Nyheter

Lesere raser mot Elle Norge etter «flat mage»-artikkel

REAGERER: Lesere, kostholdsveileder og tidligere Elle-blogger reagerer på helserådene som gis uten forbehold og kilder på magasinets nettside. Skjermdump Elle.no

«Året er 2017, kjære redaksjon. Hva med å fokusere på å elske egen kropp uansett fasong? Hva med å være med på feminismens utvikling og bidra til å gi kvinner bedre selvbilde?» 

Thea Roll Rakeng
Publisert:

I en nylig publisert artikkel med opprinnelig tittel «Slik får du flat mage uten å trene» (som etter negative tilbakemeldinger er redigert og endret) gir Elle Norge leserne elleve helsetips til den såkalte bikinisesongen.

NYHETER

Lege og forsker advarer mot helseartikkel i Costume

Noen av tipsene er som følger:

4. Spis nøtter - men de må være usaltede og husk at en håndfull er nok! (Nå endret til: Spis nøtter istedenfor snacks.)

Elle-redaktør Signy Fardal. Foto: Jørgen Braastad/VG

5. Drikk kaffe. Kaffe er vanndrivende noe som hjelper på en oppblåst mage.

7. Sett av tid til å gå på do. De fleste kvinner vil helst ikke snakke om det, men du bør sette av tid hver dag til å gå på do. For mye stress med dorutinene kan forårsake forstoppelse.

8. Spis sakte. Gjør det til vane å tygge hver bit ti ganger før du svelger den. Magen må jobbe på overtid for å bryte ned mat som ikke er godt tygget, noe som kan føre til gass og fordøyelsesproblemer.

Bidrar til dårlig selvtillit

Siden mandag kveld har kommentarfeltet på magasinets Facebook-side fylt seg opp med oppgitte lesere som har latt seg provosere over Elles artikkel. Samtlige mener magasinet bidrar til å skape større kroppspress og trykke kvinner ned, istedenfor å løfte selvfølelsen.

MinMote har vært i kontakt med sjefredaktør i Elle, Signy Fardal, som svarer følgende på spørsmålene:

Ser du hvorfor folk reagerer? Hvorfor har dere modifisert artikkelen uten å oppgi det? Er dette helseråd dere mener leserne deres bør følge for å få flat mange? Hva baserer dere tipsene på?

– Som det er opplyst i denne saken er den fra elle.com, og den har to kilder; Kim Lyons, en av USAs mest profilerte personlige trenere, og ernæringseksperten Jaclyn London fra Good Housekeeping. I utgangspunktet refererte vi kun til elle.com som kilde, da disse to er ukjente for det norske publikum. Men dette er nå rettet opp. Det at folk engasjerer seg i saker på elle.no syns vi er bra, og vi setter pris på tilbakemelding fra leserne våre, skriver Fardal.

NYHETER

ELLE FÅR KRITIKK FOR SPONSET HELSEREPORTASJE

Tidligere Elle-blogger Xochitl Sanchez Vavik reagerer også sterkt på artikkelen, og har postet følgende på Instagram Stories:

Skjermdump Instagram: @xochitlvavik

– Feil fokus

Kostholdsveileder hos Stadionklinikken, Marlene Nilsen, mener at Elles artikkel har feil fokus, skaper usikkerhet og kan bidra til et usunt kroppsbilde for unge jenter som leser magasinet.

– Dette er en svært kontroversiell artikkel som jeg mener har feil fokus. Mye av det de skriver er ikke riktig, og hvor er ekspertkildene? Hvis man sliter med oppblåst mage bør man først og fremst finne årsaken til det. Dette er ofte veldig individuelt, sier Nilsen og fortsetter:

– Drikke masse vann? Man skal drikke den mengden man trenger, og det også individuelt. Det er en kjent sak at man ikke skal drikke litervis, på grunn av tap av elektrolytter og vitaminer som kroppen skal ha. Kaffe-rådet er også merkelig. Det er mange som blir oppblåst i magen av nettopp kaffe. Og det har ikke så stor vanndrivende effekt som først antatt. Dessuten er det ikke sikkert at det er væske som er årsaken til oppblåst mage.

Hun peker på ansvaret media har for å formidle korrekt informasjon.

– Dette er et stort problem, og mange unge jenter blir forvirret av denne artikkelen. Stort sett handler artikler i media om «å unngå», men det er helt feil fokus. Det er snarere tvert i mot - man bør spise mer av ting. En stressende hverdag og lite søvn kan derimot bidra til en oppblåst mage, sier Nilsen.

NYHETER

ELLE-REDAKTØR VIL IKKE SVARE PÅ OM REPORTASJETUR VAR SPONSET

REAKSJONER: Skjermdump fra Facebook, Elle Norge.
Publisert:

Les også

  1. NYHETER

    Lege og forsker advarer mot helseartikkel i motemagasinet Costume

  2. NYHETER

    Magasinet Elle fortsetter i Norge

  3. NYHETER

    Costume får kritikk for Jenny Skavlan-portrett

Relaterte artikler

NYHETER

Krass kritikk mot Elle-redaktør etter feilsendt e-post

NYHETER

Går hardt ut mot Elles treningsartikkel: – Urovekkende

NYHETER

Leserstorm etter Elle-utspill om mangfold

LIVSSTIL

Sellerijuice tar av på Instagram - eksperter er skeptiske

NYHETER

Tusenvis har delt #Metoo: Vil vise omfanget av seksuelle overgrep og trakassering

NYHETER

Glastonbury-festivalens best kledde kjendiser

NYHETER

Mette-Marit og Haakon på glamorøs jetset-fest i England