H&Ms designsamarbeid med Balmain kritiseres for høye priser

EKSKLUSIV KOLLEKSJON: Supermodellene Gigi Hadid og Kendall Jenner er blant it-jentene som er hentet inn for å fronte H&M-samarbeidet. Foto: Getty Images

Følelsen av å gjøre et rimelig designerkupp kan fort utebli, når H&M selger Balmain-kjoler til fem tusen kroner.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Torsdag klokken ti slippes samarbeidet mellom det franske luksusmotehuset Balmain og Hennes & Mauritz. Kolleksjonen blir tilgjengelig på nettbutikken til H&M og i 250 butikker verden over.

DYR: Den dyreste Balmain x H&M-kjolen koster 4999 kroner, og er heldekket av perler. Foto: Produsenten

Prisene er trolig de høyeste H&M noen gang har hatt, etter luksussamarbeid med blant annet Karl Lagerfeld i 2004, Roberto Cavalli i 2007, Lanvin i 2010 og Isabel Marant i 2013, og kolleksjonen er også svært eksklusiv:

Ekte skinn og håndbroderte, perlebelagte plagg er en stor del av dem.

Kolleksjonen består hovedsakelig av statement-plagg til kvinner og menn med velkjente Balmain-detaljer som markerte midjer og skulderputer, kjoler med lange ermer og perlebelagte mønstre, men også sko og tilbehør.

Les også: H&Ms designsamarbeid med Balmain lekket på nett

Utilgjengelig for folk flest

Foruten om den hvite bomulls-tskjorten til 299, og noe av tilbehøret fra 149, ligger stort sett alle plaggene på godt over 1000 kroner. De perlebelagte klærne koster mellom 999-4999 kroner.

- Den opprinnelige tanken bak H&Ms samarbeidskolleksjoner var å gjøre ellers uoppnåelige designerplagg tilgjengelig for den jevne H&M-kunden.

MinMote-leder Martine Lunder. Foto: Jørgen Klüver

Prisene på årets kolleksjon ligger for høyt til å legitimere en slik misjon. Jeg tviler på at H&Ms målgrupper har for vane å smelle til med fem tusen på en kjole, sier MinMote-leder, Martine Lunder og fortsetter:

- Dessuten, hvis man først skal bruke mange tusen på et plagg, vil man ikke da ha noe som er mer unikt fremfor noe så mange kan komme til å skaffe seg?

Hun mener at følelsen av å gjøre et designerkupp, forsvinner.

- Noe av hysteriet og momentet til kolleksjonene har jo nettopp vært muligheten til å gjøre et eksklusivt kupp! Jeg husker da jeg som student kjøpte meg en Matthew Williamson for H&M-badedrakt for noen få hundrelapper i 2009. Det føltes ut som et rått kupp. Det kan ikke disse plaggene kalles. Eller gi noen følelsen av!

Les også: Olivier (29) er mannen fra Balmains nye image

Kjent for skyhøye priser

Moteviter Ida Eritsland mener de stive prisene understreker Balmains brandkarakter i bransjen fra før.

KJENDISTUNGT: Rousteing har strategisk brukt de mest populære it-jentene til å fronte H&M-kolleksjonen. Kendalls topp koster 3499 kr, veske 1299 kr, belte 999 kr. Karlie Kloss' jakke koster 3999 kr, bukse 799, sko 1499 og veske 1499. Foto: Getty Images

- Balmain er i utgangspunktet kjent for å ha sjokkerende og usannsynlig høye priser. Også på de plaggene som ikke har vært så spesielle. Kanskje prisene på H&M-plaggene er ment til å gjenspeile nettopp det, og understreke en egenhet ved Balmain, sier hun og legger til:

- Det er mulig designsamarbeidene har utspilt sin rolle fordi de fleste kjedebutikker kopierer store motehus uansett, men skal det være verdt det så må det være en distinksjon som skiller designsamarbeidet fra de vanlige H&M-plaggene. Det gjenstår å se om forbrukerne fortsatt er med på leken, eller om det ikke treffer mål.

Les også: Kendall Jenner blottet rumpa på Vogue-fest

- Lett å bli revet med

Kjendisstylist og moteblogger Line Langmo, mener designkolleksjonen er dyr, men også en av de beste H&M har hatt.

- Prisene er veldig høye, men det er også fordi det er gjennomgående gode kvaliteter av skinn, fløyel og silke, pluss at de perlebelagte plaggene er håndsydde. Det er veldig lett å bli revet med og kjøpe ting man ikke kommer til å bruke, derfor ville jeg styrt unna statement-plaggene, også fordi de er minst anvendelige. Med de mest iøynefallende plaggene kan du risikere å møte noen med akkurat det samme, spesielle antrekket som deg, og det er ikke noe gøy, sier Langmo.

Hun mener folk bør fokusere på de nedtonede plaggene som gode investeringer.

Stylist og moteblogger Line Langmo. Foto: Privat

- Jeg liker spesielt godt silkeblusen, skinntightsen og de knehøye skinnstøvlettene. Dette er klassikere, pluss at prisnivået faktisk ligger under det mange av disse plaggene koster hos andre merker.

Høy pris for skreddersøm

PR-sjef i H&M i Norge, Vibeke Holann, svarer følgende på priskritikken i en e-post til MinMote:

«Vi i H&M er stolte og glade for å kunne tilby våre kunder Balmain! De som har sett og tatt på plaggene i kolleksjonen hittil, har spesielt lagt merke til den kvalitet og utførelse som ligger i hver enkelt produkt. I kolleksjonen finnes det noen få eksklusive plagg som har utsøkt skreddersøm og håndarbeid som den perlebesatte kjolen som først ble vist på Gigi Hadid.

Disse produktene ligger noe høyere i pris enn de andre produktene. Også i tidligere samarbeid og kolleksjoner fremstilt av våre egne designere, har vi hatt muligheten til å kunne tilby noen svært eksklusive produkter til våre kunder. Resten av kolleksjonen ligger i samme prisleie som tidligere kolleksjoner. Prisene denne gang varierer fra 149 kr til 4999 kr. Det betyr at det går fint å få tak i en t-skjorte til 299 kr, en bukse til 799 kr eller en silkekjole til 1500kr.»
Videre mener Holann at høstens samarbeid med Balmain har at det er stor interesse for designersamarbeidene til H&M, og at kjeden ikke hadde fortsatt med dette hvis det ikke var en suksess for dem og deres samarbeidspartnere.

«Når vi for fjortende gang lanserer ett designersamarbeid og den fortsatt har en slik stor interesse, tror vi det har sammenheng med at vi jobber tett med designeren selv. Denne gangen med Oliver Rousteing, sjefsdesigner i Balmain, som har designet en unik kolleksjon for H&M sine kunder. Vi erfarer at våre kunder er innforstått med at designerne selv står bak hvert enkelt plagg i våre samarbeid noe som gjør kolleksjonene unike og ekstra stas å stille seg i kø for!»

Publisert:

Finn mer innhold om: