Britisk motekritiker langer ut mot Isabel Marant for H&M: - Bare for tynne og unge

MARANT-JENTER: Liz Jones i Daily Mail mener Isabel Marant kun kan lage klær til unge, tynne kvinner - som Blake Lively, som har en rød skinnkjole fra det franske merket. De to andre bildene er fra Isabel Marants vår 2014- og høst 2013-kolleksjon. Foto: Getty Images/All Over Press

Med en billig-kolleksjon for H&M rett rundt hjørnet og et luksusmerke som stadig hylles, er Isabel Marant er et av moteverdenens heteste navn. Nå får designeren krass kritikk fra den anerkjente moteskribenten og tidligere magasinredaktøren Liz Jones, som mener klærne kun passer til tynne jenter.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Med en billig-kolleksjon for H&M rett rundt hjørnet og et luksusmerke som stadig hylles, er Isabel Marant er et av moteverdenens heteste navn. Nå får designeren krass kritikk fra den anerkjente moteskribenten og tidligere magasinredaktøren Liz Jones, som mener klærne kun passer til tynne jenter.

Er du over gjennomsnittet interessert i mote, skal det mye til for at du ikke har fått Isabel Marant på radaren de siste tre årene. Den franske designerens bohemske cowboy- og indianerinspirerte plagg har gjort Marant til en stor yndling i moteverdenen – for ikke å glemme fjorårets «it»-sneakers med innebygget hæl.

At kjendiser som Kate Bosworth, Alessandra Ambrosio og Blake Lively har tykket designet til sitt bryst, har ikke akkurat gjort merket mindre populært, og heller ikke billigere. En sommerkjole fra Isabel Marant ligger gjerne på minst 5000 kroner, og det samme gjelder skoene.

Om kort tid kan imidlertid Marant-fans glede seg over at designeren har samarbeidet med billligkjeden H&M om en rimeligere kolleksjon. Klærne er i butikk 14. november, og de fleste magasiner og motenettsider, inkludert minMote, har vært fulle av forhåpninger.

BAKGRUNN:Her er H&Ms nye designsamarbeid

KJENDISFAVORITT: Alessandra Ambrosio, Tone Damli Aaberge og Rosie Huntington-Whiteley har gjort som de fleste andre trendy stjerner og skaffet seg noe fra Isabel Marant. Foto: NTB Scanpix

- Må ha smale hofter

Dog er ikke alle like positive. Daily Mails velrennomerte moteskribent Liz Jones har allerede skrevet en kommentar om kolleksjonen, hvor hun blant annet slår fast følgende:

«Vel. Marant er en designer som kun vet hvordan man lager klær til veldig tynne, veldig unge kvinner.»

Videre fortsetter den tidligere Marie Claire-redaktøren å ta for seg flere av plaggene, som hun mener bare vil kle kvinner med én spesiell fasong:

«Ta for eksempel kjolen med sikk-sakk-mønster. Den fungerer bare over smale hofter, med det løse stoffet hengende over bare, brune bein og cowboy-støvletter. Den vil ikke fungere hvis du bruker den på en «vanlig» måte, med strømpebukser, høye hæler og hvis du har mage.»

«Blusen med sølvperler vil se litt «moder jord» ut på alle som er over 21 år gamle, og som ikke er flatbrystet.»

Slik fortsetter Jones å harselere med flere av plaggene, før hun legger til at hun elsker paljett-tightsen, det skinnende skjerfet, en halterneck-topp og en kåpe.

FOR SMALT: Liz Jones er kritisk til det meste i H&M-kolleksjonen, men liker den grå kåpen. Foto: H&M

Vil tilby bredde

Presseansvarlig i H&M Norge, Kristin Fjeld, sier at kjeden ikke ønsker å ekskludere noen fra kolleksjonen, og understreker at dameklærne kommer i størrelse 34 til 42.

- H&M henvender seg til alle som er opptatt av mote og trender, og er i så måte svært opptatt av å tilby en stor bredde i modeller og størrelser. Dette gjelder også kolleksjoner knyttet til designsamarbeid, sier hun til minMote.

IKKE ENIGE: minMote-leder Sonia Huanca Vold og ELLE-redaktør Signy Fardal er ikke like kritiske som Liz Jones til Isabel Marants H&M-kolleksjonen. Foto: Solveig Selj/VG

- «Girly» og sexy

Sjefredaktør i ELLE, Signy Fardal, kjenner godt til Isabel Marants merkevare, og har blant annet vært til stede på hennes visning under moteuken Paris. Hun er ikke overrasket over Jones’ krasse kommentar.

- Jeg kan jo i aller høyeste grad forstå hva hun mener. Vi må huske på at ulike designere lager klær til ulike kviner – og Isabel Marant-jenta er ung og tynn. Marants design er «girly» og sexy, slik har hun alltid vært, sier Fardal og fortsetter:

- Men man må faktisk akseptere at ulike designere finner sin sjanger. Ikke alle har et uttrykk som passer til alle. Og ja, hvis man skal beskrive den typiske Isabel Marant-jenta så er hun høy og tynn og liker å gå i korte skjørt, men det er jo fine klær likevel! I en kommersiell motebransje må alle merker finne sin nisje – og dette er Isabel Marants.

minMote-leder Sonia Huanca Vold er heller ikke enig med Jones, og mener det er en feil å si at kolleksjonen kun kler slanke mennesker.

- Jeg synes Liz Jones drar det litt for langt. Ja, Isabel Marant designer klær for unge kvinner, men jeg regner med at H&M-kolleksjonen kommer i mange størrelser – og jeg synes det skal være opp til kvinner selv og ikke Liz Jones å vurdere hvilke kropper som kan bære disse klærne. Dette er ikke plagg som skiller seg nevneverdig fra andre moteplagg, og mote er ikke forbeholdt sylslanke kvinner selv om det er idealet motebransjen prakker på oss.

Publisert: