Ville tilstander etter Karpe-merch

POPULÆRE: Helt siden 2000 har Chirag Rashmikant Patel (t.v.) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (t.h.) skapt musikk sammen under navnene «Karpe Diem» og «Karpe».

Dag etter dag strømmer folk til butikken og venter i over én time for å komme inn.

Publisert:

Ikke bare har Karpe klart å fylle Spektrum ti ganger på få uker, det har også tatt helt av med klærne som selges i anledning konsertene deres.

Midt i Oslobukta i hovedstaden har duoen stelt i stand en pop up-butikk. Her selger de «merch» med blant annet albumnavnet deres «Omar Sheriff» trykket på plaggene.

LANG KØ: Folk strømmer til Oslobukta for å skaffe seg Karpe-klær. Men da må de forvente å stå i kø ganske lenge.

Lørdag 26. august sparkes den siste av ti konserter i gang, og da MinMote tar turen dagen før er det lang kø utenfor butikken deres. Blant de oppmøtte er søstrene Lejla og Selma Magnussen.

De har ventet i 20 minutter på å få komme inn, men forventer å stå der i 40 til.

– Vi har hørt fra folk vi kjenner at man bør vente å stå her én time.

De skal på konserten fredag kveld og gleder seg veldig.

– De er store forbilder, sier Selma.

Hun har falt for «merchen» deres fordi den er annerledes.

– Akkurat som musikken. Den er egen og original.

GLEDER SEG: Søstrene Lejla (t.v.) og Selma Magnussen (t.h.) sto klare for å kjøpe Karpe-klær før konserten samme kveld.

– Fascinerende

Natalie Heggvoll og Hanne-Line Brurok Evjen var på plass før butikken åpnet.

– Rett etter at vi kom, smalt det, sier jentene.

De har gått til innkjøp av blant annet T-skjorter, hettegensere og bagasjetager.

– Jeg kjøper «merch» når jeg skal på konsert. Men det er hu der som er den største Karpe-fanen, sier Natalie og peker bort på venninnen.

– Dette er den 25. Karpe-konserten jeg skal på. Så det er ikke første gang jeg kjøper «merch», sier Hanne-Line og ler.

Hjemme har hun allerede fem gensere, noen T-skjorter og litt diverse.

– Hva er det som er så spesielt med Karpe?

– Det er måten de leverer musikk på. Det er helt fascinerende. De skaper et univers.

KONSERT NR. 25: Hanne-Line Brurok Evjen (t.v.) skal på sin 25. Karpe-konsert i dag. Sammen med venninnen Natalie Heggvoll (t.h.) tok de seg en liten shoppingtur i Oslobukta før kveldens festligheter.

Ville ikke lage typisk «merch»

Selskapet Jens & Jens, som eies av Karpe-duoen Chirag Rashmikant Patel og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, står bak «merchen». De står oppført med et underskudd på 869.635 kroner i coronaåret 2021, ifølge regnskapet som er levert til Brønnøysundregistrene. Her kommer det frem at de hadde salgsinntekter på 761.624 kroner.

LES OGSÅ: Underskudd i Karpe-selskaper

Året før, i 2020, gikk de i overskudd med drøye 1,1 million kroner, og hadde salgsinntekter på rundt 2,8 millioner kroner. I SAS Plus/SAS Pussy-året 2019 solgte selskapet varer for drøye 6,6 millioner kroner, og satt igjen med et årsresultat på rett over 900.000 kroner.

I nettbutikken koster en T-skjorte 499 kroner, mens en hettegenser koster 1199 kroner.

Iben Middelthon Tjessem, prosjektleder i Karpe-teamet, ønsker ikke å kommentere hvor mye duoen satser på å selge «merch» for, men sier responsen har vært over all forventning.

– Det har vært viktig for oss å lage noe som ikke er typisk «merch», men noe man faktisk vil bruke mye og lenge. Til det grafiske på plaggene har vi hentet inspirasjon fra Karpes univers, samt basket-estetikk, som fotografen vår Michael Ray VC Angeles er veldig glad i.

Plagg som denne T-skjorten er blant det som selges i butikken.

– I rivende utvikling

I lang tid har «merch» blitt forbundet med artister og band, men ifølge Ida Elise Eide Einarsdottir, mote- og skjønnhetsansvarlig i KK, er ikke dette lenger tilfellet.

– Man kan si at de har eid dette fenomenet tidligere, og det gjør mange for så vidt enda, men «merch» står også sentralt for andre typer merkevarer som eksempelvis Glossier, for ikke å snakke om high street og fast fashion-aktører som H&M, Zara og Ganni. De har selvsagt fortsått at «merch» er big business, og lar ikke sjansen til klingende mynt i kassen gå fra seg.

VENTER LENGE: Klokken 12 på fredag strakk køen seg langt nedover byggene i Oslobukta.

Men moteeksperten sier at dette ikke akkurat er noe nytt.

– Historien er full av eksempler på at folk bruker «merch» for å uttrykke hvem de er, tilhørighet og hvem de holder med. I dag, der merkevarer er så mye mer enn bare selve merket, er det naturlig at «merch» for alvor får en oppblomstring, sier Einarsdottir og fortsetter:

– Eller rettere sagt; det er i rivende utvikling. For kanskje mer enn noensinne gjelder det for merkevarer å vise hvem de er og hva de står for. Vi kjøper ikke bare et merke, men adopterer på mange måter et helt verdisett.

Publisert:

Finn mer innhold om: