Japanske kvinner med opprop mot høye hæler

NEI TIL HÆLER: Japanske kvinner kjemper for å slippe å måtte bruke høyhælte sko på jobb. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nærmere 20.000 japanske kvinner har undertegnet et opprop med krav om slutt på kleskoder som pålegger dem å bruke høye hæler på jobb.

Publisert:

KuToo-kampanjen ble startet av Yumi Ishikawa, som var lei av å måtte gå med høye hæler i begravelsesbyrået der hun jobbet, skriver BBC.

Ishikawa luftet sin frustrasjon på Twitter, og kort tid etter var meldingen hennes delt 30.000 ganger.

KuToo henspiller på de to japanske ordene kutsu (sko) og kutsuu (smerte), men det er også en klar referanse til MeToo-kampanjen.

– Jeg håper denne kampanjen vil endre de sosiale normene slik at kvinner ikke lenger blir oppfattet som uhøflige dersom de i likhet med menn går med flate sko, sier Ishikawa.

Japanske menn har også sitt å stri med, men har til en viss grad lykkes med sin kamp mot slipstvang på jobben. Det kan de delvis takke regjeringens Cool Biz-kampanje for. Den oppfordret bedrifter til å redusere luftkondisjoneringen for å spare strøm, noe som gjorde det varmt i mange kontorlokaler. I dag går mange forretningsmenn og statsansatte uten slips i Japan.

I Norge har også høye hæler på jobb vært tema. Flyselskapet Norwegian kom med krav til sine kvinnelig ansatte om at de måtte bruke sminke og høye hæler på jobb. De snudde senere og fjernet kravene.

Publisert: