Jenny Skavlan beskyldes for smykkekopiering
Jenny Skavlans (32) smykkekolleksjon skaper plagiat-reaksjoner. Skavlan mener det er leit hvis designeren Annie Berner (28) opplever smykkene som etterligning.
Fredag slapp Jenny Skavlan sin nyeste smykkekolleksjon som hun har laget for den etablerte gullsmeden David Andersen. Hun har laget flere kolleksjoner siden de først innledet et samarbeid i 2015.
Kolleksjonen har elementer av gull, perler og organiske former. På Skavlans egen Instagram og på David Andersens nettsider er bildene av kolleksjonen publisert:
Smykkene er dandert foran et lillafarget, krøllet sateng-forheng, og grapefrukt er blant annet brukt i dekorasjonen. Jenny Skavlan, som er modell selv, er solbrun og ser nærmest nybadet ut.
Smykkedesigner Annie Berners Instagram-konto viser mye av det samme: Solbrun, nybadet hud, sitrusfrukter og satengstoffer. Flere i kommentarfeltet peker også på at smykkene har store likhetstrekk.
«Resirkulert Annie Berner?» spør noen, mens andre skriver at «Dette er for likt Annie Berner til å kunne kalles noe annet enn plagiat.»
Annie Berner forteller at hun ble oppmerksom med situasjonen da flere tok kontakt og reagerte på at hennes design og visuelle profil ligner på den Skavlan nå presenterer. Annie Berner lanserte sin første kolleksjon i 2015/2016.
– Jeg har tidligere fått spørsmål om hva jeg tenker rundt kopiering i vår bransje, og står ved det jeg har sagt om at det er vanskelig å skille hva som er kopi og hva som er et tilfelle av lignende kilder. Det er dog viktig, uansett inntrykk utenfra, at det filtreres og får designerens essens. Jeg har ikke enerett på rosa silke, analog foto eller organiske former à la Brâncusi (journ.anm: Kjent skulptør) og rullesteiner. Problemet her blir at disse elementene er kombinert, sier Annie Berner og fortsetter:
– Det er kjipt å bli satt i denne posisjonen fordi det føles som om det blir et negativt utfall uansett. Det jeg vil si, som et enkeltpersonforetak i etableringsfasen, er at historien om store aktører som profitterer på visjonen til unge merker begynner å bli gammel. Jeg håper David-Andersen kontakter meg slik at vi kan løse dette på en fin måte.
Motenettstedet Melk & Honning har også omtalt saken.
Pågående bransje-diskusjon
MinMote-leder Elise Alexandra Gulbrandsen har selv sett den pågående diskusjonen som går ut på om Skavlan har latt seg inspirere for mye av Berner.
Annie Berner produserer smykkene i Norge i relativt liten skala, men blir titt og ofte trukket frem som en av våre fremste smykkedesignere nå.
– Annie Berner har på relativt kort tid fått en tydelig stemme, og hennes design og kreative univers er blitt et tydelig varemerke og statement blant både it-jenter og folk flest, sier Gulbrandsen.
– David Andersen er et merke med stor tyngde og tradisjon, og derfor er folk ekstra oppmerksomme på om de nærmer seg andre designere.
Skavlan: – Veldig leit hvis hun opplever dette som etterligning
Jenny Skavlan forteller til MinMote har hun synes Berner er en pioner og trendsetter på smykkefronten.
– Hun har nok også vært en stor påvirker for trenden med organiske former. Men det har på ingen måte vært min intensjon å kopiere noen andre, sier hun.
– Mitt mål har vært å treffe noen trender og kombinere disse. Slik som naturlige perler sammen med de organiske formene.
Hun påpeker at trendene innen klær og interiør har også beveget seg i den samme retningen.
– Annie er en fantastisk designer og jeg synes det er veldig leit hvis hun opplever dette som etterligning.
Skavlans manager Harald Dal forteller at Skavlan er veldig opptatt av at hennes design skal kvalitetssikres og være originalt.
– Dette er et samarbeid som har foregått over lang tid. Det har vært veldig viktig for oss at Jenny kan jobbe fritt med sin kreativitet, og så er det David-Andersen sin oppgave å kvalitetssikre dette de endelige modellene og sørge for at de er unike. Den oversikten og kapasiteten har ikke Skavlan selv.
David Andersen: Ikke plagiat
Finn Martinsen, daglig leder i David Andersen, mener kolleksjonen ikke er plagiat.
– Vårt designteam har jobbet med dette over lengre tid. Designteamet har fått inspirasjon fra det som er typisk i motebildet – det organiske og naturen. Og når man henter inspirasjon fra trendbildet kan det skje at man ender opp med design som har noen likheter.
Han forteller at de synes at Annie Berner er en flink smykkedesigner som de heier på.
– Vi har lang tradisjon som Norges gullsmed, så vi er veldig bevisst på denne problemstillingen, og som spydspiss i bransjen kopierer eller plagierer vi ikke. Vi er opptatt av mangfold, og fører både etablerte og store merker, samt mindre nasjonale aktører.
Han forteller imidlertid at David Andersen ikke var kjent med Berner som smykkedesigner før de selv lanserte kolleksjonen i forrige uke. Annie Berner har designet smykker i organiske former siden 2015. Jenny Skavlan var på motevisningen til Pia Tjelta i fjor, hvor Annie Berner sto bak smykkene.
– Unødvendig
Motehistoriker og skribent Ragnhild Brochmann mener dette er nok et eksempel på hvor vanskelig plagiat-saker, i og med at små forskjeller gjør at de blir sett på ulike.
– Øredobbene er svært like – og kan vi legge til, svært tidstypiske – men Annie Berner har dessverre ingen god sak når det gjelder å føre fellende bevis.
– Men de er opplagt like nok til at det er irriterende for sistnevnte. Det er dessuten alltid sårbart for en mindre aktør og føle seg kopiert. Det sagt, er øredobbene ulike nok til at det ikke er hipp som happ hvilke du velger. Og, de er to ulike avsendere med ulike verdier knyttet til navn og merkevare, sier hun.
Avdelingsdirektør i Patenstyret Marie Rasmussen, myndigheten som registrerer design i Norge, forteller at det kan være vanskelig å gå rettens vei med en slik sak.
– I utgangspunktet har man lov til å bli inspirert, men ikke kopiere. Hvis man klarer å bevise at noen har en urimelig utnyttelse og at det er fare for forveksling, kan det bli sett på som kopiering. Men det er en konkret vurdering av hver enkelt sak.
Hun legger til at selv om det ikke nødvendigvis får noen juridiske konsekvenser kan det oppfattes som ufint eller umoralsk.
– Spesielt vil man kanskje forvente mer av kjente og større aktører, sier hun.
Gullsmed og gemmolog Remy Bugge, som driver smykkebutikken Bugge & Authen, forteller at det er få som tar patent på smykkedesign.
– Det er fordi det er veldig dyrt, også må det veldig lite til for at det ikke er en kopi.
Bugge forteller at det dessverre ikke er noe nytt at norske smykkedesignere lager lignende design. Han tror det er fordi man blir påvirket av hverandre – enten om man er bevisst over det eller ei.
– Men jeg synes det er unødvendig – spesielt i et så lite land og lite miljø, sier han.
Han ser likheten – spesielt med øredobbene – men mener det ikke nødvendigvis må bety at det handler om plagiat.
– Det er definitivt likhet mellom de smykkene, og det er klart at det er kjedelig når det blir slik likhet i ett lite miljø. Men uttrykket er ikke ukjent. Dette er del av en «ny» organisk trend som motvirker de stramme geometriske linjene som har vært populært de siste fem årene, sier han.