Denne modellen regnes som «plus size»: - Det er helt idiotisk

Ralph Laurens nye kampanjemodell  omtales som «plus size» i motebransjen. Norsk lege mener det kan skape vrangforestillinger hos unge jenter.

Modellen Robyn Lawley (23) vekker oppsikt i motebransjen når hun nå blir «den første formfulle modellen» som får fronte en Ralph Lauren-kampanje. Nå hylles motehuset i utenlandsk presse for sin bruk av det motebransjen omtaler som «plus size»-modell.

Lawley er 188 cm høy og bruker størrelse 42 i klær. Ifølge lege og forsker ved Oslo universitetssykehus, Wasim Zahid, er hun langt fra overvektig. Dette fastslår legen ved hjelp av en formel som er basert på forholdet mellom midjemål og høyde.

En kvinne bør ha et forholdstall på 0,45 - 0,50. Det vil si at en kvinne på 188 bør ha 80-94 cm i midjemål. Så vidt jeg vet tilsvarer størrelse 42 et midjemål mellom 81-84 cm - et mål som er innenfor det som regnes som sunt, sier Zahid til minMote.

Legen er opprørt over at Robyn Lawley omtales som «plus size» av motebransjen, fordi hun har en sunn kropp.

– Det er bra at de bruker en jente med en normal og sunn kropp, men det er feil å fremstille henne som stor eller fyldig. Det skaper et skjevt bilde blant unge jenter av hva som er normalt og hva som er overvektig, sier han.

Riktig bås

Eivor Øvrebø, modellmamma i et av Norges største modellbyråer, mener modellen er plassert i riktig bås som «plus size»-modell. Hun er usikker på om Lawley ville fått modelloppdrag i Norge.

Her hjemme ville nok Lawley falt mellom to stoler. Hun er for stor til å passe inn i vareprøvene som er i størrelse 36 og 38, og for liten til å bli regnet som «pluz size». I Norge regnes man ikke som «plus size» før man bruker størrelse 44. Internasjonalt er kriteriene strengere, sier hun.

Modellmammaen forteller at det i Norge er liten etterspørsel etter modeller som er over størrelse 38. Hun mener likevel Ralph Lauren er smart når det kommer til markedsføringen av sin kolleksjon.

– Ralph Lauren har ofte ulike kolleksjoner. Jeg tipper denne kolleksjonen har en eldre målgruppe enn hans unge, sporty kolleksjon. Han er smart og han skal jo selge klær - dette kaller jeg real markedsføring, sier Øvrebø.

– Helt idiotisk

Sonia Huanca Vold, ansvarlig i minMote, mener det bare skulle mangle at Ralph Lauren nå snur på flisa og bruker Robyn Lawley i sin nye kampanje.

– Motehuset fikk mye kritikk da de i fjor retusjerte kampanjemodellen sin unaturlig tynn. At Ralph Lauren nå velger en mer formfull modell er positivt, samtidig skulle det bare mangle at vi endelig får se sunne kropper i kampanjene til de fremste designerne, sier Vold.

minMote-lederen er enig med legen Wasim Zahid i at motebransjen burde passe seg for bruken av betegnelsen «plus size»:

— Det er helt idiotisk å klappe i hendene for Ralph Lauren samtidig som man omtaler modellen som «plus size». Det viser bare hvor ille det faktisk står til - normalen i modellbransjen er en størrelse mange moteinteresserte jenter må sulte seg for å kunne passe inn i. Motebransjen skaper et svært usunt ideal og det må tas på alvor.

Ga opp som modell

Lawley debuterte som modell som 16-åring, men slet da med å holde vekten nede. Hun ble oppfordret til å begynne på diett.

– Presset var stort, men det ble en for vanskelig kamp for kroppen min. Jeg har en tung beinbygning og jeg er høy – jeg slet med å holde størrelsen, sa modellen selv i et intervju med Good Morning America onsdag i forrige uke.

Dette fikk modellen, som i senere tid har prydet forsider som franske Elle og italienske Vogue, til å ta en pause fra motebransjen.

– Jeg ga opp som modell og flyttet til Frankrike. Der forelsket jeg meg i maten og kom tilbake mye større enn jeg var da jeg dro. Da jeg kom hjem oppdaget jeg at det var et marked for store modeller. Og det var det jeg ville – jeg ville være i magasiner, fortsetter Lawley i TV-intervjuet.

Hun fulgte drømmen sin og fikk sin første kontrakt med det legendariske modellbyrået Wilhelmina Modeling Agency i en alder av 19 år.

LES OGSÅ: Sexy og orientalsk – sjekk norske Peter Dundas’ nye Pucci-kolleksjon

LES OGSÅ: Turbo-år for Tone – nå blir hun klesdesigner

Hvordan var din opplevelse i dag?