Anniken Jørgensen anklager H&M for å kopiere henne

INFLUENCER OG DESIGNER: Anniken Jørgensen. Foto: Janne Møller-Hansen/VG.

Influenceren Anniken Jørgensen (23) aka «Annijor» mener det er store likheter mellom hennes eget og H&M sitt design.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Influenceren Anniken «Annijor» Jørgensen driver klesmerket Knust Porselen. Merket produseres i liten skala, og skal ifølge Jørgensen være etisk drevet. Merket har så langt lansert to kolleksjoner.

Torsdag lanserte gigantkjeden Hennes & Mauritz sin studio-kolleksjon for sommeren 2020. Kolleksjonen besto i stor grad av fargesprakende plagg i farger som cericerosa og kongeblått, men inneholdt også en kalk-farget dress med kort jakke og vide bukser som ble utpekt som kolleksjonens favoritt blant moteinfluencerne på Instagram.
Det er denne dressen som får Jørgensen til å reagere. Nå mener hun at H&M har kopiert henne.

– Det er bokstavelig talt en kopi av mitt design, sett bort ifra at de har gjort noen få nødvendige justeringer, skriver Jørgensen på Instagram.

NYHETER

ANNIJOR ER NORGES BEST KLEDDE KVINNE

I hennes andre kolleksjon «Aske», som ble lansert sommeren 2019, og lagt ut for salg høsten og vinteren 2019, fantes det nemlig også en lignende dress.

LIKHETSTREKK: Til venstre er dressen Anniken Jørgensen designet. Til høyre er dressen fra H&M. Foto: Produsentene.

Kristin Fjeld, kommunikasjonssjef i H&M Norge, sier til MinMote at de nå skal gjennomgå prosessen.

– Vi er kjent med denne påstanden. Hovedkontoret vårt i Stockholm går nå gjennom designprosessen for den spesifikke dressen. Derfor har vi dessverre ikke mulighet til å kommentere dette nærmere på nåværende tidspunkt, sier Fjeld.

I en pressemelding står det at inspirasjonen bak H&M-kolleksjonen er den svenske øya Gotland og at de har «en bekymringsfri surfejente som sin muse». Den avklippede blazeren og vide dressbukser blir også beskrevet som nøkkelplagg i kolleksjonen.

På spørsmål til daglig leder i Knust Porselen, Stian André de Wahl, om designet på dressen de har designet er unik nok til at det kan være snakk om en kopi sier han følgende:
– Vi har lagt ned tid og arbeid i designet, gjort konkrete grep å gjøre den unik og til noe eget. Vi registrerer at H&M kanskje har valgt å ta inspirasjon fra et lite selvstendig merke som vi er. Om designet er en kopi eller ikke er ikke opp til oss å bedømme, sier De Wahl til MinMote.

Han mener også det er «tydelige likheter» mellom de to designene.

NYHETER

Jenny Skavlan beskyldes for smykkekopiering

Dette er ikke første gang Anniken Jørgensen raser mot H&M. Hun var tidligere med i Aftenposten-serien «Sweatshop» hvor hun og to andre besøkte en fabrikk i Kambodsja som produserer klær.

– Jeg lagde merket mitt Knust Porselen fordi jeg ikke støtter det moderne slaveriet H&M driver med. Jeg lagde mitt eget merke på grunn av dem. På grunn av Sweatshop. På grunn av hva jeg opplevde i Kambodsja. Jeg hevet stemmen min mot H&M. Så dette er hjerteskjærende. Et svensk merke. Mitt naboland, skriver Jørgensen på Instagram sammen med bilder av de to dressene.

MinMote har vært i kontakt med Anniken Jørgensen som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.