Bloggerne må ta kritikken på alvor

Oleghn

«Nose job blir premie til meg selv når jeg veier 55 kg».

«Dårlig viljestyrke hvis du ikke klarer å gi opp en matvare».

Disse setningene er hentet fra tre av landets største blogger. Det er dette som møter unge jenter i Norge, når de klikker seg inn på nettet for å la seg inspirere av sine stilikoner. Eirins historie er dessverre ikke unik.

Eksperter minMote har vært i kontakt med kan fortelle at flere og flere blir sykelig opptatt av kosthold og trening. Mange av disse jentene henter informasjon hos bloggforbilder som ikke er faglig kompetente på områdene.

Teknologiutviklingen de siste 20 årene har skapt et stort gap mellom foreldre og unge. Ikke alle foresatte har innsikt i hva det skrives om på såkalte moteblogger. Hva skjer i møtet mellom internettkulturens idoler og usikre tenåringsjenter? Man skulle kanskje forvente at voksne kvinner er edruelige når de deler råd med den oppvoksende generasjonen. Dessverre har det gått sport i det motsatte.

Norges mest leste blogg, Fotballfrue.no, drives av Caroline Berg Eriksen. Bloggen har daglig nesten 100 000 lesere, og i løpet av en måned kan så mye som en halv million personer ha vært innom hennes nettunivers.

Berg Eriksen er ikke alene om å kombinere «glossy» motebilder av seg selv med informasjon om et svært rigid kosthold- og treningsprogram. Hun er dog et godt eksempel på at den enorme interessen ikke nødvendigvis gjenspeiler kvalitetssikret informasjon. Lavkarbodietten Berg Eriksen fremmer er svært omstridt i fagmiljøene. Likevel sitter flere blogglesere igjen med klokketro på at det å spise brødskiver til frokost og poteter til middag er problematisk.

Bloggerne gjemmer seg ofte bak argumenter om sunnhet, men om god helse er målet er ikke den kompromissløse perfeksjonismen veien å gå. Helse handler også om velvære og det å ha et avslappet forhold til mat og kropp. Stålkontroll er i verste fall sykdomsfremmende. Det hele fremstår som gjennomsyret et av en grunnleggende uredelighet. Målet er ikke god helse, men et for mange uoppnåelig kroppsideal som motebransjen daglig er med på å promotere.

Å sluke bloggeres råd rått kan ikke bare være sykdomsfremmende, men også fordummende. God og kvalitetssikret kunnskap er bare noen tastetrykk unna. Barn og unge trenger bedre forutsetninger for å tenke kritisk og skille rett fra galt. Foresatte og skoleverk må i enda større grad involvere seg i disse nye utfordringene. Bloggerne bør på sin side ta kritikken fra ekspertene på alvor.

Hvordan var din opplevelse i dag?