Erna velger rødt - dette signaliserer Høyre-lederen med «Arbeiderparti-kjolene»

Høyre-leder Erna Solberg (51) stemmer blått, men kler seg ofte i rødt. - Ikke tilfeldig, mener fargeekspert.

Marcus Husby
Publisert:

Selv om rødt har vært Arbeiderparties farge i over hundre år, dukker Høyres leder og statsministerkandidat Erna Solberg stadig opp i arbeiderbevegelsens hovedfarge på TV-debatter og andre tilstelninger.

Norges fremste fargeekspert, Tove Steinbo (69), tror ikke det er tilfeldig.

Hun har holdt foredrag om fargenes betydning i over 20 år, og står også bak fagboken «Fargene forteller».

- Høyres blåfarge er litt kald, mens rødt signaliserer blant annet kraft, styrke, mot og varme. Erna kan også trenge rødfargen, ettersom den underbevisst gir økt styrke og energi, sier Steinbo.

Fargeeksperten mener likevel Solberg bør unngå rødt i offentlige debatter.

- Farger på klær, er litt som emballasjer på forskjellige varer. Rent merkevaremessig bør derfor Erna gå for blått på TV. Det er en god farge når hun skal kommunisere noe utad, og det viser at hun faktisk er Høyres leder, sier Steinbo.

- Hvilken farge bør seriøse politikere unngå?

- Indigo og rosa. Indigo signaliserer det alternative, noe som ikke passer når du skal formidle et politisk budskap.

- Rosa bør også unngås. Det er den mest feminine fargen, og blir altfor «jenteaktig» når du skal vise potensielle velgere at du er slagkraftig og seriøs, forklarer fargeeksperten.

min MoteansvarligSonia Huanca Vold synes norske politikere er ganske bevisste når det kommer til fargevalg på sine egne klær.

- Det er ikke tilfeldig at mange bruker sterke primærfarger som gjør dem til blikkfang. Knut Arild Hareide har jo for eksempel innrømmet at han velger rødt slips på TV fordi det gjør ham mer synlig enn om han hadde valgt KrF-fargen gult, sier Vold.

- Og hvem husker vel ikke Margaret Thatchers myndige, blå drakt? Som politiker er det viktig å være bevisst på hva man utstråler. Blått er for eksempel kaldere enn rødt, legger moteeksperten til.

I likhet med fargeekspert Steinbo, mener også Vold at det er derimot flere farger norske politikere bør unngå, hvis de ønsker å bli sett på som seriøse blant velgerne.

- Sort og hvitt er lurt å unngå når man skal på TV. Rosa, gult og beige kan lett få politikerne til å se blasse ut, og utstråler heller ikke den samme autoriteten, sier hun.

Til VG sier Erna Solberg at hun kler seg i klær hun trives i.

- Jeg går nok oftest i blå klær selv om jeg av og til også bruker røde kjoler.

- Blått er min yndlingsfarge fordi jeg liker det best, sier hun.

EKSPERTENES FARGERÅD:

❤ Rødt: Signaliserer mot og styrke. Fargen gjør deg også varm, og pulsfrekvensen øker. Rødt er også et politisk symbol for arbeiderbevegelsen.

❤ Orange: Orange signaliserer humor og praktisk kreativitet. Fungerer bra innen underholdning, og er en «eye-catcher».

❤ Gult: Dette er intellektets farge. Gult er en farge man bør bruke med omhu. Vær varsom med den sterkeste gulfargen, som hos enkelte kan utløse hodepine.

❤ Grønt: Signaliserer empati og omsorg. Symbolsk er den miljøfargen. Nyansene er mange, fra lime-grønt til dyp smaragd-grønt. Signalene er svært ulike.

❤ Blått: Fargen kan regnes som bank og næringslivets farge. Signalene som sendes ut er seriøs og pålitelig. Fargen brukes også som symbol for de konservative i politikken.

❤ Turkis: Frisk og ungdommelig. Turkis virker også delikat og tiltalende. Turkis bør likevel brukes forsiktig, og fungerer godt som tilbehør i for eksempel skjerf.

❤ Rosa: Fremstår for mange som umoden og lite voksen. Er den mest feminine fargen, og i rosa kan man oppfattes som svak og for forsiktig. Bør brukes med varsomhet.

❤ Svart: Tidligere forbundet med sorg. I dag anses den som elegant og «businesslike». Det er aldri feil å kle seg i svart, men man kan lett forsvinne i mengden.

❤ Hvitt: Står for renhet og uskyld. Helt hvitt er vanskelig å kle med nordisk hud og lyst hår, da er off-white bedre. Men signalene du sender er minimale.

❤ Brunt/beige: Uttrykker trygghet. Passer godt om du vil bli oppfattet som stabil og jordnær, men kan virke kjedelig og karakterløs. Bør kombineres med andre farger.

❤ Grått: Karakterløs og upersonlig. Bruk aldri grått alene. Tenk på Askepott, og uttrykket «grå og kjedelig».

Kilde: Boken «Fargene forteller» av Tove Steinbo.

Publisert: