som moteikon.

Eminem, Marshall Bruce Mathers III, fikk fart på karrieren sin i 1999, da han slapp albumet «The Slim Shady LP». I løpet av karrieren har Detroit-artisten gitt ut syv album, debutert som skuespiller i filmen «8 Mile», toppet den amerikanske Billboard-listen ti ganger, mottatt tretten Grammy-priser og solgt over 100 millioner album. Musikkmagasinet Rolling Stone har også listet ham som en av verdens mest suksessfulle artister.

I forbindelse med lanseringen av «Recovery», som kom i 2010, var det derfor overraskende at den humoristiske rapperen ikke ville huskes som en av verdens mest suksessfulle artister.

– Jeg vil huskes som et moteikon. For jeg vet hvordan man skal kle seg, sier han med glimt i øyet i et intervju med tv-kanalen E!.

LES OGSÅ: Norsk klesmerke hylles av kjendiser og motebransje

Stor innflytelse

Thomas Talseth, musikkjournalist i VG, tror likevel ikke det er klesstilen til Eminem som vil bli husket.

– Eminem var hip hopens Elvis, med enorm innflytelse på fans og sjanger. Han var så kontroversiell og mediesmart at middelaldrende, velutdannede kronikkskribenter simpelthen ikke fikk nok av å analysere ham, sier Talseth til minMote.

Musikkjournalisten mener Eminem-konserten i Oslo Spektrum februar 2001 er den viktigste enkeltbegivenheten som har vært av artistbesøk i Norge i nyere tid.

– Det var akkurat der og da han var på sitt absolutt største og beste. Showet var komplett magisk, jeg har aldri opplevd maken til elektrisk stemning i noen konsertsal, avslutter Talseth.

Heller ikke G. Stokland, redaktør for musikknettstedet 730.no, tror Eminem vil bli husket for sin sans for mote.

– Han vil bli husket som den første hvite rapperen som ble en stor del av den globale populærkulturen, samtidig som han fikk respekt fra hip hop-kulturen, sier Stokland.

Stokland tror mange norske rappere har latt seg inspirere av suksessen, troverdigheten og Eminems godkjennelsen fra store, svarte rapstjerner.

LES OGSÅ: Narkobaron i motebildet Pablo Escobars sønn med kleskolleksjon

Baggy hip hop-mote

Da Eminem var på sitt største var baggy klær på hip hop-moten. Rapperen var ofte å se i hvite sneakers, baggy joggebukse og hettejakke, bandana og cap. Eminem toppet den iøynefallende stilen med kortklipt bleket hår. I Norge var det flere norske rappere som kastet seg på trenden.

– Eminems klesstil var lett å kopiere. Her hjemme var det mange rappere som satset på basketsko, baggy bukser, store hettejakker og kanskje en bandana og et artig kjede, men holdbarheten på hip hop-orientert mote er kort og stilen ble fort teit, forteller Stokland og henviser til Sacha Baron Cohen og karakteren Ali-G.

De siste årene har tidløs, eksklusiv design og smalere silhuetter tatt over og blitt en trend i hip hop-miljøet. Rappere som Kanye West og Jay- Z er gode eksempler.

– I dag handler det ikke så mye om å ha den mest baggy, iøynefallende stilen. Det handler mer om å ha sin egen stil. Mange synes Eminems tidligere «hip hop-uniform» har blitt corny, men snart gjør den kanskje comeback, avslutter Stokland.

Chirag Patel, rapper i Karpe Diem og en av Norges best kledde menn, har aldri vært noen stor fan av den baggy hip hop-stilen.

– Jeg har et nostalgisk forhold til den baggy stilen, men jeg synes Eminems klesstil var helt forferdelig, sier Patel.

Rapperen innrømmer imidlertid at han var mer baggy for noen år siden.

– Da Eminem var stor veide jeg bar 52 kilo så alt ble jo baggy på meg uansett, men jeg styrte unna hip hop- moten der svettebånd, joggedress og sko matchet. Jeg holdt meg til hettegensere med mye mønster og farger, forteller rapperen.

LES OGSÅ: Slik blir du høstens heteste mann

Hvordan var din opplevelse i dag?