Ikoniske Hollywood-antrekk på utstilling

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Lurer du på hvor det ble av berømte kjolen som blåste opp og viste bena til Marilyn Monroe? Denne vinteren er den i London, sammen med over hundre andre ikoniske Hollywood-antrekk.

Hver vinter valfarter nordmenn til England og London for å oppleve alt storbyen har å by på – ikke minst gjøre unna juleshoppingen. I år kan den kombineres med en gigantisk utstilling på Victoria & Albert Museum, hvor 130 ikoniske Hollywood-antrekk stilles ut fram til 27. januar.

Utstillingen byr på en rekke godbiter for både film- og moteelskere: Elizabeth Taylors Cleopatra-kostyme, Scarlett O’Haras (Vivien Leigh) grønne kreasjon fra «Tatt av vinden» - og hvem kan vel glemme «den lille sorte» kjolen til Holly Golightly (Audrey Hepburn) fra den evig romantiske «Breakfast at Tiffaney’s»?

Det var designeren Hubert de Givenchy selv som laget kjolen til bestevenninnen Audrey i 1961, men ettersom den viste en stor del av Hepburns ben, måtte hele skjørtet sys på nytt. Ikke desto mindre er kjolen i dag den kanskje mest kjente «lille sorte» noensinne. Akkurat nå henger den bare noen meter fra Meryl Streeps bohem-buksedress fra «Mamma Mia» og Kate Hudsons råeksklusive diamanthalskjede fra Harry Winston, blant annet brukt til å sjarmere Matthew McConaughey i «How to loose a guy in 10 days».

Film-programleder i Viasat og tidligere Cosmpolitan-redaktør Ingeborg Heldal mener utstillingen gir muligheten til å føge film- og motehistorien parallellt.

- På mange måter er film- og motebransjen veldig tett knyttet sammen. Noen ganger er store motehus direkte involvert i å lage klær til filmer – som i «Breakfast at Tiffany’s», mens det andre ganger er mer ukjente kostymedesignere som påvirker motebildet, sier Heldal og trekker frem TV-serien «Mad Men» som et godt eksempel.

Filmentusiasten skulle gjerne fått med seg utstillingen, som hun mener på mange måter er et tidsmanifest.

- Se bare på Bond-pikenes kjoler opp gjennom tidene, hvordan de forandret seg etter trendene, fortsetter hun.

Assisterende museumskurator Keith Lodwick har ifølge New York Times lagt store mengder detektivarbeid i å spore opp de største scoopene, som de famøse rubinskoene til Dorothy i «Trollmannen fra Oz», spilt av Judy Garland.

- Det har nok vært en enorm jobb å samle alle disse kostymene, men det er utrolig bra at det har blitt gjort. Dette er antrekk som er altfor flotte til å støve ned eller ble solgt i en lurvete vintage-butikk. Dette er jo kunstverk, sier Ingeborg Heldal.

Gjennom tre store rom byr museet på en reise gjennom filmer fra 1930-tallet til mer moderne filmkarakterer. James Bond, Indiana Jones og Jack Sparrow, som ble udødeliggjort av Johnny Depp i de tre «Pirates of the Caribben»-filmene fra 2003 til 2011 sørger for kjekkas-faktoren.

Nettopp på grunn av variasjonen har også utstillingen høstet verdifulle lovord fra motekritiker Suzy Menkes.

«Mengden med informasjon man får her er helt ekstraordinær; alt fra de digiatle ansiktene som gir liv til kostymene til filmene med dialoger mellom regissører og designere (…) En liste av stjerneantrekk er ikke nok for å beskrive denne utstillingen. Det som presenteres her er virkelig en del av filmhistorien», skriver hun i New York Times.

Publisert: