Nyheter

Feministisk sjamporeklame sett av millioner

Foto: Skjerdump/ Pressebilde

Denne reklamen viser mer enn vakre kvinner som kaster på sitt nyvaskede hår. Med et tydelig feministisk budskap ønsker Pantene å vise at menn og kvinner blir betraktet ulikt i like situasjoner.

MinMote
Publisert:

Av NATALIE REMØE HANSEN og ODA MARIE MIDBØE

De fleste av oss har sett sjampo- og kosmetikkreklamer hvor en modell kaster på sitt glansfulle hår eller viser hvordan vippene kan få dobbelt volum med ett enkelt lag med maskara. Sjampomerket Pantene har derimot valgt å gå i en helt annen retning i sin nye reklamefilm.

Stor suksess på nett

Videoen viser blant annet en mann og en kvinne som jobber overtid. Ifølge reklamen oppfattes menn som dedikerte, mens kvinner oppfattes som egoistiske i slike situasjoner. Ifølge nettstedet Business Insider viser videoen hvilke dobbeltmoralske holdninger kvinner møter i arbeidslivet.

Se reklamefilmen her:

Reklamen hadde premiere på TV i Fillippinene i begynnelsen av november, men det var først da Sheryl Sandberg, operativ sjef i Facebook, la ut en facebookmelding om videoen til sine 1,2 millioner følgere, at reklamevideoen begynte sin virale runddans på nettet.

- Dette er en av de mest kraftfulle videoene jeg noensinne har sett som illustrerer hvordan kvinner og menn oppfattes forskjellig når de gjør de samme tingene. Virkelig verdt å se, skrev Sandberg på Facebook.

- Lykkes med å skille seg ut

Kommunikasjonsrådgiver Ingvill Uhlen Liseth i NOR PR, tror Pantene forsøker å skille seg ut i et hav av skjønnhets- og kosmektikkmerker.

- De ønsker å skape assossiasjoner til den sterke kvinnen som ikke er redd for å gå sine egne veier, og som ikke tar hensyn til fordommer og dobbeltmoral, skriver Uhlen Liseth i en e-post til minMote, og fortsetter:

- Det gamle tradisjonsmønsteret har lenge vært i endring, og det ser ut til at Pantene ønsker å vise at de er en del av denne endringen, legger hun til.

BLE RØRT: Sheryl Sandberg, operativ sjef i Facebook la ut denne meldingen på Facebook etter å ha sett reklamefilmen. Foto: Skjermdump

Sett fem millioner ganger

Hun mener det er for tidlig å si om Pantenes merkevare vil styrkes som følge av reklamefilmen.

- Det er likevel et friskt grep i en bransje der tradisjonen har vært å vise frem en flott kvinne med skinnende blankt hår. Dersom målet med denne reklamefilmen er å skille seg ut i markedet vil de kunne lykkes med det. For forbrukerne derimot, er kanskje ikke koblingen mellom en vellykket karrierekvinne som jobber hardt for å oppnå det hun ønsker og hvilken shampo hun bruker, helt åpenbar, sier Uhlen Liseth.

På nettstedet YouTube er reklamen sett over fem millioner ganger. Uhlen Liseth mener all reklame har som formål å skape en form for oppmerksomhet, og at Pantene håper reklamefilmen blir en «snakkis» .

- Er dette kun et pr-stunt fra Pantene?

- Hadde Pantene laget nok en reklamefilm om glinsende hår hadde det neppe ført til medieomtale og oppmerksomhet. Jeg er ikke overbevist om at filmen i seg selv er et pr-stunt, men det at reklamefilmen blir viet oppmerksomhet på redaksjonell plass gjør likevel at filmen klarer å skille seg ut blant de enorme mengdene som lages hvert år, skriver Uhlen Liseth i e-posten.

Avslutningsvis i reklamen vises hashtagen #WhipIt som også er navnet på en kampanje ledet av annonsøren. Under kampanjen har Pantene samarbeidet med nettstedet Rappler som publiserer ukentlige essays om kjønnsdiskriminering og kvinners rolle i arbeidslivet.

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.

Finn mer innhold om:

  1. Facebook
  2. Skjønnhetspleie
  3. PR
  4. Pantene
  5. Sheryl Sandberg

Relaterte artikler

NYHETER

Bianco får krass kritikk for ny kampanjevideo

NYHETER

Acne får kritikk for bruk av en 11-åring som modell

NYHETER

Tusenvis har delt #Metoo: Vil vise omfanget av seksuelle overgrep og trakassering

NYHETER

Justin Biebers team avviser retusjering og truer med søksmål

NYHETER

Skuespillere oppfordres til å kle seg i svart på Golden Globe

NYHETER

Costume hyller betalt innhold på redaksjonell plass

NYHETER

Undertøysgigant får krass kritikk for «Perfect Body»-slagord