Moteuke forbyr solariumsmodeller på catwalken

FORBYR SOLARIUMSMODELLER: Dette bildet er kun et illustrasjonsfoto, og er ikke knyttet til saken. Bildet er tatt i forbindelse med annonsering av nye regler i forhold til solarium i Australia. Foto: NTB Scanpix
Martine Haug Nysether
Publisert:

Liverpool Fashion Week tar nå grep for å redusere risikoen for hudkreft blant lettpåvirkelige tenåringsjenter.

Den engelske moteuken innfører en ny regel for modellene som skal gå på catwalken. Kun modeller som aldri har brukt solarium eller som har lovet å slutte, får lov til å gå på catwalken under moteuken som går av stabelen 14. - 19. oktober, skriver Sky News.

- Det er veldig sunt og bra at moteuken setter fokus på bruk av solarium. Alle sunne fokus som motebransjen kan bidra til å belyse er bra, det finnes nok av ting som ikke er heldig i bransjen, sier kjendisstylist og moteblogger Hedda Skoug (30) som i fjor fikk påvist føflekkreft.

Skoug brukte solarium rundt fire ganger i måneden fra hun var 16 til hun var 25 år gammel. Nå anbefaler hun alle som ønsker seg en gyllen farge å bruke selvbruningsprodukter i stedet for solarium.

- Legen min kaller det bare for kreftgrillen, for det er kjempefarlig å ta solarium. Har man lyst på litt ekstra farge bør man bruke selvbruningsprodukter, sier motebloggeren.

SUNT: Kjendisstylist og moteblogger Hedda Skoug synes det er bra at moteuken i Liverpool setter fokus på et viktig tema. Foto: Jan Petter Lynau / VG

- Ved uforsvarlig soling vil man få veldig stygg hud etter hvert. Dessuten er det ikke trendy å være brun om vinteren, fortsetter hun.

Er du likevel en av dem som ønsker å få litt ekstra farge i kinnene uten å ty til selvbruningskremen, råder Skoug soltørste nordmenn å reise til varmere strøk med solfaktor 30 i bagasjen.

Fokus på helse

Avgjørelsen er en del av bystyret i Livepool sin kampanje «The Look To Die For», som ønsker å rette fokus på byens ubeskyttede solsenger. Målet med kampanjen er å få alle lokaler med solsenger autorisert, ifølge Sky News.

Ifølge nettstedet har halvparten av byens jenter i alderen 15-17 år benyttet seg av solarium, sammenlignet med 11 prosent på landsbasis.

Fashion Week-arrangør Amanda Moss forteller at moteuken setter modellenes helse og trivsel høyt.

- Jeg ønsker at våre modeller skal se så bra som mulig ut, som betyr at de ikke må sette seg selv i fare for hudkreft eller tidlig aldring ved å benytte solarium, sier Moss til Sky News og legger til:

- Du ser ikke oransje eller solbrune modeller gå på catwalken i New York eller Paris.

BESKYTT OG SJEKK DEG

♥ Beskytt barnas hud fra de er små med så høy solfaktor som mulig. Grunnlaget for å forebygge hudkreft i voksen alder starter i barndommen.

♥ Blir du lett solbrent er du ekstra utsatt. Dette gjelder i stor grad personer med lys hud og rødt hår og fregner.

♥ Det viktigste du kan gjøre for å beskytte deg, er å bruke solkrem med faktor. Oppsøk lege med det samme du merker om en føflekk har endret farge, karakter, begynner å klø eller blør.

♥ Føflekker bør fjernes selv ved den minste tvil. Det er vanskelig å påvise eller avvise kreft før legen står med føflekken i hånden og undersøker den med mikroskopi.

♥ Pasienten har ofte rett. Husk at du som pasient har ansvar for å følge opp egen helse. Sol deg gradvis. Etter hvert vil brunfargen beskytte huden bedre.

♥ Ikke bli hysterisk eller engstelig for å være ute i solen, ved bruk av solkrem reduseres risikoen for å skade huden.

Kilde: Aasmund Berner, professor ved Rikshospitalet

Publisert: