Vil endre loven: – Så å si umulig å drive en bruktbutikk

BEKYMRET: Daglig leder i Prisløs, Sophia Johansson, er redd bruktbutikkene forblir en nisje om det ikke kommer en endring i forskriften. Foto: Privat.

Eiere av vintagebutikker mener at et tungrodd system setter kjepper i hjulene for et grønt skifte i klesbransjen.

Selma Heiberg Hellstrand
Publisert:

Den grønne bølgen med gjenbruk og vintage har skylt over motebransjen i Norge de siste årene. Enten man vil følge trender eller er opptatt av miljøet har gjenbruksbutikker og bruktapper blitt stadig mer populært.

Det er imidlertid svært vanskelig å drive bruktbutikker, forteller eiere MinMote har snakket med. Daglig leder for Prisløs, Sophia Johansson (31), frykter at butikkene vil forbli en nisje uten utvikling om man ikke endrer på regelverket.

Mener forskriften er utdatert

– Er du en kommersiell bedrift så er det så å si umulig å drive en bruktbutikk, sier daglig leder for vintagebutikken Ekko, Eirik Mogseth (36).

NYHETER

Kjøpte kjole på UFF - var ekte prinsessekjole

Dagens forskrift for brukthandel i Norge, fører til at mange frittstående butikker med særpreg gir opp eller kommer aldri i gang, mener Miljøpartiet De Grønne.

Brukthandelloven sier at butikkene må protokollføre hvert enkelt plagg før det selges. Den ble etablert for å hindre kjøp og salg av stjålne gjenstander. Loven skal gi politiet et utvidet etterforskningsverktøy for å forebygge dette, og lette arbeidet med å spore opp stjålne gjenstander.

Brukte varer kan heller ikke selges før etter 14 dager, fordi politiet skal ha tid til å sjekke varen. Det er også en lov på at ingen under 18 år kan donere klær.

TUNGVINT: Daglig leder i Ekko, Eirik Mogseth, vil endre forskriften for bruktbutikker. Foto: Aleksandra Lamberg.

Eirik Mogseth mener at denne loven ikke lenger er nødvendig.

–Det at man må liste opp hver minste lille topp man selger er jo forhistorisk, sier han.

Daglig leder og gründer i bruktbutikken Prisløs, Sophia Johansson (31), mener at loven fører til for mange utfordringer.

– Vi kjemper for et grønnere samfunn, men møter motgang på grunn av forskriften, sier hun.

Hun mener at forskriften, som er over 20 år gammel, er utdatert og unødvendig.

– Det er mye fokus på at man skal hindre kjøp og salg av stjålne varer, men dette er mer relevant for svært verdifulle gjenstander og ikke for klær, forklarer Johansson.

BEKYMRET: Daglig leder i Prisløs, Sophia Johansson, er redd bruktbutikkene forblir en nisje om det ikke kommer en endring i forskriften. Foto: Privat.

Må betale moms

Eierne reagerer også på at de må betale 25 prosent moms på brukte varer, som det allerede er betalt moms på.

– Det er ikke moms på brukte biler, så hvorfor skal det være det på brukte klær? Det er helt nødvendig at vi blir et grønnere samfunn, og da må man legge til rette for at flere vil drive bruktbutikk, sier Johansson.

Hun mener at Norge henger etter med brukttilbud fordi lovverket holder butikkene tilbake.

– Folk er vant med billige priser på fast fashion og tar med seg denne tankegangen inn i bruktbutikkene. Derfor tenker de at å handle brukt er for dyrt, men man må huske på at vi må betale 25 prosent moms per plagg, sier hun.

Mogseth syns det er ille at man må betale moms på brukte varer enda en gang. Han tror det er dette folk i bransjen er mest frustrert over.

– Det er helt utrolig at vi som driver så smått må betale samme prosent til staten som for eksempel enorme kjeder som Hennes & Mauritz, sier Mogseth.

KLÆR

De beste vintagebutikkene på nett

Selv store butikkjeder sliter

Også Norges største bruktkjede, Fretex, sier at forskriften er krevende for dem.

Fretex mottar det de selger som donasjoner eller gaver. Derfor har de søkt om fritak protokollføring og fått dette godkjent av politiet, forklarer Kristin Hareide i Fretex.

De må derimot protokollføre alle varer som selges gjennom kommisjonssalg, altså varer Fretex selger i deres navn, men for noen andre.

Hareide mener at man bør endre på forskriften, samt fjerne momsen på brukte varer.

DOBBEL MOMS: Fretex mener at man ikke bør måtte betale moms på brukte klær.

– Det har skjedd mange endringer siden loven ble opprettet og de bør absolutt revurdere loven basert på dagens markedssituasjon, sier Hareide og legger til:

– Regelverket bør tilpasses de nye måtene det kjøpes og selges brukte varer på i dag, inkludert nettsalg, markedsplasser som Tise og Finn.no hvor privatpersoner kjøper og selger klær uten et fast regelverk.

Fikk ikke flertall i Stortinget

Tirsdag forslo Miljøpartiet De Grønne (MDG) å endre på forskriften.

– Vi må gjøre det enklest mulig for folk å starte og drive bruktbutikker, sier Josefine Gjerde i MDG.

De ville blant annet at gjenbruksbutikker skulle slippe å registrere produkter med liten salgsverdi, og gi dem mulighet til å selge varer straks de har kommer til butikken.

Forslaget fikk ikke flertall i Stortinget. Det var kun to, MDG og Rødt, som stemte for forslaget, mens 85 stemte mot.

En av grunnene til at Høyre stemte mot var fordi de mener at forslaget trenger en større gjennomgang.

– Vi kan ikke ta stilling til om noe slikt burde endres bare på et par timer, det krever en seriøs behandling. Når det er sagt mener vi definitivt dette er verdt å se nærmere på, og regjeringen jobber med endringer i brukthandelloven, fordi her er det absolutt behov for modernisering, sier energi- og miljøpolitisk talsperson i Høyre, Stefan Heggelund.

Arbeiderpartiet stemte også mot forslaget, og begrunner dette med at endringen ville undergravd viktigheten av at man ikke selger ting ulovlig.

– Vi mener det derfor er viktig at denne handelen er transparent og at det bør være ganske enkelt at alle varer som selges uavhengig om de kommer til bruktbutikkene fra en under eller over 18 år bør registeres, sier stortingsrepresentant Else-May Norderhus (Ap).

MANN

Røkke leverte luksusdonasjon til Fretex

MDG er skuffet over flertallet.

– Det er veldig synd at Stortingsflertallet stikker kjepper i hjulene for dem som driver bruktbutikker. Skal vi få ned forbruket må vi gjøre det lettere å drive bruktbutikk, og dermed også lettere for alle å ha et mer miljøvennlig forbruk. Da trenger vi politisk endring, sier Gjerde.

Se hva hvordan du kan gjøre kupp på loppemarked:

Publisert: