Profilert modellmamma får krass kritikk for modellkurs til 25.000 kroner

For 25.000 kroner tilbyr agent og «Top Model»-dommer Donna Ioanna et tredagers modellkurs i Milano, med «store sjanser for å bli oppdaget». ­Nå kritiseres hun for å være useriøs av flere modellbyråer.

forside modell

MODELLMAMMA: Donna Ioanna er modellagent og holder kurs i Milano for jenter som ønsker å bli modeller. Hun har oppdaget flere norske jenter som nå gjør internasjonale karrierer. Foto: Erik Asla

forside modell

MODELLMAMMA: Eivor Øvrebø er modellmamma i Team Models i Oslo og er svært kritisk til modellkursene Donna Ioanna holder. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Donna Ioanna er både kjent som dommer i den populære TV-konkurransen, samt agent for en rekke suksessrike modeller som Siri Tollerød og Frida Aasen. Nå arrangerer hun også modellkurs i motebyen Milano, som hun annonserer for på sin egen nettside og via Facebook.

- En kickstart

KJENT MODELL: Donna Ioanna representerer blant annet Siri Tollerød. Foto: Ray Kay/TV3
KJENT MODELL: Donna Ioanna representerer blant annet Siri Tollerød. Foto: Ray Kay/TV3

«Det er flere jenter som drømmer om å bli modell. Et kurs med Donna i Milano vil gi deg en kickstart på modell karrieren», står det i kursbeskrivelsen.

Videre får deltagerne fotoshoots med proffe stylister og fotografer, en portfolio til å ha med seg hjem, samt overnatting på luksushotell og fine restauranter. Ioanna hevder hun også tar med deltagerne rundt på modellbyråene hun jobber med «slik at du en gang for alle ser om du har det som skal til».

«Det er også mulig at modeller blir oppdaget i Milano, og hvis du tar et kurs, kan det hende du kommer hjem med en modellkontrakt i hånden», sier teksten.

Den profilerte modellspeideren promoterer også kurset via sosiale medier og bloggere hun samarbeider med. I tillegg oppsøker hun jenter direkte via Facebook for å reklamere for kurset.

Kaller det utnyttelse

Nå reagerer imidlertid flere modellbyråer på kurset – og særlig prislappen på 25.000 kroner. Modellmamma i byrået TEAM, Eivor Øvrebø, kaller kurset «en utspekulert måte å tjene penger på».

- Dette framstår for meg som useriøst. Det er utrolig mange jenter som går med en modelldrøm i magen – uten at de egentlig har sjans til å faktisk bli det – og her blir dette kynisk utnyttet for å tjene penger, sier hun og fortsetter:

- Og 25.000 kroner er en heftig pris å betale for et kurs hvor de fleste ikke blir modeller likevel.

Øvrebø mener det er svært uvanlig praksis å ta en så stor sum for et modellkurs, og hun tviler på at det er større sjanse for å bli «oppdaget» på en av Ioannas turer.

- Måten det vanligvis fungerer på er at jenter blir oppdaget på gata, kanskje sosiale medier eller at de sender inn bilder til et byrå. Deretter tar modellbyrået dem inn, lar dem ta testbilder, følger dem opp og holder kurs – hos oss er det gratis, fordi det er en vinn-vinn-situasjon hvor modellen får et byrå – og vi får noen vi har tro på i stallen, sier Øvrebø og avslutter:

- Også kan man gjerne si at man ikke lover bort noen modellkarriere – men kom ikke her og si at man ikke bygger opp forventningene til disse jentene.

- Ingen rot i virkeligheten

Øvrebø får støtte av modellpappa og daglig leder av Nordens største modellbyrå, Heartbreak Management, Jonas Mangerud.

- Det trenger ikke være noe galt i å delta på et kurs. Flere av våre høyeste jenter har vært på catwalkkurs for å lære å gå riktig på motevisninger. Dette kurset koster et par tre hundrelapper, og er imidlertid ingenting vi i Heartbreak tjener penger på. Men jeg blir skeptisk når kurs blir solgt inn som «en kickstart på modellkarrieren», slik som Donna reklamerer, sier han og fortsetter:

- Det tar nemlig et trent øye få sekunder for å gjøre seg opp en mening om en person kan lykkes som modell. Og det er en grunn til at det ikke finnes noen skole eller utdannelse for dette yrket. Det er jo ytterst få mennesker som kan kalle seg modeller.

KRITISK: Gry Sæther er daglig leder i Trend Models og er svært kritisk til prisen Donna Ioanna har satt på modellkurset i Milano. Foto: Privat
KRITISK: Gry Sæther er daglig leder i Trend Models og er svært kritisk til prisen Donna Ioanna har satt på modellkurset i Milano. Foto: Privat

Leder i modellbyrået Trend i Trondheim, Gry K. Sæther, er også skeptisk til måter modellagen Ioanna kontakter jenter på via Facebook.

- Dette er jo en veldig utradisjonell måte å finne modeller på, det å oppsøke jentene direkte på Facebook. Jeg tviler ikke på at kurset er en artig opplevelse, men det har ingen rot i bransjens virkelighet. De jentene og guttene som kan jobbe i denne bransjen trenger ikke et slikt kurs.

- Det vanlige er jo at modellbyråer tilbyr gratis kurs til de modellene de har tro på, med gange- og modellkurs, sier Sæther, som også reagerer på prisen.

- 25.000 er veldig mye penger, og det kan skape et press og en forventning hos både jenter og foreldre som ikke er bra. Det setter rett og slett bransjen i et dårlig lys.

- Lover ingenting

Donna Ioanna er på sin side overrasket over kritikken, og mener den er fullstendig uberettiget. Hun hevder at hun ikke lover jentene noe som helst, men at hun kun tilbyr «den ultimate jentehelgen».

- Jeg lover ingenting. Dette er en opplevelse – jeg gir jentene muligheten til å leve som en toppmodell i Milano. Jeg selger en drøm, og en pakke som jeg selv synes er helt fantastisk, og som bare blir bedre og bedre. Jeg har ingenting å skjule, sier hun.

- I kursbeskrivelsen står det at «det er flere jenter som drømmer om å bli modell. Et kurs med Donna i Milano vil gi deg en kickstart på modell karrieren». Gir ikke dette falske forhåpninger?

- Nei! Det eneste jeg lover er en fantastisk helg som man aldri vil glemme. Jeg forvandler dem til modeller for en helg, for med fantastisk sminke, riktig lys, styling og topp fotografer kan faktisk hvem som helst se ut som en «top model».

- Men når du kontakter jenter via Facebook – ser du da etter en spesiell type?

- Jeg ser jo etter jenter som er søte, ja. Men igjen, jeg garanterer dem ikke jobb eller noe annet.

- Kan du forstå at noen reagerer på prisen, 25.000 kroner for tre dager?

- Det er ikke mye i forhold til hva man får tilbake. Man blir kjørt rundt av en privatsjåfør, bor på luksushotell og spiser på de beste, mest eksklusive restaurantene. Man får tre profesjonelle fotoshoots med styling og full pakke – for å nevne noe. Også er det fullt mulig å bli oppdaget der nede! Vi er jo rundt på modellbyråene blant annet.

- Er dette et sunt kurs å tilby unge jenter som kanskje går med en modelldrøm i magen?

- Absolutt. Vi jobber også veldig mye med psyken deres, og jeg prøver å gi dem masse selvtillit. Jeg vil at de skal ha tro på seg selv uansett hvordan de ser ut. Og jeg får faktisk takkebrev fra foreldre som har fått hjem døtre som har lært masse og er kjempefornøyde.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?