Derfor ble Jeanne Moreau ikonisk

FILMSTJERNE: Den prisvinnende skuespilleren Jeanne Moreau døde 89 år gammel på mandag. Med et glimt i øyet, sterke meninger og enormt talent ble hun et ikon i filmuniverset. Foto: Getty Images.

Den franske skuespilleren døde mandag denne uken. Her er elleve tilbakeblikk som viser hennes fantastiske karriere.

Malene Emilie Rustad
Publisert:

En av filmhistoriens mest legendariske skuespillere er borte - Jeanne Moreau døde 89 år gammel i sitt eget hjem i Paris. Den franske skuespilleren var en av de mest populære filmstjernene på 50- og 60-tallet og ble et ikon med sin medvirkelse i over 120 filmproduksjoner, også som regissør, danser og sanger.

Moreau var filmstjernen som definerte «French cool», skriver The Independent. Hun ble flere ganger kledd opp av Coco Chanel og ble fotografert av en rekke motemagasiner.

Den franske skjønnheten var like lidenskapelig på filmsettet som i virkeligheten. Moreau er kjent for å blant annet ha sagt: «Making films is no longer a way of acting, it is a way of life».

MOTE

SEKS MOTEFILMER DU KAN SE I SOMMER.

Hun var også kjent for å være politisk aktiv og aldri redd for å komme med sine meninger. I sin hilsen skriver President Emmanual Macron at Moreau «tilførte noe spesielt til lerretet» og at hun var en fri ånd som «alltid var i opprør mot etablert orden».

Her er elleve tilbakeblikk:

1948: En ung Moreau på settet av den franske komedien «Les Espagnols en Danemark». Foto: Getty Images.
1954: Den vakre skuespilleren i glamorøs stil på settet av «Les Intrigantes», regissert av Henri Decoin i Paris. Foto: Getty Images.

Moreau er mest kjent for «To menn og en kvinne» og «Vivia Maria!», som hun blant annet vant pris for. Hun jobbet med verdenskjente regissører som Michelangelo Antonioni, Louis Malle, Luis Buñuel, Orson Welles, Peter Brook, Wim Wenders og François Truffaut.

1956: Moreau på fotoopptak i forbindelse med filmen «The Parasites», en av de mange internasjonale filmene hun spilte i. Foto: Getty Images.
NYHETER

DERFOR BLE LAUREN BACALL ET IKON.

1957: Den franske skjønnheten hadde sin storhetstid på slutten av 60-tallet med en rekke ikoniske filmer. Her på settet av «Les Louves», regissert av Luis Saslavsky. Foto: Getty Images.

Franske Moreau ble født i Paris i 1928 og tilbrakte store deler av barndommen i Vichy. Hennes far drev et bryggeri, mens hennes mor var profesjonell danser.

1960: Jeanne Moreau møter motedronning Coco Chanel i Paris. Chanel kledde henne opp ved en rekke anledninger. Foto: Getty Images.

Les også: MARILYN MONROE ER IKONISK FORDI HUN DØDE I TIDE. hg

1962: Jeanne Moreau og regissør Francois Truffaut i Roma på premieren av «Jules and Jim», oversatt til «To menn og en kvinne» på norsk. Foto: Getty Images.
1965: Jeanne Moreau og Brigitte Bardot på settet av «Viva Maria!» som Moreau vant pris for. Foto: Getty Images.
bondbabes
KJENDIS

IKONISKE ØYEBLIKK: BADETØYET VI ALDRI GLEMMER.

1967: Jeanne Moreau i den tyske filmen «Die Braut trug schwarz». Foto: Getty Images.

Jeanne Moreau var gift med William Friedkin, den Oscar-vinnende regissøren bak «The French Connection» og «The Exorcist». Men ekteskapet varte ikke lenge. Senere hadde hun et fem år langt forhold til designer Pierre Cardin og forholdet ble beskrevet som ekte kjærlighet, selv om de aldri giftet seg.

1970: Jeanne Moreau i «Mata Hari» regissert av Francois Truffaut. Foto Getty Images.
1976: Jeanne Moreau i kostyme på settet av The Last Tycoon basert på F. Scott Fitzgeralds roman med samme tittel. Foto: Getty Images.
1986: Moreau på settet av «Le paltoquet», regissert av Michel Deville. Foto: Getty Image
Publisert: