Israel forbyr undervektige modeller
Israelsk lov forsøker å stanse spredingen av spiseforstyrrelser ved å forby undervektige modeller.
Moteindustrien har lenge blitt beskyldt for å idealisere sylslanke kropper ved å bruke undervektige modeller. Ifølge ABC News tar nå den israelske regjeringen grep og forbyr undervektige modeller i nasjonale reklamekampanjer. Dette er det første skrittet den israselske regjeringen tar i kampen mot spredningen av spiseforstyrrelser blant jenter.
De som støtter den nye loven håper dette oppmuntrer til bruk av sunne modeller i reklamer, samtidig som den reduserer bruken av retusjering av allerede slanke modeller.
– Vi vil bryte ned illusjonen om at modeller vi ser i reklamer er ekte, sier Liad Gil-Har, assistenten til doktor Rachel Adato, som sammenlikner kampen mot spiseforstyrrelser med bekjempelsen av røyking.
LES OGSÅ: Lege: – Dette er syke kropper
Nye krav
Den nye loven krever en medisinsk rapport av samtlige modeller som imøtekommer WHOs krav om underernæring der en BMI under 18,5 blir sett på som for lite. BMI eller kroppsmasseindeks er en formel som viser balansen mellom høyde og vekt, og som viser om en person er over- eller undervektig eller har normal vekt.
– BMI er pålitelig verktøy, sier Jøran Sture Hjelmesæth, overlege og leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og legger til:
– Jeg ville vært bekymret for et menneske med en BMI under 18,5, selv om det for enkelte kan være helt naturlig å ligge så lavt.
Den nye loven krever også at all reklame som kommer ut på det isralske markedet må dokumentere om modellen i reklamen har blitt utsatt for etterarbeid som får modellen til å fremstå som slankere enn i virkeligheten. Loven vil ikke gjelde utenlandske publikasjoner.
En av Israels største modellagenter og forkjemper for den nye loven, Adi Barkan, sier at han i løpet av sine 30 år i bransjen har sett modelljentene bli både tynnere og sykere i kampen om å imøtekomme målene motebransjen ser på som attraktive.
Kritikerne mener lovgivningen burde fokusert på helse og ikke vekt, fordi mange modeller er naturlig tynne.
– Dette blir for dumt
Modellmamma Eivor Øvrebø tror ikke lovforslaget kommer til å slå an i flere land.
– I forkant av for eksempel moteukene blir en haug av modeller flydd inn og det blir en umulig oppgave å få sjekket alle. De forsøkt seg på dette i både Spania og England uten hell, sier Øvrebø som mener at BMI er et dårlig verktøy for å måle helsetilstanden hos en modell.
– Jeg har selv en BMI under 18 og jeg legger ikke på meg uansett hva jeg gjør. Det blir derfor for dumt å lage en lov som diskriminerer naturlig slanke mennesker. Det blir en form for mobbing!
Øvrebø mener designerne burde ta mer ansvar for det slanke idealet som gjelder i motebransjen.
– I dag er internasjonale designeres prøvekolleskjoner i en liten størrelse 34. Her i Norge er de som regel i en liten størrelse 36. Hvis designerne og konfekjonsbransjen hadde blitt enige om en felles størrelsesinndeling som gjelder for alle, ville mye av jobben vært gjort, sier Øvrebø som mener en normal størrelse 36 er å foretrekke på prøvekolleksjoner.
– Modellbyråene kan ikke bekjempe undervektige modeller alene, men vi har en mulighet til presse designerene, avslutter Øvrebø, og legger til:
– Dette må bekjempes i internasjonalt felleskap. Designerne må gå i forkant.
LES OGSÅ: Møt Skandinavias fremste moteillustratører
LES OGSÅ: – Hun ser ut som et lik