Topshop får kritikk for bruk av for tynne utstillingsmodeller
Den britiske ungdomskleskjeden Topshop får krass kritikk for bruken av syktynne utstillingsdukker.
Bruk av tynne utstillingsmodeller er kanskje ikke et nytt fenomen, men den britiske kvinnen Becky Hopper (23) mente kjedebutikken Topshop hadde gått for langt da hun var ute og shoppet med en venninne, skriver Daily Mail. Det var i Topshops gigabutikk på Oxford Street i London at hun la merke til de unaturlig tynne utstillingsmodellene, som gjorde Hopper så provosert at hun tok et bilde av venninnen sin ved siden av modellen og la det ut på Twitter.
Ønsker bredere spekter
Bildet viser en drastisk størrelsesforskjell mellom Hoppers venninne, som er en størrelse 36/38 - som tilsvarer small og medium - og modellen som tilsynelatende er en størrelse null.
Bildet skapte umiddelbart storm på Twitter, og ble delt over 7000 ganger på noen få dager. En rekke kvinner har også meldt sin støtte til Hopper via sosiale medier.
«Vi er overveldet av responsen. Vi er ikke ute etter å ta tynne jenter - langt ifra. Vi håper at vi kan oppmuntre Topshop til å vise et bredere spekter når det kommer til størrelser. Alle størrelser bør hylles», sier Becky Hopper i en uttalelse.
Topshop er en svært populær billigkjede i Storbritannia, og har profilert seg med flere kjendissamarbeid, som med Kate Moss. Hertuginne Kate er blant kjendisene som stadig dukker opp i klær fra Topshop, som ellers har en ung målgruppe.
– En uheldig trend
Runi Børresen, en av Norges fremste eksperter på forebygging av spiseforstyrrelser, forteller til MinMote at Topshops bruk av såpass tynne utstillingsmodeller er veldig uheldig.
- Det føyer seg inn i rekken av forventinger til unge jenter, når det kommer til størrelser og klær. For dem er dette viktig og når størrelsene og utstillingsmodellene blir mindre påvirker det selvfølgelig, for vi vet at unge jenter sammenligner seg, sier hun.
Børresen forteller videre at det er spesielt problematisk når så store kleskjeder som Topshop velger å bruke tynne utstillingsmodeller, fordi det er disse kjedene unge jenter ønsker å assosiere seg med.
- De unge er ekstra sårbare. For dem er det om å gjøre å passe inn i større grad enn for eldre. Det handler om å ikke skille seg ut, og når det da oppleves som trendy å være tynn, så følger unge jenter etter, sier Børresen.
Skaper usunne idealer
Marianne Hatle, spesialist i psykiatri og leder for Spiseforstyrrelsesklinikken,
forteller til MinMote at hun daglig ser hvordan nettopp bruk av tynne modeller og utstillingsmodeller påvirker unge jenter, og at dette uten tvil kan frembringe spiseforstyrrelser.
- Det er klart at tilfeller som dette er med på å skape et dårlig kroppsbilde hos kvinner. For ikke å snakke om at det kan frembringe spiseforstyrrelser hos de som er disponert for det. Jeg ser ingen annen grunn til at de bruker tynne utstillingsmodeller utenom at de vil skape et ideal, sier hun og legger til:
- Et ideal som for de fleste er sykt og uforenelig med god helse, og som for mange av oss er umulig å oppnå.
Hatle forteller at hun jobber med spiseforstyrrelser daglig og at temaer omkrig modeller og størrelser er statdig til diskusjon.
- Tynne modeller og utstillingsmodeller blir for meg som en normalisering av noe som er sykt. Dette skaper bevisst og ubevisst usunne idealer for unge jenter, sier Hatle.
Ikke alene
Topshop er langt fra den eneste butikken som har fått kjenne på Twitter sin kraft. Flere andre butikker som blant Primark og La Perla har også blitt kritisert på Twitter for bruk av for tynne utstillingsmodeller. Begge disse butikkene fjernet derfor modellene sine i etterkant.
Topshop har foreløpig ikke svart på hvordan de kommer til å løse saken.
MinMote skrev nylig også om det svenske merket Acne, som ble kritisert for å bruke for tynne modeller på catwalken.