Slik er Christian Diors nye mann

Motehuset Dior kan starte det nye året med en helt ny look, skapt av Diors Nye mann. Det kan bety en ny moterevolusjon for det legendariske motehuset.

Kirsti Hovland
Publisert:

Den 12. februar 1947 sjokkerte Christian Dior verden med det største enkelte moteøyeblikk i det 20. århundret:Fem års verdenskrig med knapphet av alt og med tøyrasjonering var en himmelropende kontrast til Diors nye ødsle look med 15-20 meter stoff i skjørtet.

65 år etter dette historiske øyeblikket, kan Diors rause stil bli erstattet av en designer som knapt kan sies å gå i hans fotspor, nemlig den belgiske minimalisten Raf Simons, sjefdesigner i det Milano-baserte motehuset Jil Sander siden 2005. Han skal nå være i sluttforhandlinger med luksuskonglomeratet LVMH.

Dette kan bety en forandring for Diors designestetikk. Raf Simons er kjent for sin minimale, futuristiske moderne stil, skriver bransjebibelen Womens Wear Daily.

Erstatter Galliano

Siden det britiske motegeniet John Galliano måtte forlate Dior i mars i år, har verdens kanskje mest berømte motehus vært uten designer.

Det har ikke vært noen enkel oppgave å finne en moteskaper som skulle erstatte vidunderbarnet Galliano som klarte å gjenskape den spektakulære glamour da huset trengte nytt, ungt blod for 15 år siden.Galliano er rørleggersønnen fra England som overtok som designer i verdens fremste motehus da det var sterkt fallende og trengte hans kreative galskap som mest.

Dior hadde mistet det innovative under de siste årene der italieneren Gianfranco Ferre var sjefdesigner. Med Galliano fikk Dior både glamouren og galskapen tilbake.

Galliano koblet både Freud, fetisjisme og pervertert seksualitet med glamour. I løpet av fem år tredoblet han motehusets omsetning.

Spekulasjoner

John Galliano fikk sparken hos Dior sist vinter for i beruset tilstand å ha utvist antisemittisk oppførsel overfor jødiske gjester på en restaurant i Paris.

Men catwalken etter Galliano har vært vanskelig å erstatte. Spekulasjonene har vært utallige.

Fra norske Peter Dundas til Tom Ford, Karl Lagerfeld og Yves Saint Laurents sjefdesigner, Stefano Pilati.

I hele høst har de sterkeste spekulasjonene gått i retning av amerikaneren Marc Jacobs som er designer hos Louis Vuitton og for sin eget merke Marc by Marc Jacobs.

Dior og Louis-Vuittons mektige sjef Bernard Arnault sa selv om dette til Womens Wear Daily i januar i år før spetakkelet startet:

- Marc Jacobs har hatt en fantastisk suksess hos Vuitton og han har en tilnærming til Vuitton-ånden, men jeg tror ikke det ville blitt en suksess med Jacobs hos Dior og det samme den andre veien.

Om jeg hadde spurt Galliano til å gjøre Vuitton, så ville det ikke ha funket.

Ny fremtid for Dior

Siden 2005 har Raf Simons hatt kreativ styring over selskapet Jil Sander, og ført det rett inn på listen over verdens mest toneangivende motehus.

NRKs kostymedesigner Lisy de Rohan Birkeland er utdannet ved samme legendariske moteskole som Galliano, Central St. Martins College of Art & Design.Hun mener Raf Simons kan bety en ny fremtid for Dior:

- Simons viser et glimt i øyet, et ønske om å bryte regler - viktig for et verdenskjent motehus og viktig som etterfølger av Galliano. Man kunne nesten tenke at det var på tide med en ny stemning i moten, mindre av det overdådige, en slags forenkling, samtidig veldig stilig med vakre stoffer, farger og snitt. Det skal tross alt være couture!

To av Norges internasjonalt mest suksessfulle designere, Kristian Aadnevik i London og Andreas Melbostad i New York har stor tro på Raf Simons.

Andreas Melbostad har vært kreativ sjef hos Donna Karan og Calvin Klein, i tillegg til å ha jobbet for legendariske franske motehuset som Yves Saint Laurent og Nina Ricci.

- Jeg tror Raf Simons for Dior kan bli veldig interessant. Med en ny kreativ leder kommer en ny innfallsvinkel.

Dior har ikke noe annet valg enn å omfavne en ny retning. Jeg tror Raf Simons vil skape en veldig personlig tilnærming for Dior og at han vil gi det ny spenning og energi.

Kristian Aadnevik som jobber for sitt eget merke, men som også har vært engasjert av italienske motehus som Versace og Cavalli, sier:

- Jeg synes at det er viktig for Dior nå å ta en ny kreativ retning, om Raf Simons er den rette til å ta over må tiden vise. Mange motehus har den siste tiden gått over i en mer minimalistisk ren retning og det blir interessant å se hva som nå skjer med Dior.

Les også:

10 norske looks vi elsket i 2011. Her!

Dolce& Gabbana slakter toppdesigneres samarbeid med billigbutukker.Her!

Se Catherines nye gudinnekjole- signert favorittdesigneren.Her!

Publisert: