Norske Bentes fletter inspirerer hele verden

«Flettemamma» har nærmere 70.000 følgere på Instagram. Firebarnsmoren Bente-Helen Schei (40) har fått oppmerksomhet verden over for sine kreative fletter.

toppbilde bente-helen

OVERVELDET: Bente Helen Schei synes det er uvirkelig å tenke på at flettene hennes når ut til flere hundre tusen verden over. Foto: Øyvind Ganesh Eknes

toppbilde bente-helen

FEMFLETTEN: Det er nesten ubegrenset hvor mange deler du kan flette med. Gi den vanlige fletten en oppdatert look, og gå for femflette-varianten. Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Det som startet med en enkel fiskebensflette inspirert fra YouTube i februar i fjor, skulle vise seg å bli starten på eventyret som flettemamma for barnevernspedagog og familieterapeut Bente-Helen Schei fra Bergen.

- Det er helt uvirkelig. Jeg ble kjempeglad da jeg fikk 35 følgere på Instagram den første uken, og nå har jeg 67.000. Responsen har vært overveldende. Jeg får mange kommentarer og likes på bildene mine fra mennesker i alle aldre og fra hele verden, forteller Schei til MinMote.

40-åringen er kvinnen bak Instagram-kontoen «Flettemamma», som i skrivende stund har 67.066 følgere. Da småbarnsmoren var hjemme i permisjon med sin fjerde datter benyttet hun tiden til å utvikle frisyreferdighetene.

Foto: Privat
Foto: Privat

- Jeg er så heldig at jeg har fire jenter jeg kunne øve meg på. Jeg stod opp tidlig hver morgen og flettet hele gjengen under frokosten. Jeg liker å være kreativ, så jeg brukte ledige stunder til å utforske nye vrier og teknikker.

Internasjonal oppmerksomhet

Hun hadde aldri hørt om Instagram, før en venninne ba henne opprette en konto for å dele sine kreative fletter. I starten la «Flettemamma» ut en til tre bilder daglig, og Schei anslår at hun brukte to til fire timer daglig på fletting, planlegging og skisser.

Takket være den enorme responsen på Instagram, er nå firebarnsmoren aktuell med boken «Fletteboka» - hvor hun deler 75 fletteoppskrifter, samt råd og tips om hårfletting.

- Jeg kjenner en forpliktelse og relasjon til mine følgere, så da det ble bestemt at jeg skulle gi ut en bok, ba jeg folk ønske seg hvilke fletter de kunne tenke seg. De sendte inn bilder av flettene mine med en begrunnelse, og jeg fikk inn 120 meldinger fra hele verden i løpet av et døgn, forteller Schei til MinMote.

Det er ingen tvil om at 40-åringen har skapt flettehysteri verden over. For to uker siden postet sjefsredaktør Amy Tastley i Teen Vouge et av flettebildene til Schei på sin egen Instagram-konto med teksten: «Syke ferdigheter! Følg @flettemamma for flere utrolige fletter».

NY VRI: Bente-Helen har gitt den velbrukte donut-toppen en ny flettevri. «Smultring med flette oppå» er en av 75 fletter i hennes nye bok. Foto: Øyvind Ganesh Eknes
NY VRI: Bente-Helen har gitt den velbrukte donut-toppen en ny flettevri. «Smultring med flette oppå» er en av 75 fletter i hennes nye bok. Foto: Øyvind Ganesh Eknes

I tillegg postes arbeidet hennes med jevne mellomrom på flettekontoene «Instabraid» og «Braidforgirls» med henholdsvis over en million og 700 000 følgere, skriver Bergens Tidene.

- Alt hår kan flettes

Det har vært en hektisk periode for firebarnsmoren fra Bergen. I løpet av tre måneder har hun kombinert fulltidsjobb, morsrollen og laget boken «Fletteboka». Etter 100 timer fletting i studio og 7000 bilder senere var boken et faktum.

Hvorfor har du blitt så populær?

- Jeg tror en del av suksessen min handler om at jeg viser nye måter å kombinere fletteteknikker på. Jeg prøver å tenke nytt rundt etablerte fletter, også har jeg eksperimentert med egne fletteteknikker, forteller Schei og legger til at flere ikke tror de ikke har tykt nok hår til å ha en flette.

- Veldig mange har det nordiske, tynne håret, og flere har sagt til meg «det går ikke an å flette håret mitt, det er for tynt». Min holdning er at alt hår kan flettes, uavhengig av lengde og tykkelse. Det gjelder bare å finne den rette varianten og de riktige verktøyene.

Hvordan var din opplevelse i dag?