Bloggbråket: Kan ikke utelukke at flere blir diskvalifisert

FÅR DELTA LIKEVEL: Anniken Jørgensen og Martine Lunde ble først utestengt fra Vixen Influencer Award, før juryen snudde kort tid senere. Foto: VG/TV3
FÅR DELTA LIKEVEL: Anniken Jørgensen og Martine Lunde ble først utestengt fra Vixen Influencer Award, før juryen snudde kort tid senere. Foto: VG/TV3

Jurylederen mener de tok seg vann over hodet da de skulle ettergå influencernes merking i sosiale medier. Nå skal de vurdere hvordan de skal kåre vinnerne fremover. 

Forrige uke ble finalistene i årets Vixen Influencer Award sluppet. Den besto opprinnelig av de fem semifinalistene med flest stemmer i hver kategori, med unntak av Anniken Jørgensen og Martine Lunde, skriver bransjenettstedet Kampanje.

Juryen, med Hans-Petter Nygård-Hansen i spissen, begrunnet diskingen med at hverken Jørgensen eller Lunde hadde fulgt opp brevet fra Forbrukertilsynet om merking av reklame i sine kanaler.

MinMote har vært i kontakt med Nygård-Hansen som henviser til Vixen-redaktør og jurymedlem Ida Elise Einarsdottir for ytterligere kommentarer.

Einarsdottir forklarer at juryen gikk gjennom influencerne som var en del av tilsynet til Forbrukertilsynet. Juryen har sett på hele året, mens Forbrukertilsynet kun så på perioden fra august til brevene ble sendt ut i november.

Kort tid etter at Lunde og Jørgensen ble stengt ute snudde juryen i sin avgjørelse, og slapp bloggerne inn i kåringen igjen. Dette fordi de hadde fått innsyn i brevene mellom Forbrukertilsynet og bloggerne.

– Jeg forsto ganske raskt at det forelå store muligheter til å misforstå det Forbrukertilsynet hadde skrevet. Det jeg også så i begge de to tilfellene, er at merkingen har vært mer eller mindre plettfri i etterkant av dialogen med Forbrukertilsynet, sa Nygård-Hansen til Kampanje.

Fant gjennomgående feil hos andre finalister

Etter at Anniken Jørgensen ble sluppet inn i kåringen igjen skriver hun på sin blogg at «vi har vunnet»:

«Det er sånn vi har klart å få til store ting sammen, og det klarte vi igjen i går. Eller, i hvert fall en liten ting. Som flere har fått med dere er jeg nominert til Vixen! Haha, jeg vet fortsatt ikke om jeg skal le eller grine, det var rart å våkne opp til».

ANNIJOR: Anniken Englund Jørgensen er en av landets mest populære bloggere. Nå er hun igjen med i bloggkåringen Vixen. Foto: annijor.no
ANNIJOR: Anniken Englund Jørgensen er en av landets mest populære bloggere. Nå er hun igjen med i bloggkåringen Vixen. Foto: annijor.no

Det har ikke lykkes MinMote å få kontakt med Jørgensen.

Da Jørgensen ble kjent med at hun var blitt disket fra utdelingen skrev hun på bloggen at hun mente det var Vixens oppgave og hylle bloggere, og Forbrukerombudet som skulle påpeke dårlig merking.

«Hvordan disse to har blandet seg inn i hverandres sak aner jeg ikke. Ikke minst var det seigt å finne en annen, som var 150439 ganger verre enn meg på Facebook, tvert imot fant jeg ikke et eneste et som var merket, men hun er fortsatt med i finalen», skrev hun i innlegget.

Se Jørgensen vise frem sine klesskatter i videoen under.

Martine Lunde skriver i sitt innlegg «Jeg er nominert igjen» at hun er glad for at juryen har snudd, fordi hun følte seg urettferdig behandlet da hun ble disket for feil hun har rettet opp i.

«Jeg syns det var skikkelig kjipt at andre som hadde slurvet med reklame fortsatt var nominert», skrev hun.

Caroline Berg Eriksen: Brøt alkoholreklameloven - igjen

Til Kampanje sa Lunde at de siste månedene har det stått annonse på alt hun har lagt ut.

– Om noen hadde gitt meg fem minutter kunne jeg funnet ting hos flere av de nominerte som ikke er merket fra de siste ukene, sa hun.

MinMote har ikke lykkes å komme i kontakt med Martine Lunde.

Vixen-redaktøren Einarsdottir forklarer at de ser på bloggernes merking, men at det kun er gjennomgående manglende merking i alle kanaler som vil være grunnlag for diskvalifisering.

– Det er en umulig oppgave å sjekke alle poster, i alle kanaler, til alle de nominerte. Men vi tar stikkprøver fra forskjellige kanaler i forskjellige perioder gjennom året, og ser om det er enkelttilfeller hvor poster ikke er merket eller det er systematiske brudd, sier hun.

– Vi er ikke ute etter å ta influencerne, men vi ønsker å kåre den beste i hver kategori og det innebærer også at de følger lovene enten det er alkoholloven, markedsføringsloven eller åndsverkloven, legger hun til.

– Utelukker ikke flere diskinger

Kristin Gjelsvik skriver på sin blogg at det bør være likhet for loven.

«Man skal ikke kaste ut noen for å gjøre feil, mens andre som gjør samme feil - om ikke enda større feil - får bli», fortsetter hun.

REDAKTØR: Ida Elise Einarsdottìr. Foto: Privat
REDAKTØR: Ida Elise Einarsdottìr. Foto: Privat

Einarsdottir forteller at juryen i denne omgang har innsett at det var en for stor jobb å ettergå alle influencerne i alle kanaler.

– Vi ser at publikum er opptatt av dette, og vi har fått mange henvendelser med konkrete eksempler, ros og ris. Det tar vi fortsatt imot og vi er helt avhengig av det for å klare å få med oss alt, forteller hun.

– Vil finalister kunne bli disket før søndag om det ligger til grunn for det?

– Jeg har ikke snakket med juryen om det, men det kan jeg ikke utelukke. Det vil i så fall bli en vurdering sett i lys av tipsene som eventuelt kommer, svarer hun.

Flere av Gjelsviks lesere har også oppfordret henne til å trekke seg fra kåringen, men det ønsker hun ikke.

«Om jeg klarer å klamre meg til en pris, kanskje jeg kan få bitte litt ekstra oppmerksomhet til å nå ut til enda flere med denne bloggen hvor fokuset ikke ligger på bruk og kast, kropp og porno», forklarer hun.

Gjelsvik oppfordret til ett nyttårsforsett i år, se hva det var i videoen under.

– Synd om det går på troverdigheten

Når det gjelder troverdigheten til utdelingen, syns redaktør Einarsdottir det er synd om bloggbråket har gått på bekostning av det.

– Vi mente det var helt riktig å hente Jørgensen og Lunde tilbake når vi fikk innsyn i korrespondansen, sier hun.

Hun forteller at juryen vil sette seg ned så fort som mulig etter prisutdelingen og vurdere kriteriene for utdelingen fremover, og hvordan prisutdelingen skal løses best mulig.

– Da vil vi se på det vi har fått av tilbakemeldinger og se hva vi kan endre på slik at det blir best for både influencerne og juryen, legger hun til.

Hvordan var din opplevelse i dag?