«Solsidan»-Mickan skaper luksushysteri

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Rikmannsfruen Mikaela «Mickan» Schiller er den svenske TV-suksessen «Solsidans» største trendsetter, og stylisten svømmer i e-post fra fans som vil kopiere hennes rådyre stil.

Den svenske hverdagskomedien har tatt både Sverige og Norge med storm, og for kort tid begynte tredje sesong å rulle over norske TV-skjermer.

Serien handler om tannlegen Alex, som har stiftet familie og returnert til villaområdet Solsidan i Saltsjöbaden hvor han selv vokste opp. Der tar Alex også opp kontakten med barndomsvennen Fredrik «Fredde» Schiller, som har blitt mangemillionær og giftet seg med Mikaela («Mickan»). Mens Fredde er på jobb får Mickan dagene til å gå med lange venninnelunsjer, massasje, yoga og favorittaktiviteten shopping.

Shoppingavhengig

I handleposene putter hun helst rådyre designerklær i hvitt, beige eller lyse sukkertøyfarger. Prislappen er aldri en hindring.

– Oi, så fine. Også bare 6000 kroner? Solgt! utbryter en lykkelig Mickan da hun finner et par sandfargede stiletter på salg på favorittbutikken, designerparadiset Nathalie Schuterman.

Det er Josephine Bornebusch (31) som spiller den shoppingfrelste blondinen. Hun forklarer at riktig merke har alt å si for rollefiguren.

– Mickan er veldig moteinteressert og hun tar den helt ut. En vanlig hvit t-skjorte fra Lanvin er definitivt verdt pengene for henne, fremfor en variant fra H&M, sier Josephine om karakteren hun spiller.

I Norge har rundt 220 000 seere fulgt tredje sesong, mens serien gjort knallsuksess i Sverige. Premieren på andre sesong ble sett av over 2,5 millioner svensker – det tredje høyeste seertallet TV4 har hatt på ti år.

Gjennom tre sesonger består Mickans pastellstil i all sin prakt: Hårbøyler, skjørt, bluser og pumps i hvitt, beige, babyrosa og himmelblått.

Mye planlegging

Mickans shoppinggalskap når dessuten et høydepunkt da hun ber ektemannen ta med sønnen med vannkopper på jobb, for selv å rekke salget på Schuterman. Stylist Clara Ahlström forteller at hun daglig får mail av fans som vil kopiere Mickans stil, som hun bruker lang tid på å planlegge før hver episode.

– Mickan er ekstremt pastellposh. Tanken er at man skal føle at hun har alt, at hun er som en slags klippedokke, forklarer kvinnen bak Mickans svindyre garderobe.

Stylisten røper imidlertid at den tilsynelatende kjempeeekslusive garderoben består av både nytt og gammelt.

– Sannheten er at klesskapet hennes er en blanding av brukt, designerplagg og H&M. Men jeg bruker lang tid på å lete etter de perfekte plaggene, og alt er i samme stil – beige og hvitt, forklarer hun.

Til alle som vil stjele Mickans stil forklarer Ahlström at man må følge noen enkle forholdregler.

– Hun bruker ikke svart, og ikke mønster. Man må lete etter godbitene – jeg kan bruke måneder på å finne de perfekte plaggene, men det er verdt letingen, sier Ahlström.

Har fått Mickan-stempel

Bornebusch selv beskriver karakteren hun spiller som «sykt langt fra seg selv». Likevel har hun blitt glad i den materialistiske overklassekvinnen.

– Mickan er egentlig kjempeglad i Fredde og barna deres, selv om hun oppfører seg som om hun ikke liker dem, sier hun til Svenska Dagbladet.

Bornebusch forteller at «Solsidan»-rollen har gitt karrieren et boost, men at hun også sliter med å kvitte seg meg Mickan-stempelet.

- De tror jeg er den snobbete Mickan, og at jeg ikke kan spille noen andre roller, sier hun.

Attraktivt strøk

Og det er ikke bare Mickans klesstil som har skapt blest: Etter at «Solsidan» tok TV-seerne med storm, har boligkjøperne strømmet til villastrøket i serien.

Ifølge Aftonbladet har omsetningen på villaer på Solsiden i Saltsjöbaden i Stockholm økt med 40 millioner fra 2009 til 2010. Mens den totale omsetningen på villaer på Solsidan var 183 millioner kroner i 2009, var den på 218 millioner året etter.

I TV-serien filmes det mye både rundt og i huset til rikingen Fredde og hans familie i villastrøket Solsidan – og i fjor ble en av nabotomtene solgt for over 10 millioner. Eierne solgte huset for å flytte til en annen villa i nærheten.

Eiendomsmegler Ingrid Niclason forteller Aftonbladet at Solsidan og Saltsjöbaden, som gjerne kalles «Saltis» av beboerne, er blant Stockholms mest populære strøk.

- Folk som bor der er veldig stolte over det, og understreker gjerne at de bor på Solsidan, sier hun.

Publisert: