Kommentar: Når luksusveskene inntar skolegården

POPULÆR: Elever forteller at det er særlig veskene fra det britiske luksusmerket Mulberry som er trendy i skolegården. En stor Mulberry-veske koster fort over 10.000 kroner. Foto: Getty Images

Det er noe som er fryktelig galt når skolegården begynner å ligne på et utstillingsvindu for noen av verdens mest luksuriøse veskemerker.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Tidligere denne uken skrev NRK om en Meny-butikk ved Sandefjord videre

gående skole, hvor elevene ble bedt om å legge fra seg veskene på utsiden, fordi butikken har hatt tyveriproblemer. Det går ikke elevene med på – for hvem vil vel legge fra seg en luksusveske fra Louis Vuitton, Mulberry eller Michael Kors til mange tusen kroner?

Kort tid etter fulgte TV 2 opp med saken om 15-åringene Julie og Samantha som forklarer veskefenomenet i skolegården slik:

- Man vil ha en dyr veske for å passe inn.

KOMMENTERER: MinMote-journalist Martine Lunder. Foto: Kristian Dale

At man ikke vil legge fra seg en svindyr designerveske utenfor matbutikken er forståelig. Hvorfor det er slik at VGS-elever i det hele tatt har disse veskene – og bruker dem som skolevesker – er mindre forståelig.

Les også: Seks kule skolevesker til under 500 kroner

For la oss være ærlige; ingen 15 år gammel jente trenger en veske i flere tusen-kronersklassen til å bære bøkene sine i. Og bare så det er sagt: Jeg eier designervesker selv, flere fra Mulberry. Den ene kjøpte jeg for å feire at jeg hadde fått fast jobb. Dette er vesker jeg ikke kunne drømme om da jeg var elev på videregående skole.

Da var det Bergans-sekk som gjaldt, selv om jeg som moteopptatt tenåring selvsagt siklet på designerveskene jeg så i bladene. Men det var liksom aldri snakk om å bruke sparepengene på én av dem, og hadde jeg spurt mamma og pappa hadde de antageligvis isolert pengene mine på en sperret konto til jeg tok til vettet.

Les også:Norske kvinner bruker millioner på denne vesken

Men det var heller aldri et press å ha så dyre vesker da jeg var 15 år, som strengt tatt ikke er så lenge siden. Derfor kjenner jeg at jeg blir litt svett når jeg leser om at det er helt vanlig med skolevesker til 5000 kroner – for det har ikke jeg råd til å kjøpe til datteren min. Hun er snart halvannet år – altså bør denne vinden snu på cirka fjorten år. Ellers har jeg, og jeg vil tro mange flere med meg, et stort problem.

Det samme problemet som mange foreldre til 15-åringer i dag sitter med. Jeg vet ikke hvordan jeg skal si det bedre enn at det er noe riv ruskende galt hvis man som mor eller far sitter med dårlig samvittighet fordi det ikke ligger en designerveske under juletreet, eller om man må sende barnet sitt på skolen med – Gud forby – en sekk.

Samtidig er det foreldrene som sitter med mye av makten til å snu trenden, ved å stå imot presset og på den måten tilintetgjøre «men alle andre får lov»-argumentet.

Motepressen, deriblant MinMote, har også et ansvar. Et ansvar for å formidle at det ikke er designerklærne du har på deg eller luksusvesken du bærer på armen som sier noe om hvor kul, trendy eller bra du ser ut. Og gjennom tidene er det nemlig menneskene som har gått imot strømmen og skapt noe eget som har blitt ikoner, være seg Coco Chanel som begynte med bukser da alle andre gikk i skjørt og kjoler eller vår egen Jenny Skavlan som syr så å si alt hun har på seg selv. De gjorde aldri som alle andre. Det må være lov å være moteinteressert, men vi må også understreke som den legendariske designeren Yves Sain Laurent: Fashion fades, style is eternal.

Også har 15-åringene selv et ansvar. For det er de som skal styre sjappa Norge om ikke så lenge, og da har de et ansvar for å skape verdier som er bedre enn dette. For én ting er veldig enkelt: Sosial aksept og trivsel, enten det er på skole, jobb eller hva som helst – skal ikke bero på prislappen på vesken din.

Publisert:

Finn mer innhold om: