– Hyklersk å kle seg i dyre designerkjoler

Prisen til én av de eksklusive designerkjolene til kronprinsesse Mette-Marit kan gi 5.000 aidsrammede en dagsrasjon med livsviktig medisin, mener dansk journalist og forfatter.

Natalie Ngo
Publisert:

Av: NATALIE NGO og SONIA HUANCA VOLD

Siden 2006 har kronprinsesse Mette-Marit vært utnevnt som spesialutsending for FNs aidsprogram UNAIDS. I et intervju på NRK.no langer den danske journalisten og forfatteren Jens Høvsgaard ut mot Mette-Marit og mener hun er hyklersk i sin rolle som UNAIDS-ambassadør.

– Det er ikke bare forargelig, det er også signalforvirring i den høyeste og mest hyklerske potens, når kronprinsesse Mette-Marit i sin rolle som UNAIDS-ambassadør reiser rundt i verden og gjør oppmerksom på at det er behov for penger og innsats i kampen mot HIV og AIDS. Dette gjør hun samtidig som hun trekker i Pucci-kjoler til 25.000 kroner stykke når hun skal på slottsball. For samme pris kan 5.000 smittede afrikanere ha fått en dagsrasjon livsviktig aidsmedisin, sier Høvsgaard til nettstedet.

Høvsgaard har gjennom to år gransket det danske kongehuset, hvor han i boken «Det koster et kongerige» blottlegger kongefamiliens luksusliv og gir dem krass kritikk for at det er skattebetalerne som finansierer deres dyre vaner. Forfatteren mener at det norske kongehuset ikke er noe særlig bedre.

– Den norske konge er den skandinaviske regenten som får størst apanasje. Så særlig den norske kongefamilien skal passe seg for å vise en for glamorøs livsstil. Men de gjør det motsatte, sier Høvsgaard videre til NRK.

Slottet ønsker ikke å kommentere Høvgaards utspill.

– Finnes en grense

Dette er ikke første gang kronprinsesse Mette-Marits blir kritisert i for sin kostbare garderobe som blant annet inneholder plagg fra Valentino, Pucci og Prada.

Kongeekspert og forfatter Carl-Erik Grimstad mener at det er naturlig at kongefamilien kler seg i eksklusiv design, men at det finnes grenser.

– Kongehuset opererer i et internasjonalt miljø hvor dette er en del av kulturen. Samtidig er det er et langt steg fra hyllevarene på H&M til italienske designerklær. Det går en grense et sted, og jeg synes Mette-Marit mange ganger har operert farlig nær den grensen, sier han.

Grimstad etterlyser mer åpenhet fra Slottet når det kommer til kjøp av dyre designervarer og eventuelle avtaler kronprinsessen har med de store motehusene:

– Det er en gåte for meg hvorfor kongehuset ikke er omfattet av offentlighetsloven. Driften er finansiert av staten og dette dreier seg jo om skattebetalernes penger. Hvorfor i all verden har vi ikke innsikt i dette?

Kongeeksperten mener det er problematisk om det norske kongehuset er sponset av lukusvaremerker, fordi de kongelige har stor påvirkningskraft både i Norge og internasjonalt.

– Bare se på hvor populær Pippa-vesken ble. Jeg ser på kongehuset som et massemedium, og forlanger samme troverdighet fra dem som fra alle andre seriøse medieaktører. Om det er slik at de mottar eksklusive gaver for å «reklamere» for produktene er dette svært uheldig, sier han.

minMote har vært i kontakt med Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen, men hun ønsker ikke å kommentere kritikken fra Grimstad.

LES OGSÅ:Mette-Marits 10 beste moteøyeblikk i 2012

Publisert: