MinMote møter: Unge Ferrari

KLAR FOR ØYA: Med platinablondt hår, sekskantede solbriller og militærinspirert antrekk utgjør Stig Haugen, Unge Ferrari, en markant figur i artistområdet på Øyafestivalen. Foto: Trond Solberg, VG

Unge Ferrari (27) mener norske menn kler seg bedre enn før, og leker med tanken om å designe egne klær.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Selv om han ifølge festivalkollegaene i Vazelina Bilopphøggers er fra «Feil side ta Mjøsa», er Stig Haugen, for de fleste kjent som Unge Ferrari, klar til å innta en av Øyafestivalens storscener på avslutningsdagen. For seks år siden var situasjonen en ganske annen, om artistens – noe inaktive – Twitter-konto er noe å gå etter:

untitled link

Selv om rap måtte vike for mykere R&B har det nærmest gått troll i ord for hamarsingen, som snitter snaue tre hundre tusen lyttere på Spotify hver måned.

– Kanskje er det tankens kraft, sier Haugen til MinMote.

– Jeg hadde mye selvironi på den tiden der, og gjorde mye tull som folk tok dønn seriøst. Jeg lagde blant annet en videoblogg for moro skyld, og mange trodde nok at det var et seriøst prosjekt. Jeg skrev vel det der omtrent et år før jeg flyttet til Trondheim, og jeg var kanskje litt frustrert, ja.

Motebevisst

Siden han flyttet til Trondheim har pilene stort sett pekt én vei. Haugen kan smykke seg med Spellemann-nominasjon, to utgitte plater – og utallige samarbeid med artister som Arif, Tomine Harket og Philip Emilio. Både fra scenekanten og Instagram har Haugen i tillegg skapt et navn for seg selv som en av Norges mest motebevisste menn.

– De antrekkene du går i på scenen, hvor mye av det er Stig, og hvor mye av det er Unge Ferrari?

– Det er en god blanding, men jeg føler meg mest komfortabel når jeg går i noe som har det lille ekstra. I en helt vanlig skjorte og en bukse kan jeg ikke dra på like mye. Jeg prøver alltid å skape en reaksjon, og vil heller prøve litt for hardt og bli husket, enn ikke å prøve og gå i glemmeboken.

– Det jeg har på meg i dag er hentet fra en film jeg syntes hadde mange kule antrekk. Ellers henter jeg mye inspirasjon fra Instagram, jeg ser på tusenvis av bilder. Jeg prøver å huske de tingene jeg liker, og hvorfor jeg liker dem. Det må ikke være antrekk, jeg henter også inspirasjon fra andre artister, fra farger, ikke bare klær.

OOHMA THURMAN: Unge Ferrari påpekte selv at antrekket lørdag var filminspirert. Den gule skinndrakten minner mistenkelig om Uma Thurmans antrekk i Quentin Tarantinos Kill Bill. Foto: Trond Solberg, VG

Kjøper brukt og billig

Han drar frem kontoene @JasonCampbellStudio, @Lukasabbat og @Pharrell på Instagram. Sistnevnte et velkjent navn for moteinteresserte, gjerne kledd i Chanel og Gucci fra topp til tå. Om det er rådyre luksusmerker eller på salg hos Hennes & Mauritz bryr Haugen seg imidlertid lite om:

– Prisen har ikke så mye å si, men jeg har riktignok bedre råd nå enn jeg hadde da jeg var student. Jeg er veldig glad i sko, og noen er kanskje litt for dyre. Det er lett å tenke at ti tusen ikke er så mye for et par sko, men det er jo det. Men så har man så lyst på dem. Uansett: I sommer kjøpte jeg en skjorte på salg hos Zara, den kostet sikkert femti kroner, og jeg bruker den hele tiden. I tillegg handler jeg ofte på bruktbutikker.

Han er også glad for en stadig større aksept for å kle seg litt annerledes, og han føler sjelden han må tone ned stilen – selv hjemme langs Mjøsas bredder:

– Det er et annet kull som holder til i Hamar nå enn da jeg bodde der, men jeg kunne gå i enda drøyere antrekk på den tiden. Jeg tenker at man uansett må se an situasjonen. Av og til skal man ut og ha en kaffe, og av og til vil man bare ikke bli sett. Da er det fint å ha en svart jakke man kan slenge på seg. Men plutselig ser jeg at Arif eller Emilio har tatt på seg noe sjukt, og da må jeg også steppe opp.

Også utenfor musikk- og kunstmiljøet mener han den jevne nordmann stadig kler seg bedre.

– Det har blitt bedre, men mange velger fortsatt ganske trygge alternativer. Nye trender kommer og går, som at man putter t-skjorten i buksen og at vi ikke «sagger» like mye som før. Også er det mange små Kanye Wests der ute, som kopierer en hel stil. Jeg synes man må prøve å gjøre trender til sine egne. Ikke kjøp hele antrekket på utstillingsdukken, prøv heller å mikse ett plagg inn i garderoben du allerede har.

HILSER MED VENSTRE: Unge Ferrari møter MinMotes journalist med en utstrakt venstrehånd. Tatoveringen på den høyre er så ny at den ennå ikke har grodd helt. Foto: Trond Solberg, VG

Vil lage egne klær

Han er heller ikke fremmed for å lage klærne selv, når utvalget i butikken ikke strekker til. Under By:Larm i 2015 stilte han i en trøye spesiallaget av en venninne, påsydd «Unge Ferrari» på ermene. Nå lefler han med tanken om designe egne klær.

– Ofte føler jeg at jeg mangler et spesifikt plagg for å fullføre et antrekk, og hvis jeg ikke får tak i det så lager jeg det av og til selv. Jeg er ambassadør for Peak, og har snakket litt om å gjøre en egen kolleksjon. For meg handler det om å finne den riktige samarbeidspartneren, men jeg har tenkt til å bygge den merkevaren jeg har så stor som mulig. Jeg har blant annet lyst til å lage noe «merch» som er mer enn bare en t-skjorte.

– Det handler om energien

Selv om han spiller på en av de store utescenene på Øyafestivalen, skulle han gjerne trukket konserten inn i teltet – der muligheten for lysshow er bedre. Både i musikken og klesveien er han opptatt av det visuelle – av et totalinntrykk. Han stusser derfor litt over Vazelina Bilopphøggers Eldar Vågans utspill i VG om at man ikke kan kalle seg artist om man spiller med maske foran ansiktet.

– Det er ikke han med masken som har gjort seg selv til artist, det er folket som vet hva de vil ha. Jeg har vært på mange konserter der en DJ har satt på et sett, og det har vært utrolig bra. Jeg går ikke på konsert og legger merke til hvor mange grep gitaristen kan. Kanskje er det ikke som før med like mye øving og utdanning for å bli en god artist, men for meg handler det om energien på konserten, ikke hva én person gjør der og da.

PS! Unge Ferrari spiller på Vindfruen, Øyafestivalens nest største scene, lørdag kveld.

Publisert:

Finn mer innhold om: