Influencere tause om frisør-debatt: – Hvorfor sier ingen noe?

REAGERER: Influencer Amalie Snøløs sier hun ikke skal tilbake til salongen Gevir etter avsløringene i Avisa Oslo.

Etter frisør-avsløring har sponsede influencere valgt å holde seg tause. Nå mener Amalie Snøløs at det er på tide at de kommer på banen.

Publisert:

I en avsløring hos Avisa Oslo kommer det frem at det har vært stor misnøye hos flere av de ansatte hos frisørsalongene Gevir. Ansatte hevder i avisen at de er pålagt å utføre sponsede behandlinger på kjendiser, og at de ikke alltid har fått betalt.

Gevir-grunnlegger Agnes Gulbrandsen har på sin side hevdet både overfor Avisa Oslo og MinMote at det ikke er tilfelle.

Saken har skapt stor debatt i bransjen, og frisørsalongen Inch har varslet at de vil slutte å sponse kjendiser med gratis frisørbehandlinger.

MinMote har kontaktet de kjente profilene som Avisa Oslo har kartlagt at har lagt ut reklameinnlegg hvor frisørsalongen Gevir er tagget. Av de 37 profilene, har kun fire valgt å kommentere saken.

MinMote har også forsøkt å kontakte influencerne Darja Barannik, Marianne Theodorsen, Gine Margrethe Larsen Qvale, Annabel Rosendahl, Tsutsumi Hoang, Alexandra Hoang, Josefine Vogt, Nikoline Anundsen, Emilie Tømmerberg, Caroline Berg Eriksen, Janka Polliani, modell Andreas Eriksen, skuespiller Pia Tjelta, artist Dagny, modell Helene Hammer, designer Celine Aagaard, artist Julie Bergan, modell Sophia Lie, podkastduo Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord, PR-sjef Katarina Barannik, artist Maria Mena, programleder Anne Rimmen, artist Torine Michelle Jensen Bjåland, modell Marie Hallen og artisten Astrid S, uten å få svar.

Influencer Amalie Snøløs er blant dem som har fått sponsede behandlinger hos salongen. Nå tar bladet hun fra munnen.

Hun sier det ikke er problematisk at hun går til en salong og leverer en tjeneste mot en tjeneste, men at det er måten folk sier de blir behandlet på av arbeidsplassen sin som er problemet. Nå håper hun flere kjente fjes belyser saken.

– Hvorfor sier ingen noe? Nå som alt kommer fram i lyset? Jeg stiller meg veldig kritisk til det når det er så mange store navn på den «sponslisten». Det minste jeg kan gjøre er å stille opp for frisørene.

SAVNER SVAR: Influencer Amalie Snøløs har svart på spørsmål om saken både fra Avisa Oslo og MinMote.

Hun trekker frem hvor liten den norske mote- og skjønnhetsbransjen er, og mener det er kameraderiet mellom influencere og ulike merker og aktører i bransjen som gjør at mange ikke velger å si ifra.

– Jeg har ikke alltid følt meg velkommen, og det er ikke alltid en sunn greie å være en del av, sier hun til MinMote.

Hun legger til at hun har skapt et godt samarbeid med sin frisør, men at hun ikke skal tilbake til Gevir.

VIL BETALE: Anniken Jørgensen sier at hun fremover vil fortsette hos sin frisør, selv om hun ikke lenger vil få frisørtimene sponset.

Influencer og designer Anniken Jørgensen sier til MinMote at hun ikke kjente til praksisen hos Gevir. Hun har fulgt sin frisør til salongen Inch, som etter Gevir-avsløringen har varslet at de kommer til å slutte å sponse kjendiser.

Jørgensen sier at hun i fremtiden kommer til å betale sin frisør for jobben.

– Jeg går ikke til frisøren min fordi jeg har fått det sponset, jeg går til henne fordi jeg liker henne som frisør. Jeg tror andre misforstår det konseptet. Det er ikke sånn at jeg gjør ting fordi det er gratis – det er en gjensidig avtale. Jeg elsker det hun gjør med håret mitt, og jeg har fått det sponset for å reklamere for henne i mange år.

– Når de da ikke trenger jobben min mer, fordi det går så innmari bra (som så klart jeg håper er en del på grunn av meg), så slutter jeg ikke bare fordi jeg ikke får det sponset. Ingenting er gratis og det har det aldri vært, sier Jørgensen til MinMote.

Mener det er ugrei praksis

Skuespiller Thea Sofie Loch Næss skriver i en melding til MinMote at hun ikke synes praksisen som har blitt avdekket i Avisa Oslo er grei.

– Jeg ønsker ikke å motta sponset behandling med mindre jeg vet at min frisør får samme lønn dersom vedkommende hadde jobbet med en betalende kunde. Jeg håper de ordner opp i dette og at det blir rettferdig for frisørene som arbeider hos Gevir.

IKKE GREIT: Skuespiller Thea Sofie Loch Næss sier til MinMote at hun ikke vil ta imot en sponset behandling med mindre hun vet at frisøren blir lønnet for det.

Maja Hattvang driver skjønnhetsmagasinet Kabinettet. Da hun startet det i 2020, valgte hun også å avslutte alle kommersielle samarbeid. Det gjelder også sponsede behandlinger hos Gevir.

– Siden har jeg betalt fullpris for å klippe meg der.

Hun reagerer på det som kommer frem i Avisa Oslo, hvor hun også har uttalt seg om saken.

– Jeg synes det er sjokkerende at frisørene ikke har fått betalt for å klippe sponskunder. Jeg har muligens vært naiv, men det falt meg rett og slett ikke inn at det kunne være tilfelle en gang. Gevir har utvilsomt fått mye bra PR av den ordningen, men å gi gratis behandlinger må være en risiko som ligger på salongen som bedrift, ikke den enkelte frisør.

Gevir-grunnlegger Agnes Gulbrandsen har uttalt til MinMote at det ikke stemmer at noen arbeider ulønnet eller gratis i Gevir.

– Frisørene i Gevir får lønn for å utføre sponsede behandlinger. Det har de hatt hele tiden. Gratis styling til profiler – såkalte sponsede behandlinger – er ikke ensbetydende med gratis arbeid, sier Gulbrandsen til MinMote på spørsmål om frisørene har fått betalt for disse jobbene før Avisa Oslo begynte å undersøke saken høsten 2021.

Vil ikke kommentere

Tre av de 37 profilene har svart til MinMote at de ikke ønsker å kommentere saken. Det gjelder moteredaktør i ELLE, Caroline Skjelbred, influencer og innholdsprodusent i Aller Media, Katarina Petrovic, skuespiller og forfatter Iben Akerlie, og makeup- og hårstylist Tomas Erdis.

Influencer Madeleine Pedersen sier til MinMote at hun ikke har hatt en avtale med Gevir.

Skistjernen Therese Johaug er også blant navnene på listen til Avisa Oslo. MinMote har vært i kontakt med Johaugs manager, men på grunn av hennes deltagelse i OL har de ikke hatt mulighet til å komme med en kommentar.

Blant navnene på Avisa Oslo sin liste over personer som har fått hår-spons, er også en mindreårig kjendis som MinMote ikke kjenner identiteten til.

Publisert:

Finn mer innhold om: