Kjendisene nedprioriterer moteuka
Kjendisene dropper Oslo Fashion Week fordi de mener moteuka er utdatert og uviktig for norske designere.
I løpet av de siste tre årene har motevisningene gått fra 29 visninger til 16 visninger og nå 11 visninger. Av dem er Fam Irvoll, Mardou & Dean og Moods of Norway som er blant de mest profilerte designerne. Tidligere har den norske moteuka fått krass kritikk for manglende seriøsitet, mens hovedsponsor L’Oréal valgte å trekke deg som hovedsponsor forrige sesong.
Da Oslo Fashion Week åpnet mandag på Posthallen var minMote tilstede - men kun et fåtall kjendiser dukket opp på den røde løperen.
- Går ikke glipp av noe
Én av dem som lot være å gå på åpningen til tross for at hun har vært der flere ganger tidligere, var TV2s moteekspert Marianne Jemtegård.
– Det er ikke til å stikke under en stol at det labre oppmøte under moteuken har å gjøre med viktigheten til Oslo Fashion Week. Utviklingen de siste årene har vært at man går der for å støtte det, ikke fordi det er spesielt matnyttig. Det er prisverdig det Oslo Fashion Week har gjort, men det er en god del år siden OFW var en arena som var viktig for norske designere og norsk presse å delta i. Jeg føler ikke at jeg går glipp av oversikten over mote-Norge ved og ikke dra på denne festen, forklarer Jemtegård til minMote.
minMote har vært i kontakt OFW-sjef Pål Vasbotten, som ikke ønsker å kommentere saken.
I tillegg til Jemtegård var heller ikke Jenny Skavlan, Tone Damli eller Kathrine Sørland å se. De har frem til nå vært faste gjester under moteuken.
- Håper det snur
Mens Skavlan var opptatt med filminnspilling slet Sørland med å få tak i barnepass. Sistnevnte skulle også ønske moteuken ble mer tilrettelagt.
– Det er alltid hyggelig med den norske moteuken, og følge med på hva som skjer. Men jeg skulle absolutt ønske at det hadde blitt lagt mer til rett for en større arena innenfor norsk mote. Jeg håper det kommer til å snu og at folk vil fremme norsk design på en bedre og mer langsiktig måte, forteller den Skal vi danse-aktuelle deltakeren til minmote.
Modellen spøker med at folk foretrekker sofaen fremfor den norske moteuka.
– Kanskje flere enda er på ferie, eller så foretrekker de sofaen. Det er ikke godt å vite.
Velger utlandet
Moteblogger Ulrikke Lund mener Oslo Fashion Week bør bli mer inkluderende i sitt valg av publikum.
– Jeg nedprioriterer ikke den norske moteuken, men jeg har ikke så mye tilknytning til den som jeg har til de utenlandske. Som blogger har jeg alltid vært mer jobb og action å hente fra Milano og New York sine moteuker, men jeg liker å få med meg moodsvisningen her i Norge da. De slår alltid på stortrommen og lager kalas.
– Hva tenker du om at det er så labert oppmøte blant landets moteprofiler under den norske moteuken?
– Merker og arrangørene bak Oslo Fashion Week bør bli flinkere og involvere publikumet sitt. Når OFW får et høyere aktivitetsnivå med mer sprell og ressurser tror jeg det tar seg opp, som i våre nabohovedstater som Stockholm og København, sier Lund til minMote.
Forrige uke gikk København sin moteuke av stabelen, og Danmarks kronprins Frederik og kronprinsesse Mary var der for å kaste glans. Det gikk ikke de norske moteprofilene usett hen.
– Det er noe med å kalle en spade for en spade. Den norske moteuka er ikke på lik linje med det vi ser i Stockholm og København i det hele tatt. I København var jo raden fylt av kongelige, kjendiser og internasjonale pressefolk. Motebransjen i Norge må bli mer internasjonal- når det er sagt så bruker jo Danmark mye mer penger på å støtte sine designere, både økonomisk og kommersielt, hevder Jemtegård overfor minMote.