minMote-Sonia kommenterer: Derfor angår det oss

ETTERLYSER ÅPENHET: minMote-leder Sonia Huanca Vold mener Slottet bør lette mer på sløret hva kronprinsessens forbruk angår. Foto: Solveig Selj

Kronprinsesse Mette-Marit har valgt å gjøre eksklusiv smak til sitt varemerke. Da må hun tåle at det blir omtalt.

Sonia Huanca Vold
Publisert:

Kjoledebatten har rast siden Mette-Marit sa hva hun mener om skriveriene rundt hennes luksusgarderobe i et intervju med Dagbladets Magasinet i helgen.

minMote har i flere år fokusert på kronprinsessens forbruk av designerklær og tilbehør fra noen av verdens fremste motehus som Valentino, Pucci og Prada. Mette-Marits garderobe er en Hollywood-stjerne verdig. Og mange av gallakjolene er haute couture-kjoler, verdens mest eksklusive design, spesiallaget til Mette-Marit.

BAKGRUNN:Her er kronprinsessens nye luksuskjoler

Stadig dukker hun dessuten opp i trendplagg rett fra catwalken, enten det sesongens «it-veske» eller nå sist da ukebladet Se og Hør fotograferte Mette-Marit på privatfest i silkekimono fra Pucci. Den koster over 45000 kroner i butikken.

Da er ikke rart at hun omtales i mediene som stilikon både i Norge og internasjonalt.

Som Norges største motenettsted mener vi det er relevant å se på verdisignalene de kongelige sender med sine klær.

Under Nobel-utdelingen i 2011 skrev vi om Mette-Marits antrekk som hadde en samlet verdi på over 100.000 kroner på tre dager. Vi omtalte også da kronprinsessen åpnet sjømannskirken i Miami i knall rød Pucci-design fra topp til tå.

Og i dag kan vi vise de siste tilskuddene i kronprinsessens offisielle klesskap, som vanlig inneholder det flere nye italiensk designerkjoler.

Kronprinsessen representerer det norske folk når hun er på jobb. Derfor angår det oss alle hvor mye penger hun bruker på klærne, eller om hun fungerer som en reklameplakat for eksklusive internasjonale merker.

Hvis Mette-Marit ikke bruker enorme summer på kjolene selv, noe som er høyst sannsynlig, men takker ja til store rabatter som følge av sin status, handler det om en slags sponsing. Og det kan være minst like problematisk.

Er det greit at vi har en prinsesse som fungerer som reklameplakat for de store, italienske merkene?

Slottets taushet hjelper ikke. De nekter å kommentere hvor kjolene kommer fra, eller hvor mye hun har betalt selv. Heller ikke i årsregnskapene er disse kostnadene offentlige.

Det danske kongehuset er omfattet av offentlighetsloven. Det norske kongehuset er stengt for all offentlig dokumentinnsyn – bortsett fra hoffets kommunikasjon med departementene.

I 2013 mottar det norske hoff hele 158,6 millioner kroner over statsbudsjettet. Åpenheten om hva disse pengene brukes til burde vært mye større.

Publisert:

Finn mer innhold om: