Nå er AI fashion week her: Er dette fremtidens moteuker?

NYTENKENDE: Alt du ser på dette bildet eksisterer ikke i det virkelige liv. Alt er skapt ved hjelp av AI (artificial intelligence, red.anm.), og presenteres nå under en moteuke i New York.

AI har fanget manges oppmerksomhet den siste tiden. Nå har den kunstige intelligensen også fått sin egen moteuke.

Publisert:

Vi trodde moteukene var over for denne sesongen, men der tok vi feil. Nylig ble nemlig den første AI-moteuken sparket i gang i New York. Her har noen utplukkede mennesker fått muligheten til å vise frem sine kleskolleksjoner som er laget ved hjelp av kunstig intelligens.

For det var ikke kjente navn som Louis Vuitton, Prada eller Burberry som viste frem nytenkende AI-kolleksjoner, men folk som 57 år gamle Fran fra New York. Hun jobber som advokat og bestemte seg i fjor for å lære mer om AI. Det har nå resultert i en hel kolleksjon.

– Jeg startet med det fordi det virket som en fin måte å bruke kreativiteten på, forteller hun til New York Post.

Fran er blant de mange som nå deltar i en konkurranse om å få gjort kolleksjonen sin virkelig. Ifølge New York Post har designerne fått frie tøyler til å designe catwalk, backstage-område, en stjernespekket «front row», men også modeller som går på catwalken i deres design.

Kan bli virkelig

Konkurransen foregår på akkurat samme sted som moteuken i New York vanligvis holdes, og 21. april har folk mulighet til å komme og se kreasjonene på store skjermer. Det er mulighet for å stemme på sin favoritt, men et ekspertpanel, hvor blant annet makeupartist Pat McGrath sitter, skal hjelpe til med å velge en vinner til slutt.

Designeren som stikker av med seieren vil kunne selge plaggene fysisk i nettbutikken Revolve.

– AI fashion week håper å kunne bane vei for et nytt, kreativt rike. Vi tror virkelig at AIFW (AI fashion week, red.anm.) vil skape store bølger i moteindustrien, og vise frem hva du kan gjøre og hvor kreativ du kan være når det kommer til AI og mote, sier Cyril Foiret, grunnlegger av Maison Meta, som står bak produksjonen rundt AIFW, til New York Post.

Videre forteller Foiret at han ser hva slags påvirkningskraft AI har på verden.

– Vi tror ikke dette vil ta fra folk jobbene sine, men det vil gi nye muligheter og introdusere nye verktøy for kreative sjeler og bedrifter.

Det kan se ut som dette bildet er tatt mens en modell går ned av faktisk catwalk, men sannheten er at alt er skapt ved hjelp av kunstig intelligens. Både modell, klær og scene er laget ved hjelp av AI. Designeren bak denne kreasjonen heter Max Black, og er en av deltagerne under den nye AI-moteuken. Om Black stikker av med seieren, ville disse klærne bli virkelige til slutt.

– Seriøs bekymring

Selv om AI gir uante muligheter innenfor motebransjen, er skepsisen stor.

I et debattinnlegg i magasinet Forbes beskrives blant annet frykten for at arbeidsplasser vil gå tapt, med AI-algoritmer som kan gjøre jobben for designere, markedsførere og andre fagfolk innenfor motebransjen.

En annen utfordring som trekkes frem er at AI potensielt kan gjøre motebransjen mer homogenisert, og at det er risiko for at motebildet blir mindre individuelt og kreativt dersom AI-algoritmene styrer designavgjørelser og markedsføring.

– Dette er en seriøs bekymring, og det er opp til bransjen som helhet å sørge for at AI brukes på en måte som fremmer kreativitet og mangfold, skriver artikkelforfatter Brandon Ginsberg.

Samtidig trekker han også frem fordelene AI fører med seg for bransjen. Blant annet tror han at AI kan bidra til å finne de beste markedsstrategiene, målrette seg mot riktige målgrupper og maksimere effekten av annonseinnhold.

– Dette sparer ikke bare tid og penger, men hjelper også bedrifter med å komme foran konkurrentene ved å oppdage nye trender og nye markeder, skriver Ginsberg, som selv er sjef for en programvareløsning designet for motebedrifter.

Publisert:

Finn mer innhold om: